ION CRISTOIU: „Protocolul PG-ANAF, spaima firmelor. Puterea lui Ponta, mai mare decât a lui Băsescu”

Publicat: 16/03/2019, 21:03
Actualizat: 25/03/2019, 20:44

„ Această unitate era o unitate de comando ( DGAF, n.r.). A fost, că acum s-au mai potolit, spaima tuturor firmelor din România. Unu: prin această ordonanță era militarizată, cum să fie militarizată? Purtau arme, puteau controla orice mașină. Pe lângă aceasta, ei, inspectorii fiscali, erau detașați la parchete, 200 de inși, care, de fapt, ei sesizau și ei anchetau”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a afirmat în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că la baza semnării acestui protocol, prin care inspectorii fiscali de la ANAF făceau și anchete, era o ordonanță de urgență dată în 2013 de Guvernul USL, condus de Victor Ponta. El a atras atenția că ANAF-ul avea dreptul doar să facă sesizări, nu și anchete, iar DGAF și-a subordonat, practic, Parchetul. În plus, la ANAF erau detașați și 200 de ofițeri SRI.

„Deci, iar avem o situație în care organul de sesizare, că ANAF-ul atât avea dreptul, să sesizeze. Domnule prin prezenta cutare, cutare noi constatăm… că este și infracțiune. Nu tot ce controla ANAF-ul era infracțiune. În acel moment deci aveam, ca și în cazul protocolului cu parchetul de către SRI, aveam de-a face cu o încălecare a parchetului de către această unitate. Dar având în vedere că era, potrivit recunoașterii publice de către domnul Ponta, și un protocol între SRI, că nu-ți vine să crezi, și ANAF prin care două sute și ceva de ofițeri SRI erau detașați la ANAF și ei erau inspectorii fiscali care se duceau, pe de-o parte la Parchet, iar pe de altă parte controlau”, a afirmat Ion Cristoiu.

El a adăugat că „acest protocol servește celui care are această Direcție Generală Antifraudă și bănuiesc că premierului și actualei majorități”, dar nu atât Vioricăi Dăncilă, cât „șefilor ei”.

Ion Cristoiu spune că DNA devenise mic copil pe lângă DGAF, o adevărată mașinărie care distrugea afaceri și destine. În opinia sa, puterea lui Victor Ponta prin acest protocol era mai mare decât a lui Traian Băsescu prin intermediul DNA.

„A te chema la DNA a ajuns… era, nu însemna nimic. Erai om de afaceri, te chema la DNA, mă rog, ieșeai de acolo arestat, nearestat. În momentul în care îți venea mașinăria asta… Și aveai o firmă, da, și aveai contabili și aveai portari și deodată veneau băieții cu niște jeep-uri, parcă erau în America latină, da, pac! Blocau, confiscau… Puneau lacătul și te înhățau și pe tine. În acel moment te terminai. Deci puterea lui Ponta prin acest protocol era mai mare decât a lui Traian Băsescu prin intermediul DNA”, a subliniat Ion Cristoiu.

„Și atunci noi în loc să facem, că acum e la modă, în loc să facem autostrăzi, noi asistăm, noi suntem toți românii victime colaterale a unor bătălii, că ei se bat, să nu uităm că Codruța Kovesi i-a lichidat, i-a scos din joc, pe Gelu Diaconu care era la ANAF, care a fost semnatar, pe domnul Tiberiu Nițu care a fost semnatar și pe domnul Ponta. Și, probabil, acuma îi vine rândul ei”.

Protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ANAF a fost semnat în anul 2013 de Tiberiu Nițu, în calitate de procuror general și de Gelu Diaconu, președinte ANAF la acea vreme.

La capitolul II al protocolului, intitulat „Aspecte privind operaționalizarea Direcției de combatere a fraudelor” se precizează că: Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor își desfășoară activitatea „prin detașare în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști economico – financiari”. Prin art. 3 litera C din Protocol s-au constituit echipe mixte de procurori/inspectori ANAF care urmau să procedeze „la valorificarea informațiilor și strângerea probelor privind comiterea unor infracțiuni”, ceea ce înseamnă că se ocupau de anchetă.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 17 martie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX și Gândul.info.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...