Kelemen Hunor: Raportul de forțe din coaliție s-a schimbat. PSD a preluat conducerea fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL

Kelemen Hunor: Raportul de forțe din coaliție s-a schimbat. PSD a preluat conducerea fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL
Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor (FOTO: Alexandru Dobre/MEDIAFAX Foto)
Publicat: 02/12/2021, 20:53

Vice-premierul Kelemen Hunor, a declarat joi seară, la Antena 3, că raportul de forțe din cadrul noii coaliții de guvernare s-a schimbat, PSD preluând conducerea pentru că are mai mulţi parlamentari decât PNL. El a precizat că există diferenţe semnificative între cele trei forțe din Guvern, dar este convins că pozițiile se pot armoniza pentru a face din această coaliție un Guvern performant.

„Nimeni nu a spus, nimeni nu a promis că va fi o coaliţie unde nu vor exista dispute, dar asta este un lucru firesc. Trebuie să cădem de acord pe toate punctele care sunt acum pe ordinea de zi, dar eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă, bine”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat că liberalii au fost detronați din poziția de „primă vioară” a coaliției de social-democrați, raportul de forțe înclinând acum spre PSD.

„Sunt multe diferenţe şi diferenţe, nu nuanţe, ci diferenţe semnificative. În primul rând, este o majoritate largă, de peste două treimi, cu care poţi să faci reforme chiar constituţionale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prima forţă din coaliţie este PSD fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL. PNL, UDMR şi minorităţi, avem cu toţi, împreună, câţi are PSD. Din acest punct de vedere s-a schimbat raportul de  forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară ca să mă exprim în felul acesta”,  a declarat liderul UDMR.

El a afirmat că actuala coaliție formată din PSD-PNL-UDMR dețin circa 90% din UAT-uri și consideră că cele trei forțe politice se pot armoniza astfel încât reformele asumate în programul de guvernare să fie implementate, în ciuda diferențelor clare din punct de vedere al doctrinelor.

„Această coaliţie, împreună deţine în jur de 90 la sută în tot ce înseamnă UAT-uri. Acest lucru iarăşi este un lucru foarte important şi din acest punct de vedere nu mai vorbim de nuanţe, vorbim de nişte diferenţe semnificative, nemaivorbind că sunt şi viziuni diferite în  multe domenii şi acest lucru s-a văzut şi când am negociat programul de guvernare, se va vedea şi în continuare. Dar iarăşi, nu este o tragedie, nu trebuie să spunem că vai, nu se pot armoniza poziţiile. Ba da, putem armoniza poziţiile celor trei- patru actori fiindcă vorbim şi de  grupul minorităţilor naţionale fiindcă şi ei susţin guvernul, dar nu va fi uşor”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor recunoaște că nu va fi deloc ușoară viața acestei coaliții, dar ea trebuie să meargă înainte pentru România

„Dacă cineva crede că e foarte-foarte simplu, nu e. Nicio coaliţie nu este foarte simplă fiindcă sunt partide cu agende diferite, cu viziuni diferite, de la stânga la dreapta, de la centru-stânga la centru-dreapta”, a mai spus Kelemen Hunor.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii