Kelemen, despre Dosarul Belina: Dacă punem în discuție oportunitatea unui act normativ, atunci să guverneze anchetatorii

Kelemen, despre Dosarul Belina: Dacă punem în discuție oportunitatea unui act normativ, atunci să guverneze anchetatorii
Publicat: 25/09/2017, 18:49
Actualizat: 08/05/2018, 07:33

„Eu nu știam că procurorii au treabă cu oportunitatea. Este o chestiune politică, nu juridică. Răspunderea politică revine miniștrilor și nu anchetatorilor. Anchetatorii trebuie să vadă dacă a fost legală sau nu o astfel de hotărâre de guvern și dacă proprietatea publică a statului, până la urmă și autoritățile publice locale sunt ale statului, a pierdut. Există prejudicii sau nu? Pentru mine este neclar. Eu aș fi de acord ca anchetatorii să treacă la guvernare și politicienii să fie anchetatori, măcar pentru un an de zile”, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, cu privire la dosarul Belina.

Kelemen Hunor a afirmat că UDMR nu a decis dacă va susține sau nu cererea formulată de DNA în cazul Rovanei Plumb. „Este prematur (să spunem cum vom vota în cazul Rovanei Plumb-n.r.) (…) Pentru această trecere din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a consiliului județean nu cred că vreun ministru poate fi tras la răspundere. Ceea ce s-a întâmplat ulterior nu știu, nu cunosc, dar dacă noi punem în discuție oportunitatea unui act normativ, atunci mai bine lăsăm să guverneze anchetatorii”, a afirmat Kelemen Hunor.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaților și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale.

DNA îi acuză pe cei doi miniștri că au contribuit la adoptarea nelegală a HG-ului prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al CJ Teleorman.

PSD face zid în jurul lui Shhaideh și Plumb. Dragnea: „Nu ne învârtim toți în jurul unei bălți”

Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au susținerea PSD, toți membrii conducerii socia-ldemocrate cerându-le celor doi miniștri să nu demisioneze, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, care a calificat ancheta în cazul celor doi demnitari drept „un precedent periculos”.

„Un astfel de precedent e mai periculos din mai multe motive – și acum sunt solicitări susținute public și de autoritățile publice respectiv pentru a fi transferate imobile către autoritățile locale pentru a le putea pune într-un plan de dezvoltare. Mulți colegi au spus că e periculoasă această abordare că se pune problema unui prejuduciu adus statului când un astfel de transfer pleacă dintr-un public în alt public. Este imposibil să se discute despre prejudiciu”, a declarat Liviu Dragnea. Șeful PSD a comentat că „nu ne învârtim toți în jurul unei bălți”.

Întrebat de ce s-au mobilizat atât pesediștii în cazul în care cererea DNA în cazul Rovanei Plumb ar putea pica în Parlament, Dragnea a răspuns că „o au pe Sevil Shhaideh”. „Dacă n-au crucificat-o când am propus-o premier, poate o fac acum. Poate ajung la Bashar Al Assad. Poate Bashar Al Assad are interese în baltă”, a mai spus șeful PSD.
Referindu-se la Tudorel Toader, Dragnea a spus că nu se pune problema de nicio remaniere, însă a ținut să precizeze că este „firesc” ca ministrul Justiției să aibă o poziție publică față de „nenumăratele întâmplări din ultima perioadă”.
„În schimb, ceea ce s-a discutat și cu care sunt de acord, ministrul Justiției trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiției și cred că e firesc să aibă o poziție publică față de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă generate de dezvoltări, stenograme pentru că situația de azi, în care începe să se vorbească serios de un conflict între două puteri ale statului, nu profită nimănui. Această situație trebuie tranșată într-un termen rezonabil”, a spus Dragnea.
În ceea ce privește reacția colegului său de partid, Codrin Ștefănescu, care a declarat că va propune revocarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției, Dragnea a declarat că acesta „s-a calmat”.
„Eu le-am spus colegilor mei că în astfel de situații, când adrenalina e ridicată, să ne abținem până când luăm hotărâri așezate. Nu trebuie să plece din funcție Tudorel Toader, îl apreciez foarte mult, are ritmul lui, dar punctul meu de vedere, și al celorlalți colegi, e că nu se pune problema asta. După întâlnire, Codrin a înțeles lucrul ăsta și s-a calmat”, a spus
Întrebat dacă consideră că ancheta, în acest caz, este asemănătoare cu cea din cazul OUG 13, Dragnea a răspuns că „este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunității”.
„Am spus și aseară: trebuie analizat dacă situația actuală poate constitui elementul unui conflict juridic între două puteri ale statului, nu știu la ora asta, domnul Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere și noi ne vom consulta cu specialiști”, a mai spus Dragnea.
Întrebat dacă terenul a ajuns la firma fiului său, Dragnea a răspuns negativ.
Pe de altă parte, întrebat dacă Mihai Tudose l-a informat dacă a discutat cu Klaus Iohannis, pe această temă, Dragnea a răspuns că l-a informat de faptul că nu a purtat nicio discuție, în acest sens.
„Premierul mi-a spus că nu a avut nicio discuție, nicio întâlnire”, a spus Dragnea.
În plus, liderul PSD a afirmat că nu are „un război principal” cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și că îl interesează foarte puțin „dacă rămâne în funcție”, adăugând faptul că „problema e a practicilor care se aplică”.
„Am văzut judecători care vorbesc despre presiuni și amenințări, asociații de magistrați care cer să se întâmple niște lucruri (….) Nu știu ce va spune raportul Inspecției Judiciare, nu știu ce va face Tudorel Toader, Klaus Iohannis, doamna Kovesi. Noi avem o problemă de sistem, de structură, structurală în profunzimea justiției. Deja nu mai e o glumă. Eu cred că toți actorii din acest lanț ar trebui să se gândească foarte serios (…) Nu am un război principal cu doamna Kovesi, chiar dacă poate să fie din cealaltă parte”, a mai spus Dragnea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani