Judecătorii cer redeschiderea unui dosar clasat de DNA. Oameni importanți, vizați de anchetă

Judecătorii cer redeschiderea unui dosar clasat de DNA. Oameni importanți, vizați de anchetă
Publicat: 04/07/2017, 00:55
Actualizat: 25/03/2019, 20:00

Magistrații Curții de Apel au decis, luni, să admită plângerea lui Horia Simu împotriva soluției de clasare dispusă tot de DNA față de opt persoane, printre care Alin și Dorin Cocoș, trimiși în judecată în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, fostul director al Oficiului pentru Informații Integrate din cadrul Comunității Naționale de Informații și fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Daniel Moldoveanu sau fostul șef al Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Surdu.

„Admite plângerea formulată de petentul Simu Horia, împotriva soluției de clasare a cauzei, dispusă prin Rechizitoriul nr.634/P/2015 din data de 20 iulie 2016 și Ordonanța nr.277/II-2/2016 din data de 5 septembrie 2016 emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție din 20 iulie 2016 față de numiții Moldoveanu Daniel Andrei, Buliga-Neagu Alecsandru-Andrei, Surdu Georgian Gabriel, Niculae Aurel, Birisiu Ionuț, Adrian Thiess, Cocoș Dorin și Cocoș Alin, privitor la infracțiunile de complicitate la săvârșirea infracțiunii de dare de mită prev. și ped. de art.48 alin.1, rap. la art.290 alin.1 cu aplic. art.5 Cod penal, rap. la art.6 din Legea nr.78/2000”, se arată în decizia Curții de Apel București, care este definitivă.

Magistrații au mai dispus ca DNA să înceapă urmărirea penală pentru toate cele opt persoane.

„Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, pentru începerea urmăririi penale cu privire la persoanele anterior menționate și în ceea ce privește infracțiunea mai sus menționată”, se mai arată în decizie.

Avocatul afaceristului Horia Simu a declarat că Daniel Moldoveanu l-ar fi contactat pe clientul său prin Eugen Coldea, vărul lui Florian Coldea.

„Domnul Horia Simu are un mare handicap de imagine în România. Nimeni nu poate să invoce că ar fi fost favorizat de cineva. Amânările succesive în procesele de eliberare au reprezentat din punctul meu de vedere dovada faptului că s-au analizat cele 60 de volume ale dosarului de urmărire penală, s-au analizat argumentele prezentate de către noi, probele noi pe care le-am depus cu ocazia plângerii pe care am formulat-o în fața Curții de Apel București și pe bună dreptate instanța a constatat faptul că noi în mod constant, am invocat faptul că cei opt denunțători nu puteau să beneficieze de o cauză de impunitate. S-au trezit toți să facă denunțuri. Domnul Moldoveanu l-a contactat pe Simu prin Eugen Coldea, nimeni altcineva decât vărul lui Florian Coldea. Sunt multe aspecte care urmează să fie lămurite”, a declarat Bogdan Cimbru, avocatul lui Horia Simu, la Antena 3.

În iulie 2016, omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte persoane, pentru presupuse fapte de corupție privind despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanța, prejudiciul fiind calculat la peste 7,7 milioane de euro. Faptele de corupție ar fi fost comise în legătură cu modalitatea de oferire a despăgubirilor pentru un teren din Constanța, pentru care Horia Simu cumpărase drepturi litigioase, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro. Procurorii au susținut că persoane cu funcții de conducere din Administrația Prezidențială, Ministerul Mediului și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat de la acea vreme ar fi intervenit pentru ca Simu să obțină despăgubirile.

În instanță, Horia Simu a declarat că „autorul moral” al dosarului ANRP în care a fost trimis în judecată este Daniel Moldoveanu, fost consilier prezidențial, susținând că acesta a primit 25% din 7 milioane de euro obținuți de Simu în urma retrocedării unui teren din Constanța.

„Domnul Moldovan a venit dânsul la mine, mi-a zis că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean. La acel moment, drepturile litigioase erau în posesia mea. Este nedrept că este inversată cauzalitatea și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu, dânsul este autorul moral al acestui dosar, a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale. Faptul că nu este prezent în acest dosar e puțin nedrept. 25 % din cei șapte milioane de euro i-a luat domnul ăsta (n.r Daniel Moldoveanu). Domnul Moldoveanu s-a întâlnit cu domnul Surdu de la RAPPS pe acest subiect”, a declarat, pe 26 iulie 2016, Horia Simu la sediul instanței supreme.

Ulterior, fostul președinte Traian Băsescu a comentat declarațiile lui Horia Simu privind implicarea fostului consilier de stat Daniel Moldoveanu în dosarul ANRP subliniind că ”este vorba despre o persoană și nu despre întreaga Administrație Prezidențială”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?