Ion Cristoiu: Dezbaterea lui Iohannis este o catastrofă, un moment de doliu al presei românești

Ion Cristoiu: Dezbaterea lui Iohannis este o catastrofă, un moment de doliu al presei românești
Ion Cristoiu, jurnalist și analist politic (FOTO: Mediafax Foto)
Publicat: 19/11/2019, 22:13

„Am urmărit cele două dezbateri pentru a vedea până la ce nivel de jos poate să ajungă presa română. În cazul Vioricăi Dăncilă e un triumf al presei romanești. Cei care au fost acolo au pus întrebări chiar încuietoare, chiar unele pentru care un alt candidat s-ar fi deranjat. Viorica Dăncilă s-a descurcat foarte bine, sigur și cu elemente de politicianism , în sensul că uneori a ocolit răspunsul, dar nu s-a enervat la întrebari… de exemplu cu fiu-său. Adică tot ce era complicat, controversat în ceea ce a făcut Viorica Dăncilă, a fost întrebată. Și din punctul meu de vedere, Viorica Dăncilă s-a descurcat extraordinar pentru că un politician este cu atât mai bun cu cât întrebările sunt mai bune, mai incomode”, a susținut analistul politic.

Despre dezbaterea lui Klaus Iohannis, Ion Cristoiu a spus că este o catastrofă, un moment doliu al presei românești.

„Dincoace este o catastrofă. Este un moment de doliu al presei românești. Dacă aș fi politician, mi-ar fi jenă să stau de vorbă cu acești tonți. În primul rând avem de-a face cu un format față de care nimeni nu protestează. De când și până când candidatul este moderator? Nu există așa ceva nicăieri în lume. Candidatul nu poate fi moderator, adică el nu poate spune . E nevoie de un moderator deoarece se presupune că e o confruntare între el și presă. În cazul de față el este șeful presei, că moderatorul este șeful condruntării. Unu. Doi. I s-a dat posibilitatea și nu l-a întrerupt nimeni și teoretic sunt jurnaliști acolo, ca el să facă un discurs electoral care nu-și are rostul, pentru că, de fapt, avem o întâlnire cu presa, nu avem o întâlnire electorală cu activul PNL”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu a criticat dur prestația jurnaliștilor invitați de Klaus Iohannis la dezbatere, care, în opinia sa, s-au descalificat pentru că au pus întrebări anti-PSD.

„Trei. Toți sunt uzi de emoție că pun întrebări președintelui. Eu nu am mai pomenit așa ceva în istoria postdecembristă ca niște jurnalisti să aibă vocea tremurândă, să citească după hârtie și să aibă acest sentiment de . După asta, urmează o întrebare de jumătate de pagină, așa ceva nu există. Și ajungem acum la punctual cel mai grav. Toate întrebările sunt anti-PSD. Este inadmisibil, ca un jurnalist, chiar dacă este pro -Iohannis, să se ducă la o confruntare la candidatul Klaus Iohannis și în textul întrebării să fie semnale împotriva candidatului Viorica Dăncilă. Toate întrebările , fără excepție au fost de genul acesta Domnule presedinte de ce nu ați făcut suficient să îngropați PSD-ul? După părerea mea este o rușine pentru acești jurnaliști. A trecut prima parte, niciunul nu a răsturnat masa. Avem de-a face cu jurnaliști, el e politician, e trecător. Noi suntem presa. Poți să fii mai familiar că până la urmă e Klaus Iohannis, cine e Klaus Iohannis. Un președinte, o să mai fie încă 5 ani, o să plece și o să-l înhațe DNA-ul și atunci o să fie ca toți ceilalți președinti sau ca Ion Iliescu convocat la Parchet. Nu e posibil așa ceva. Încă o dată. Un politician și dacă este Napoleon sau Donald Trump, și dacă este Klaus Iohannis trebuie să fii ca jurnalist mai familiar cu el. Nici arogant, dar nici slugarnic. Nu îmi vine să cred”, a susținut analistul politic.

„Se pot da multe exemple. Toți sunt gâtuiți de emoție, citesc și pun întrebări de jumătate de filă, gen cea pusă de Radu Tudor, că aerul a devenit mai respirabil… Adică toată întrebarea este un elogiu adus președintelui. Avem, exemplu, culmea, pe care o reprezintă slugărnicia lui Clarice Dinu față de Rareș Bogdan, care e în sală. Adică a ajuns să-l servească nu numai pe Klaus Iohannis, ci și pe Rareș Bogdan. Nu mai spun de Cristina Șincai care a început ca la Vocea României. . Sunt oameni normali? Cum să pui o asemenea întrebare? Întrebările sunt generale, abstracte. În consecință nu am găsit nicio știre”, a constatat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai pus că niciun jurnalist dintre cei prezenți nu au pus întrebări încuietoare.

„La toate întrebările alea puteam să răspund în locul lui Iohannis, exact cum a răspuns el. Încă o dată, noi avem de-a face nu cu o confruntare în care să-l încuiem pe Iohannis, ci cu o confruntare în care vrem să aflăm amănunte. Silviu Mânăstire. Păi ce răspuns putea să dea președintele când el îi spune că chinezii fac spionaj? Repet, întrebările sunt gâdilitoare, sunt ridicări la plasă, sunt elogiu pentru Klaus Iohannis pentru ca Iohannis să mai atace PSD. E o rușine pentru presa noastră, dacă mai avem presă, deși un coleg mai tânăr mă bate la cap să găsim un alt termen pentru presa română de azi. După părerea mea, dacă un jurnalist începea în felul următor :, era într-adevăr răsturnarea mesei. Deci nu e o dezbatere, e o conferință de presă, infinit mai proastă, mai jegoasă, mai mizeră decât cealaltă conferință de presă, unde, culmea, nu au fost așa-ziși lideri de opinie. La conferința de presă au fost oameni acreditați la Cotroceni, care, cu mici excepți,i au fost chiar foarte buni. Tinerii ăia acreditați la Cotroceni chiar au pus întrebări, unele incomode. Aici sunt cei aleși la party-ul lui Klaus Iohannis”, a conchis analistul politic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult