Klaus Iohannis cere să se adreseze marți Parlamentului

Redactor:
Dana Stanila
Klaus Iohannis cere să se adreseze marți  Parlamentului
Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare, vineri, președinților Camerei Deputaților și Senatului, prin care solicită ca marți, 7 februarie să adreseze un mesaj în plenul reunit al Parlamentului, pe tema modificărilor aduse Codurilor Penale.

„În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislației penale, precum și la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în ședința reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00”, este mesajul trimis de Iohannis către Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, Curtea Constituțională a României cu privire la un conflict instituțional între guvern, instituțiile de justiție și Parlament, după ce Executivul a adoptat ordonanța de modificare a Codurilor Penale

În expunerea de motive, președintele Klaus Iohannis arată că decizia adoptării ordonanței de urgență de către guvern este un abuz.

„În consecință, prin adoptarea ordonanței de urgență, al cărei conținut se îndepărtează atât de la necesitatea unei reacții prompte, în vederea apărării unui interes public, cât și de la argumentele prezentate în preambul, Guvernul a acționat abuziv, arogându-și competențe pe care Constituția nu i le conferă”, se arată în sesizare.

De asemenea, șeful statului face referire și la intenția de a organiza un referendum.

„Potrivit art. 2 din Constituție suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum. Totodată, potrivit alin. (2) al aceluiași articol, nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Considerând că unele dintre modificările preconizate au legătură directă cu eforturile României depuse în combaterea fenomenului corupției, la data de 24.01.2017 am inițiat procedura de organizare a unui referendum de interes național pe tema: continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. În acest sens, am solicitat consultarea Parlamentului care, potrivit Legii nr. 3/2000 are un termen de 20 de zile pentru a formula un punct de vedere. Menționăm că, până la această dată, Parlamentul nu a transmis acest punct de vedere”, a scris președintele în sesizarea trimisă Curții Constituționale.

Inchide