Ion Cristoiu: Tăriceanu va candida la prezidențiale din partea PSD-ALDE. PSD e viu. Pleșoianu a avut discurs de lider politic

Ion Cristoiu: Tăriceanu va candida la prezidențiale din partea PSD-ALDE. PSD e viu. Pleșoianu a avut discurs de lider politic
Publicat: 29/06/2019, 16:08

Ion Cristoiu a participat, sâmbătă, la congresul PSD și, după ce a ascultat discursurile candidaților, a transmis primele sale impresii, într-o corespondență specială pentru MEDIAFAX.

Redăm principalele sale declarații ale analistului Ion Cristoiu:

Despre discursurile candidaților: „Liviu Pleșoianu este singurul vorbitor, singurul candidat care s-a adresat unui partid care crede în tăcere ceva, dar a fost și vorbitorul care a entuziasmat sala. Niciunul nu a beneficiat de un asemenea entuziasm al sălii. Probabil că în alte vremuri va câștiga. Nu va câștiga. După părerea mea, locul lui Pleșoianu este într-un alt partid. După părerea mea, el trebuie să facă un alt partid, la stânga PSD, care să pună în aplicare programul despre care el a vorbit. Un program de partid modern cum era Podemos, adică în genul acesta, cel din Grecia, partide modern, împotriva abuzurilor, dar și pentru drepturile omului . Dar reacția sălii m-a surprins”.

Despre câștigătorul președinției PSD: „De regulă, când mă duc la asemenea manifestări înseamnă că se întâmplă ceva. Nu cred că se sa întâmpla ceva, dar după părerea mea, câștigătorul, indiferent de cine va câștiga, al acestui congres, este Liviu Pleșoianu. Reacția sălii la acest discurs arată că PSD este un partid viu, un partid care ar putea să-și revină, dar dacă luăm în calcul celelalte discursuri, cu excepția lui Pleșoianu, acest partid nu are cui să se adreseze, e în căutare de tipi precum Pleșoianu, de tipi care să-i însuflețească, care să le spună adevărul, pentru că el le-a spus adevărul. A fost singurul care a avut curajul să vorbească de Dragnea, ceea ce … Toți din sală știau asta, dar toți tăceau. Din acest punct de vedere, reacția sălii, vorbesc de reacție, nu o reacție aranjată, a fost o reacție spontană, s-a aplaudat, aproape după fiecare minut de discurs al lui Pleșoianu. Aceasta arată că partidul, în tăcerea lui are niște puncte de vedere care explică și ratinguri unor televiziuni care abordează aceste puncte de vedere, aceste poziții, dar că, din nenorocire, în prezent , aceste puncte de vedere, aceste trăiri, nu se regăsesc la nivelul niciunuia dintre liderii partidului. Nu cred că va fi o surpriză la președinte pentru că ele se vor disipa. Sunt sigur că Pleșoianu o să ia ceva voturi”.

Despre starea de spirit în partid: „PSD are nevoie, poate într-un an doi, când o să treacă în Opoziție, de cineva care să fie lider politic. Ori el, din punctul acesta de vedere s-a dovedit că este. Pesediștii au nevoie de un lider. Până la Liviu Pleșoianu, m-am uitat cu atenție, poate cu excepția, culmea a lui Călin Popescu Tăriceanu, toți cei care au vorbit , inclusiv Viorica Dăncilă, habar n-am cui s-au adresat. Probabil că s-au adresat contabilității, bucătăriilor, cuhniilor, dar nu s-au adresat celor din sală. Eu am venit să văd sala, întruchipată de niște delegați. Reacția la Pleșoianu, pe lângă talentul lui Pleșoianu de vorbitor, arată că cei din sală, PSD, crede altceva decât Viorica Dăncilă. Desigur, Viorica Dăncilă a prezentat un raport din acesta de guvernare, aveai impresia că ești la ședință de govern, nu a însuflețit nimic, e bună premier, după părerea mea va fi… trebuie să fie și președinta PSD, acum până la intrarea în Opoziție că foarte complicat acum să vină Plețoianu și Pleșoianu dacă vine, trimit ăia trupele NATO. Deci din punct de vedere al momentului pe care îl tot invoc eu, România nu a mai vrut să plătească tribute ca să mă refer în termenii lui Pleșoianu. Au venit turcii și în urma acelei venire a turcilor noi ne-am închinat. Gata. În acest noi nu cred că putem să revenim. Poate peste 50 de ani. Dar, din punctul de vedere a ce crede PSD-ul, ce cred cei din sală, Pleșoianu a sesizat cel mai bine. Între delelalte discursuri, poate cu excepția celui al lui Tăriceanu, toate nu aveau nicio legătură cu sala. E un congres al PSD, trebuie să se adreseze lor. Asta înseamnă că partidul are un potențial. Și în plus, Pleșoianu s-a adresat inimii, nu burții. Eu explic succesul, nu discursul. Eu nu m-am uitat la discursul lui, la reacția unei săli, care bănuiesc că a venit cu indicația să voteze pe altcineva. El a dezvăluit, și-mi pare bine că mi-am sacrificat ziua și am venit la vârsta mea la acest congres, pentru că am văzut totuși că este un partid viu. Numai că acest partid are lideri morți. Punct”.

