Kelemen Hunor, paralelă periculoasă între „10 august” și evenimentele din ’90, de la Târgu Mureș

Kelemen Hunor, paralelă periculoasă între „10 august” și evenimentele din ’90, de la Târgu Mureș
Kelemen Hunor, paralelă periculoasă între „10 august” și evenimentele din ’90, de la Târgu Mureș / Sursa FOTO: cancan.ro
Publicat: 07/03/2021, 15:30

Kelemen Hunor vrea redeschiderea Dosarului „10 august”. Vicepremierul afirmă că nu este încântat de soluția magistraților în dosar și cere redeschiderea anchetei. Hunor dă de înțeles că susține reluarea anchetei „dacă se poate găsi o cale de atac”.

Așadar, Kelemen Hunor vrea redeschiderea Dosarului „10 august”.

Kelemen Hunor vrea redeschiderea Dosarului „10 august”

„Nu cunosc dosarul. Dacă se poate găsi o cale de atac şi o reluare a anchetelor, susţin acest lucru, dar nu depinde de niciun om politic. Nu mi-a plăcut că a fost îngropat acest dosar, cum nu mi-a plăcut că a fost îngropat dosarul din Revoluţie sau multe dosare de după Revoluţie, cum este îngropat şi nu s-a clarificat nimic despre evenimentele de la Târgu Mureş, din 1990”, a afirmat Kelemen Hunor într-o intervenție la Prima TV. Paralela cu evenimentele de la Târgu Mureș, din 1990, este una extrem de periculoasă, căci ea deschide răni încă nevindecate. Despre ce s-a întâmplat atunci vorbesc cel mai bine martorii, dar mai cu seamă rănile celor implicați direct. Cum ar fi Mihăilă Cofariu, românul aproape omorât în bătaie de etnicii maghiari.

Klaus Iohannis vrea explicații urgente pentru decizia magistraților în Dosarul „10 august”

Kelemen Hunor a precizat că Dacian Cioloş, liderul PLUS, nu a propus în coaliţia de guvernare o anchetă parlamentară pentru Dosarul „10 august”, dar a punctat că `orice comisie de anchetă poate să ducă lucrurile înainte sau poate să îngroape şi mai adânc lucrurile”.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să explice public „de urgenţă” cum s-a ajuns în situaţia ca Dosarul „10 august” să fie clasat. La o zi distanță, ministrul s-a conformat, afirmând că nu poate interveni în Dosarul „10 august”. Răspunsurile în ceea ce priveşte clasarea dosarului ar trebui să vină din partea judecătorilor, crede Stelian Ion.

Totuși, Stelian Ion a afirmat că „«10 august» nu se termină aici”, motivând că sunt anchete în aceeaşi cauză încă în desfăşurare, şi s-a pronunţat pentru aşteptarea motivării deciziei prin care a fost respinsă cererea de redeschidere a cazului. „E foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de respingere a acelei cereri de redeschidere a dosarului. Acea încheiere pronunţată de judecător de cameră preliminară este una definită. Însă, până nu vedem motivarea, nu putem avea o privire de ansamblu cât de cât clară asupra a ce s-a întâmplat din punct de vedere procedural. Solicitarea mea pentru cei care au formulat aceste plângeri, să avem răbdare să vedem acea motivare”, a afirmat ministrul Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase