Kelemen: Celelalte partide maghiare vor să rănească UDMR, nu să intre în Parlament

Kelemen: Celelalte partide maghiare vor să rănească UDMR, nu să intre în Parlament

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Zalău, că partidele maghiare care vor participa la alegeri vor doar să „dăuneze și să rănească” Uniunea, nu să ajungă în Parlament, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen a spus, sâmbătă, la Zalău, unde are loc Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR, că partidele maghiare care se vor înscrie în cursa electorală știu că nu au șanse să intre în Parlament.

„La alegerile parlamentare s-a decis că în fiecare secție se vor prezenta candidați ai altor partide maghiare, au apărut candidați în regiuni unde noi nu am reușit să adunăm voturi, aceste partide știu că nu au șanse să intre în Parlament, dar obiectivul lor este să dăuneze UDMR, să ne rănească. La Mureș, Tokes Laszlo va intra în competiție, pentru a dăuna candidaților UDMR. Vom asigura o reprezentare puternică, UDMR este deschisă să îi primească pe toți care vor să contribuie la rezolvarea problemelor comunității, pragul alternativ nu este o soluție. Cei care vorbesc de pragul alternativ nu au un simț al realității, ar lăsa comunitatea maghiară fără reprezentare în Parlament. Acest prag ar priva comunitatea de un număr mare de reprezentanți”, a spus Kelemen Hunor

Potrivit acestuia, UDMR trebuie să se ocupe de problemele comunității maghiare și să îi convingă pe alegători să vină la vot.

„Aceasta să fie ultima ocazie când vorbim de partidele maghiare concurente. Comunitatea nu vrea să știe cum intrăm în dezbatere. Trebuie să ne întoarcem spre oameni, să îi convingem pe oameni, nu pe Tokes și Szasz Jeno (liderii celorlalte partide maghiare – n.r.), trebuie să îi convingem pe cei care nu vor să vină la vot”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a mai spus că anii următori sunt foarte importanți, iar Uniunea nu își poate permite să „stea pe margine”.

„2013-2014 vor fi anii marilor decizii și maghiarii nu își pot permite să privească politica de pe marginea terenului. Se va modifica Constituția și nu este totuna cum se modifică. UDMR are un pachet pregătit care oferă răspunsuri de la primul articol până la ultimul al Constituției. Trebuie să decidem cum vor funționa instituțiile, republică parlamentară sau nu, cum va funcționa Senatul, utilizarea limbii materne, iar în Transilvania, limba maghiară trebuie să-și câștige un statut, comunitatea să nu ajungă să nu aibă un cuvânt de spus. Noile regiuni de dezvoltare să se bazeze pe relațiile istorice. Trebuie să dăm răspuns legii dreptului de proprietate, nu avem alternative pentru retrocedare. Trebuie retrocedată proprietatea privată și cele ale comunităților. Ne vom trezi înapoi în anii ’90, pentru că nu există intenții în ceea ce privește drepturile minorităților, s-ar putea să nu ne fi concentrat destul pe problemele economice. Avem o strategie pentru 20 de ani, Transilvania 2020, care sintetizează problemele comunității. În fiecare zi, apar probleme socio-economice, trebuie să luăm aceste probleme în serios și la alegerile parlamentare trebuie să ieșim victorioși”, a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că UDMR are candidați autentici și va avea o reprezentare puternică în Parlament.

„Prin candidați autentici vom avea succes, vă rog să uitați de ranchiunile trecute și să vă gândiți că putem asigura reprezentare puternică pentru comunitatea maghiară, fiecare își va găsi locul sub umbrela Uniunii, unde poate face ceva pentru comunitatea maghiară. Sper să avem o fracțiune puternică în Parlament și să continuăm pe calea pe care ne-a pornit comunitatea maghiară în ’89”, a mai spus Kelemen.

După raportul politic al președintelui UDMR, Consiliul Reprezentanților Unionali continuă cu dezbaterea politică, adoptarea deciziilor legate de alegerile parlamentare și adoptarea regulamentelor de funcționare ale consiilor regionale ale aleșilor locali ai UDMR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...