Kelemen Hunor critică abordarea în cazul organizării exercițiului militar hibrid din Harghita și Covasna: E incorectă

Publicat: 07/10/2019, 21:59

„Noi am aflat când au anunțat acum câteva zile, generalul Botea dacă nu mă înșel și a zis că urmează acest exercițiu. Armata sigur că trebuie să facă exerciții pe teritoriul țării. Acest general a dat o explicație absolut inacceptabilă din punctul meu de vedere. A vorbit de Donbas și Osetia de Sud unde au fost situații similare. El a dat aceste două chestiuni. Acolo s-au purtat războaie de toată frumusețea. Noi nu suntem în această situație. Dacă cineva din conducerea armatei vede în secuime o problemă de genul Osetia de Sud sau Donbas, eu cred că nu a înțeles nimic sau încearcă să manipuleze ceva. Deci este doctrina lui Ceaușescu, nu poti să ai încredere în maghiari, nu poți să ai încredere în secui, ei reprezintă o amenințare la securitatea națională-. nu putem accepta așa ceva. Din punctul meu de vedere este o abordare greșită”, a declarat Kelemen Hunor, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Prezidențiabilul UDMR a adăugat că nu e corect ca statul român să aibă o singură ofertă pentru secuime, anume exercițiile militare. Totodată, acesta a susținut că maghiarilor li se reproșează că nu aduc investitori, însă de vină este infrastrcutura.

„Statul român dacă nu poate oferi altceva decât exerciții militare pe războaie hibride în secuime, nici măcar nu este la granița cu Ucraina sau la marginea României, este în mijlocul țării. dacă asta este singura ofertă a statului român nu e bine. De ce nu construiești? De 30 de ani ne chinuim, nu există infrastructură și nu vin investitorii. Suntem acuzați că nu aducem investitori. Unde să îi aducem? Din punctul meu de vedere e o abordare extrem de greșită, oamenii sunt extrem de nervoși în Harghita și Covasna. Oamenii spun de ce statul român nu are încredere în noi nici acum după 30 de ani. Suntem oameni care muncim, nu plecăm din această țară”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că exercițiul militar anunțat crează gândul „că oamenii vor să facă acolo o diversiune”.

„Nu cred că este o abordare corectă. Nu am nicio problempă cu exercițiile militare. Doar cu explicația și locul”, a conchis Hunor.

Reacția vine în contextul în care în spațiul public au apărut declarații atribuite generalului Marian Botea referitoare la necesitatea acestui exercițiu după manifestarea războiului hibrid în Georgia și Ucraina.

Aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale participă, în perioada 7-13 octombrie 2019, la exercițiul interinstituțional CONCORDIA 19, în mai multe locații din județele Covasna și Harghita, precum și municipiul București.

Această etapă de instruire interinstituțională, condusă de Statul Major al Apărării, are ca obiectiv principal dezvoltarea relațiilor de cooperare, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor de acțiune în comun ale instituțiilor din compunerea Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională.

Planul activităților exercițiului CONCORDIA 19 include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din structurile de vânători de munte, CIMIC, apărare CBRN, medicină operațională, apărare cibernetică, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...