Kelemen: Până și Ceaușescu și-a dat seama că nu fuge nimeni cu Harghita și Covasna în spate

Kelemen: Până și Ceaușescu și-a dat seama că nu fuge nimeni cu Harghita și Covasna în spate
Publicat: 03/07/2013, 16:24
Actualizat: 25/03/2019, 22:42

UDMR nu acceptă regiunile administrative deoarece înființarea lor ar fi o „greșeală capitală”, spune președintele Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit căruia se vrea „recentralizare și golire de atribuții”, în condițiile în care „până și Ceaușescu a înțeles că nimeni nu fuge” cu județele maghiare.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a taberei „Tineretul și Uniunea Europeană (UE)” de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, că discuțiile purtate cu partidele care formează coaliția de guvernare pe tema raportului privind modificarea Constituției s-au finalizat cu obținerea unor „rezultate importante”, precum includerea minorităților naționale în rândul factorilor care formează statul, dreptul minorităților de a-și înființa instituții propri, utilizarea liberă a simbolurilor comunităților naționale și consultarea reprezentanților acestora atunci când sunt luate decizii care vizează viața membrilor unei comunități, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen a afirmat, însă, că nu este de acord cu regiunile administrative care vor declanșa „o asimilare” în secuime

„Dacă se înființează regiunile administrative, peste tot vom fi în minoritate. Nu putem numi asta decât «asimilare» și asta înseamnă începutul sfârșitului, în sens politic”, a spus Kelemen.

Potrivit președintelui UDMR, apariția unui nou nivel administrativ ar însemna mai multă birocrație, mai mulți bani cheltuiți „din buzunarul fiecărui om”, efectele pe termen scurt, mediu și lung ale regionalizării ducând la „o catastofă în ceea ce privește administrarea țării”.

Kelemen Hunor consideră că regiunile administrative vor „subordona” consiliile județene și locale, ceea ce reprezintă „o recentralizare”.

„Intenția este clară, o recentralizare, o golire de atribuții, de la județ, de la administrația locală. Asta înseamnă că în Harghita, în Covasna, în Mureș noi nu vom mai conta, ceea ce nu putem accepta. Nu putem accepta o asimilare de acest gen, când, până și Ceaușescu și-a dat seama că vrei, nu vrei, îți plac, nu-ți plac, maghiarii trăiesc în această zonă și nimeni nu a fugit cu Harghita și cu Covasna pe spate, sub brațe sau în rucsac și nu va fugi nici în continuare. Deci, din acest punct de vedere eu cred că trebuie o abordare mult mai responsabilă și nu se poate discuta doar aritmetic: «domnule, dacă avem 70 la sută, facem ce vrem cu țara asta și nu contează alte păreri și alte perspective». Noi nu vrem să acceptăm, considerăm că este o greșeală și o catastrofă, este o greșeală capitală”, a spus Klemen Hunor.

În opinia liderului UDMR, România nu are nevoie de regiuni administrative, de vreme ce nici UE nu le-a cerut, iar afirmația potrivit căreia în absența acestora nu vor putea fi absorbite fonduri europene reprezintă „o minciună absolut clară”.

„Eu sper că până la votul în Parlament vom avea posibilitatea de a deschide din nou discuția în comisie, fiindcă atât Consiliul Legislativ, probabil și Curtea Constituțională vor formula obiecții serioase și nu știm ce va spune Comisia de la Veneția, dar majoritatea formată din PNL-PSD a promis că va ține cont de observațiile Comisiei de la Veneția”, a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 250 de tineri maghiari participă la cea de-a zecea ediție a taberei „Tineretul și Uniunea Europeană”, organizată de UDMR în stațiunea Izvoru Mureșului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana