Kelemen Hunor: Nu cred că votul prin corespondență este o temă bună pentru a da jos Guvernul

Kelemen Hunor: Nu cred că votul prin corespondență este o temă bună pentru a da jos Guvernul
Publicat: 30/05/2015, 14:38

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureș, că, în principiu, Uniunea nu votează împotriva unei moțiuni de cenzură, fiind în opoziție, dar așteaptă textul moțiunii pentru a vedea ce poziție va adopta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„PNL a anunțat moțiunea de cenzură pe care o vor depune. Aceasta are legătură cu votul prin corespondență care nu a fost inclus în legea electorală. Putem să criticăm Guvernul pentru multe lucruri, dar nu poți să tragi la răspundere Guvernul pentru o sarcină care revenea Parlamentului. Nu este ceva ce se poate susține, pentru că legea votului prin corespondență a reprezentat o sarcină pentru Parlament. Noi am spus că nu Guvernul trebuie să aducă legi, ci Parlamentul trebuie să vină cu propuneri și să promulge legile. Deci nu poți să tragi la răspundere Guvernul pentru o muncă nefăcută de Parlament. În principiu, noi nu votăm împotriva moțiunii de cenzură, fiind în opoziție, pentru că nu ar arăta bine nicicum, dar o să vedem ce poziție adoptăm. Din punct de vedere logic, nu cred că votul prin corespondență este o temă care poate să fie bună sau un subiect propice pentru a vota împotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, înainte de a lua o decizie legată de moțiunea de cenzură, reprezentanții UDMR trebuie să vadă textul acesteia.

„Până nu vedem textul nu putem să adoptăm nicio poziție definitivă. O să vedem în zilele următoare cum va arăta acest text, vom avea o întâlnire în grupul nostru parlamentar, în Biroul Permanent, o să discutăm și o să vedem ce poziție vom adopta”, a afirmat liderul UDMR.

El a explicat că în legea alegerilor parlamentare va exista procedura de înregistrare anterioară scrutinului a celor din afara granițelor care vor dori să voteze, iar în funcție de numărul votanților se vor crea centre de vot.

„Nu se va vota prin corespondență, dar nu este privat nimeni de dreptul de a vota, procedura de vot este bună”, a susținut Kelemen Hunor.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu anunța, recent, în cadrul Consiliului Național al PNL, depunerea în Parlament, pe 5 iunie, a moțiunii de cenzură la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondență.

Ulterior, deputatul Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Cameră, afirma, la RFI, că UDMR nu a fost consultată de PNL înaintea anunțării datei și temei moțiunii de cenzură și se declara surprins că documentul va fi depus în 5 iunie și că va fi pe tema votului prin corespondență.

„Având în vedere că acea comisie care depune inițiativele legislative privind alegerile, cum se zice Codul Electoral, este condusă de un liberal, care trebuie să cunoască situația din această comisie, că există o etapizare a depunerii rapoartelor și a legilor, urmează ca săptămâna viitoare, marțea, să depunem legea alegerilor parlamentare și imediat după aceea să ne apucăm de cealaltă lege, la care este de fapt o inițiativă depusă chiar de către liberali, privind votul prin corespondență, sunt cel puțin surprinzătoare atât data, cât și tema moțiunii de cenzură pentru mine”, declara, la RFI, Marton Arpad.

De asemenea, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, spunea că el consideră că tema moțiunii de cenzură anunțată de PNL, votul prin corespondență, „nu își are rostul”, în condițiile în care liderii partidelor au încheiat o înțelegere privind modul în care va avea loc votul din diaspora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern