Kelemen critică atitudinea președintelui Parlamentului Ungariei în cazul Nyiro Jozsef. „A făcut un deserviciu relațiilor româno-maghiare”

Kelemen critică atitudinea președintelui Parlamentului Ungariei în cazul Nyiro Jozsef. A făcut un deserviciu relațiilor româno-maghiare
Publicat: 02/06/2012, 18:17
Actualizat: 02/06/2012, 20:26

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, referitor la disputele în cazul reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef pe teritoriul României, că a fost „un scandal ieftin și hiperpolitizat” și că președintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România.

Prezent la UDMR Arad, Kelemen Hunor a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-și ceară scuze României în urma unor declarații ale președintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, răspunsul fiind că reprezentantul de la Budapesta nu ar fi trebuit să fie prezent în campania electorală din țara noastră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Președintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România (…) Nu ar trebui să se implice în campania electorală din România, în competiția noastră internă. A făcut un deserviciu relațiilor româno-maghiare”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus, totuși, că nu crede că în cadrul Uniunii Europene un politician poate fi declarat persona non grata.

„Nu cred că în Uniunea Europeană se poate face un astfel de demers, să declari pe cineva persona non grata, nu asta e o soluție. Sigur, acest lucru nu înseamnă că eu sunt de acord cu declarațiile și mai ales cu stilul președintelui Parlamentului Ungariei”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR afirmă că vineri „ar fi fost o ocazie să se întâlnească cei doi premieri la București” și că „dialogul nu are alternativă nici în relațiile româno-maghiare”.

Totodată, el a spus că problemele comunității maghiare trebuie rezolvate în țara noastră.

„Pot spune cu fermitate că toate problemele comunității maghiare din România se vor rezolva în România.Din acest punct de vedere, în 22 de ani nu s-a schimbat nimic. Cine crede că prin declarații dure, foarte dure sau mai amicale poate rezolva problemele comunității maghiare se înșeală”, a declarat Kelemen Hunor.

El a mai spus că UDMR are „o relație corectă” cu premierul Ungariei.

„Am avut mai multe discuții și promisiunea a fost, la un moment dat, exprimată și de ministrul de Externe (al Ungariei – n.r.) la București, că membrii Guvernului nu vor veni și nu se vor implica în campania electorală din România. Și nu s-a întâmplat, miniștrii, secretarii de stat nu s-au implicat în campanie”, a spus Kelemen Hunor.

Referitor la reînhumarea scriitorului maghiar pe teritoriul României, liderul UDMR a spus că „politicul nu avea nimic de-a face și nu trebuia să se implice deloc în această poveste și atunci nici nu ar fi apărut tot scandalul, care este, până la urmă, un scandal ieftin și a fost hiperpolitizat”.

„Noi am considerat că PCM au făcut un eveniment de campanie electorală din reînhumare și de aceea nici nu ne-am dus”, a spus Kelemen Hunor.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” și că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa” acestuia.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la București a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declarația comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Sâmbătă, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autoritățile de la Budapesta ar trebui să își ceară scuze pentru declarațiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo și că aștepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la București, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Marian Buga, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?