Klaus Iohannis a primit pe 2 iunie 2018 la Munchen, premiul Franz Josef Strauss pe 2018, decernat de fundația Hanns Seidel

Klaus Iohannis a primit pe 2 iunie 2018 la Munchen, premiul Franz Josef Strauss pe 2018, decernat de fundația Hanns Seidel
Publicat: 02/06/2018, 16:33
Actualizat: 25/03/2019, 19:41

„Dezvoltare, deschidere, coeziune, solidaritate și toleranță, toate acestea înseamnă o Europă mai bună. Și de toate acestea avem ACUM nevoie, mai mult ca oricând. Este datoria noastră ca, în aceste vremuri neliniștite și greu predictibile, să conferim proiectului european o nouă dinamică, încredere și VIZIUNE. La 9 mai 2019, orașul Sibiu va găzdui un important summit, care va influența în mod decisiv viitorul proiectului european. Soluția ține de noi toți și constă în angajarea pe calea solidarității și a unității, în mod pragmatic și credibil. Important este ca UE să-și păstreze, în mod onest, valorile și principiile sale fundamentale și să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetățenii săi, a căror securitate și prosperitate să fie GARANTATE. Sunt convins că un proiect european în acești parametri reprezintă calea prin care vom reuși să progresăm către o Europă prosperă, puternică și sigură. Helmut Kohl spunea: „Ceea ce îl caracteriza cel mai puternic pe Strauss era poate conștiința sa istorică. Era un om care cunoștea istoria și care trăia prin istorie””. Modul său de a fi și de a acționa este astăzi mai actual ca niciodată: nevoia pentru acțiune coerentă drept garanție pentru o democrație vie și evitarea extremelor. De aceea este salutară tradiția Fundației Hanns Seidel de a onora moștenirea acestui politician vizionar”, a afirmat președintele Klaus Iohannis în discursul susținut după ce a primit premiul.

El a adăugat că românii cred în FORȚA proiectului european, chiar dacă în interiorul Uniunii Europene au apărut tendințe de divizare.

„România consideră că doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendințele de divizare pe care, din păcate, le întâlnim astăzi în interiorul Uniunii. Românii cred cu tărie în PROIECTUL EUROPEAN, în capacitatea sa de a asigura democrația și prosperitatea cetățenilor europeni. Asemenea concetățenilor mei, sunt și eu încrezător în forța proiectului european. Am convingerea că, prin dialog și prin cooperarea noastră strânsă, Uniunea Europeană va depăși întărită această perioadă în care este supusă unor adevărate teste de rezistență”, a completat Iohannis.

Șeful statului a amintit și de relațiile bilaterale româno-germane care sunt foarte bune, în special din punct de vedere economic.

„Relațiile dintre România și Germania sunt puternice, de natură strategică și au ca fundament numeroase reușite comune, dar și dorința de a construi împreună un viitor mai bun pentru Europa. Avem o dinamică deosebită a consultărilor politice, caracterizate de o viziune comună pe teme europene, de securitate și de politică externă. Relațiile economice bilaterale s-au dezvoltat consistent astfel că nivelul schimburilor comerciale au ajuns la peste 30 de miliarde de euro astăzi. Investitorii germani au investit, în ultimii 25 de ani, constant și sustenabil în România, contribuind la transferul tehnologic și la creșterea competitivității economiei românești. Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea cel mai mare investitor în economia noastră, cu aproximativ 7.000 de companii și peste 300.000 de locuri de muncă create”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a primit la Munchen premiul Franz Josef Strauss pe 2018, acordat de fundația germană Hanns Seidel, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă. Ceremonia de acordare a premiului a avut loc sâmbătă, la Palatul Regal din München Allerheiligen-Hofkirche. La eveniment a participat și soția președintelui, Carmen Iohannis.

Potrivit sursei citate, premiul este însoțit și de un cec în valoare de 10.000 de euro, pe care președintele Klaus Iohannis a decis să îl doneze în scop caritabil fundației Un copil, o speranță, care derulează proiecte în domenii precum sănătatea, educația și asistența socială, precum și programe pentru sprijinirea copiilor diagnosticați cu autism și Sindromul Down.

Fundația Hanns Seidel și conducerea Uniunii Creștin-Sociale din Germania (CSU) au decis, în unanimitate, acordarea, în 2018, a premiului Franz Josef Strauss președintelui României Klaus Iohannis, „pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european”.

Premiul se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația. Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul secretar de stat american, diplomatul Henry A. Kissinger.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
BOMBA ANULUI de la PFIZER! Decizia luată chiar acum de companie
Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...