VIDEO | Kelemen Hunor: Sper să avem un guvern săptămâna viitoare, altfel riscăm să nu putem plăti salariile medicilor

Publicat: 16/11/2021, 21:00
Actualizat: 16/11/2021, 23:06

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la B1TV, că discuțiile dintre PNL și PSD trebuie să ajungă cât mai repede la final pentru a putea forma un Guvern. El atrage atenția că prin prelungirea discuțiilor, cadrele medicale ar putea să nu primească salariile, întrucât nu se poate face rectificarea bugetară.

„Suntem în competiție cu timpul, nu unii cu alții, și aici eu săptămâna trecută am zis să vedem când putem să intrăm în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de guvern. Au spus că vom încerca în această săptămână. Nu ar trebui să amânăm prea mult. Sper ca săptămâna următoare se va întâmpla. Avem lucrurile despre care am vorbit și nevoia de rectificare”, a declarat Kelemen Hunor.

Hunor transmite că dacă se mai prelungesc discuțiile dintre PNL și PSD și nu se ajunge la un consens pentru formarea guvernului, personalul sanitar care este plătit direct de la Ministerul Sănătății ar risca să nu își primească salariile, pentru că nu se poate face rectificarea bugetară.

„În sistemul sanitar sunt 74.000 de persoane care dacă nu se face rectificarea nu au cum să primească salariile. Medicii de la UPU, medicii rezidenți, cei de la DSP-uri, cei care sunt plătiți de la minister. Pe 25 noiembrie ar trebui să avem banii. Au zis că se poate face această rectificare și prin amendament la rectificarea precedentă, în Parlament. Plus bugetul, plus multe alte lucruri. Dacă nu putem să ne înțelege în două – trei săptămâni nici în patru, nici în cinci, nici în opt nu putem să spunem noutăți”, a spus președintele UDMR.

Președintele UDMR a afirmat că în cursul zilei de astăzi (marți n.r), în cadrul negocierilor cu liberalii și social-democrații au fost „discuții aprinse” pe anumite aspecte ce țin de pensii, taxe și impozite.

„Astăzi discuțiile aprinse erau despre aceste aspecte legate de impozite și taxe, câți bani avem să creștem pensiile. Fiecare este de acord să creștem pensiile peste 5% dar să vedem care este impactul bugetar, dacă reușim cu 10%, cu 7%, cu 11%, cu 12%…și mai ales cu pensionarii cu pensii mici”, a  spus Kelemen Hunor”.

Kelemen Hunor consideră că ar putea fi o soluție și desemnarea unui premier rotativ, numai în cazul în care nu se găsește o altă variantă mai bună.

„Este o soluție, poate să fie o soluție dacă nu găsește altă soluție, atunci și această variantă poate funcționa. Nu este o problemă, nici de funcționalitate, nici politică dacă există încrederea necesară pot să merg pe această variantă”, a mai spus liderul UDMR.

De asemenea, el a transmis că ar fi fost mult mai bine ca PNL să ajungă la o înțelegere cu cei de la USR PLUS, fiind prima opțiune pentru UDMR, însă în momentul de față PNL a ales să meargă la discuții cu PSD. El spune că premierul ar trebui să fie președintele partidului, pentru a nu apărea în viitor alte probleme.

„La prima rundă de negocieri la Cotroceni când se punea problema refacerii coaliției cu USR, asta a fost prima opțiune pentru noi. Eu am propus președintelui, dacă nu putem să mergem într-un singur pas, să mergem în doi pași, până în mai, până în iunie să dăm noi premierul până când ei se obișnuiesc unii cu alții după conflictele bine cunoscute, apoi să vină cu un alt premier. Se poate stabili și această formulă. Am impresia că fiecare are o oarecare reținere. Trebuie să fie președintele partidului premierul, dacă nu vrem să creăm alte dispute”, a declarat Kelemen Hunor.