Ion Iliescu DEZMINTE afirmațiile din Le Figaro: „PSD trece prin cea mai GRAVĂ criză politică”

Ion Iliescu DEZMINTE afirmațiile din Le Figaro: PSD trece prin cea mai GRAVĂ criză politică
Publicat: 18/12/2018, 01:20
Actualizat: 25/03/2019, 20:54

Ion Iliescu: Le Figaro îmi datorează scuze. Afirmațiile nu îmi aparțin

Ion Iliescu neagă pe blogul său că ar fi stat de vorbă cu jurnaliștii de la Le Figaro și cere dezmințiri de la cotidianul francez. Iată integral mesajul fostului președinte:

„Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

În ultima perioadă, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.”

Paul Cozighian: A uitat ce ne-a spus, dar am înregistrarea

Paul Gozighian, jurnalist Le Figaro care a realizat interviul cu Ion Iliescu, susține că interviul este real și poate proba cu înregistrarea discuției.

„E foarte posibil ca dânsul să nu-și mai amintească pur și simplu. Eu mă bucur că a scris acel text pentru că ne dă ocazia să continuăm discuția pe această temă. Ce a spus Iliescu nu numai că este adevărat, dar este extrem de grav. Da, tocmai acum o caut (înregistrarea cu domnul Ion Iliescu – n.r.) ca să aleg exact fragmentele respective. Tocmai am trimis și dânsului. Am mulțumit foarte mult că a participat. Să știți că interviul, în afară de partea aceasta. e interesant. El a uitat ce ne-a spus nouă acolo. El ne-a povestit cu mare emoție de toată epoca Frontului Salvării Naționale (FSN). Chiar ne-a vorbit cu o înflăcărare la care nu ne-am așteptat. Ne-a convins. Cel puțin pe mine m-a convins”, a afirmat Paul Gozighian, într-o invervenție telefonică la Realitatea TV.

„Am fost să iau acest interviu cu șeful meu de la Paris, redactor-șef adjunct pe politică internațională, la domnul Iliescu. Domnul a fost cu mine. Mâine apare acest articol în cotidianul Le Figaro. El a fost deja postat pe site-ul publicației. Eu am înregistrările interviului. Noroc că le-am făcut. E o pură întâmplare. Președintele Iliescu ne-a primit cu o foarte mare amabilitate. Era bucuros să se întâlească cu jurnaliștii de la Le Figaro. Era informat cu faptul că ziarul e unul de dreapta, nicidecum prieten cu domnul Iliescu. Chiar am fost plăcut surprins de felul în care președintele Iliescu ne-a primit într-o după-amiază, la începutul lunii noiembrie.

Am stat de vorbă aproape o oră și 30 de minute. Am făcut și o fotografie la sfârșit. Eu am zis, din respect, să-i fac fotografia lui. Există poza, o am și am să o aduc mâine în studio, cu șeful meu și cu liderul Iliescu. La finalul interviului, chiar i-a dat o carte în limba franceză șefului meu. A fost extrem de elegant cu noi. Am rămas impresionat de franceza pe care o vorbea. I-am și spus că am să înregistrez acest moment, pentru că oferă rar interviuri și să rămână pentru posteritate, dar să ne ajute și pe noi când o să redăm materialul.

Interviul îl avem gata de mai bine de două săptămâni. Dar am așteptat momentul prielnic. Știți cum e în presa scrisă: trebuie să ai spațiu, să fie o actualitate importantă în țara respectivă, ca să treacă. Chiar l-am rugat pe superiorul meu să aibă răbdare, ca să vedem ce ne mai pregătește PSD-ul și președintele Dragnea. Să așteptăm momentul potrivit. Când am văzut ce a fost duminică, am sunat la Le Figaro și am spus că acum trebuie dat articolul. Am făcut câteva modificări, dar textul cu interviul cu liderul Iliescu era validat de multă vreme,” a precizat Cozighian.

Iată articolul cotidianului Le Figaro:

Partidul Social-Democrat (PSD) trece printr-o perioadă dificilă și se confruntă cu „cea mai gravă criză politică”, afirmă fostul președinte Ion Iliescu, citat de cotidianul francez Le Figaro, care observă că România este „țara unui singur partid”.

„Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce țara în funcție de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureștiul, care de la 1 ianuarie va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, se supune,” comentează editorialistul Thierry Portes într-un articol publicat (cu sprijinul lui Paul Cozighian) în cotidianul Le Figaro sub titlul „România, țara unui singur partid”.

„Totul a început cu el și totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceaușescu în 1989, înainte de a menține controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat țării o instituție care, inclusiv în prezent, structurează România și o ancorează, mai mult decât alte țări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist – Partidul Social-Democrat (PSD). După mai multe schimbări de nume, aceasta este actuala denumire a acestei formațiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeași disciplină care le permite liderilor să își impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăți și unui stat puternic infiltrate. Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuși principala forță în Parlamentul de la București. Această formațiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Și, spre deosebire de toate celelalte formațiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reușit să supraviețuiască în opoziție și să reia rapid puterea”, notează editorialistul.

„Victoria partidului în ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2016 îi conferă, în regimul parlamentar românesc, aproape toate puterile, până la viitorul scrutin parlamentar, programat în 2020. Dar, de 22 de luni, o majoritate largă de opinii, mobilizată în manifestații care frecvent au fost de amploare, a ajuns să deteste acest PSD care a erodat sistemul judiciar și pe președintele formațiunii, Liviu Dragnea, aflat la originea atacurilor la adresa judecătorilor care îl vizează în mai multe dosare”, subliniază Le Figaro, care subliniază că, în timp ce Liviu Dragnea ar putea ajunge la închisoare, partidul riscă să ajungă într-o situație nefavorabilă în alegerile din 2020.

„Diviziunile și deteriorarea sistemului politic al partidului sunt acum atât de evidente, încât ar putea cauza înfrângerea în următoarele alegeri și, pe termen lung, ar putea conduce la afectarea hegemoniei asupra României”, argumentează editorialistul Thierry Portes.

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trece prin cea mai gravă criză politică„, admite Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui „poziție personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne” în PSD.

Potrivit Le Figaro, la protestele din luna ianuarie 2017, Ion Iliescu a adus critici actualului președinte al României, Klaus Iohannis care ar fi trebuit, din punctul lui Iliescu de vedere, să își asume rolul de moderator, „nu să incite strada și să provoace în acest fel anarhie”. Cu timpul, lupta s-a transformat într-un conflict personal între Liviu Dragnea și o instituție judiciară care îl cercetează în trei dosare, pentru fraudă electorală, pentru abuz de putere și angajări fictive, amintește Le Figaro.

La fel ca mulți alți membri ai PSD, Ion Iliescu este convins, scrie Le Figaro, că, pentru a se menține, partidul său trebuie să întoarcă pagina Liviu Dragnea. Iliescu apreciază că, în momentul de față, în România, PSD este unica soluție, „nu este nicio altă forță politică în stare să răspundă la nevoile societății”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...