Despre candidatura lui Tăriceanu la prezidențiale: „Aș vrea să vă atrag atenția asupra unor lucruri importante, sesizate de mine. În primul rând că cel mai pesedist, după Pleșoianu, a fost Călin Popescu Tăriceanu, și nu Dăncilă. Tăriceanu s-a adresat pesediștilor. CP Tăriceanu a ținut un discurs de candidat la președinție. El a și propus un accord, dar discursul lui… Deci știrea numărul unu e că ănseamnă că undeva se lucrează, dacă nu cumva s-a devis din câte știu eu, ca el să fie candidatul comun la președinție. Oricum discursul lui nu a fost un discurs de invitat, a fost , în raport cu ceilalți lideri PSD care au luat cuvântul ,cel mai pesedist discurs. A și propus un acord. Doi. Cred că totuși această formulă cu copilul în costum național… nu știu, voiam un partid mai modern. Dar e foarte interesant însă că după ce a terminat Viorica Dăncilă, din proprie inițiativă s-a dus să-l pupe, ceea ce mă îndreptățește să cred, mi se confirmă și informațiile că se lucrează la două piste. Dacă Iohannis pleca la Consiliul European, candida Viorica Dăncilă, dar de data aceasta, sigur, pariez, va candida Călin Popescu Tăriceanu, care este un candidat ideal pentru PSD deoarece în felul acesta PSD-ul nu-și asumă o pierdere”.

Despre discursul Vioricăi Dăncilă: „Un lucru important pe care vreau să-l observ este punctul de vedere sau credința Vioricăi Dăncilă că PSD trebuie să fie de un creștinism primitiv, în sensul că primii creștini când erau dați la lei se închinau și cântau. Viorica Dăncilă a repetat în câteva rânduri, inclusiv în alea 10 porunci, că PSD trebuie să meargă numai pe lucruri pozitive și nu pe mușcat din dușmani. Discursul lui Pleșoianu arată că totuși că partidul acesta e partid, are nevoie să și muște din dușmani. Ori politica aceasta de premier, a doamnei Dăncilă, de împăciuire… am auzit de la domnia sa că politica nu înseamnă luptă. Cum să nu… politica înseamnă expresia îți iau gâtul”.

Concluziile lui Ion Cristoiu: „În concluzie am văzut un partid care nu e mort, e un partid viu, dar cei care îl conduc sunt morți și în consecință partidul acesta va mai fi mort până intră în Opoziție. Când va intra în opoziție, probabil își va putea permite să aibă un lider ca Pleșoianu și să fie un partid viu. Principala concluzie e că e un partid care contrazice, cel puțin la nivelul sălii, că tema justiției și tema abuzurilor nu au convenit PSD și electoratului PSD. Nu e adevărat. Succesul lui Pleșoianu s-a datorat pentru că a atins prin discursul său câteva lucruri pe care le simt și cei din sală abuzurile, incredibila situație cu procuroarea care târât fetița nu a pățit nimic, chiar și arestarea și condamnarea lui Liviu Dragnea. Deci… nu e adevărat că tema justiției e moartă și ea a dus la pierderea alegerilor. Iată că la nivelul acesta al delegaților, ea există. Numai că, repet, vorba lui Pleșoianu, politica impusă de la centru pentru acest partid este ipocrizie. O tăcere de oameni morți, ei nefiind morți”.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!