Klaus Iohannis, criticat pentru prima decizie din mandatul său prezidențial. „Un dezamagitor act de populism”

Klaus Iohannis, criticat pentru prima decizie din mandatul său prezidențial. „Un dezamagitor act de populism
Publicat: 27/12/2014, 16:26
Actualizat: 23/03/2015, 06:54

Prima decorație acordată de președintele Klaus Iohannis de la începerea mandatului său a provocat o reacție neașteptată din partea Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului. Reprezentanții instituției au criticat decizia șefului statului de a-l răsplăti pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României.

„MCA Romania ia act, cu dezamăgire, de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler unui deținut politic care se afișează public cu un partid susținator al Mișcării Legionare și al neo-nazismului”, se arată într-un comunicat emis recent.

„Condamnarea atrocităților comise de dictatura comunistă este o datorie a fiecărui om politic din România. Sistemul criminal comunist l-a aruncat în închisoare pe domnul Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuti Politici din România, i-a distrus viața, i-a persecutat familia și i-a refuzat drepturile universale ale oricărei ființe umane. Aceste crime comise de regimul comunist nu anulează crimele comise de legionari împotriva evreilor din România. Faptul că, în Romania post-comunistă, domnul Bjoza a ales să împărtașească idealurile Mișcarii Legionare, să omagieze ideile și credințele acestei mișcări politico-religioase criminale, este profund regretabil. Președintele României însă (…) are obligația a trasa linia fină dintre eroul anti-comunist și participantul activ la activități omagiere a unei Mișcări criminale antisemite”, se mai precizează în același document.

În acest context, reprezentanții Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului apreciază gestul lui Iohannis ca fiind „un dezamagitor act de populism”.

„Decorarea unui susținător, declarat, al Mișcării Legionare, cu Ordinul Național Steaua României poate fi interpretată ca o omagiere adusă de Administrația Prezidențială acelei mișcări națoonalistă, fascistă, criminală. Fără condamnarea explicită a Mișcării Legionare, fără delimitarea clară a Administrației Prezidențiale de ideile Mișcării Legionare propovăduite activ, îmbrațișate, omagiate și date drept exemplu de către domnul Bjoza, Președintele României, pentru noi, a semnat un dezamăgitor act de populism”, conchid reprezentanții Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului.

Pe de altă parte, Octav Bjoza s-a declarat uimit de opinia MCA România: „Este revoltător! Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antisemit”, a declarat el pentru adevarul.ro.

„În temniță am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptător anticomuniști acolo, nu făceam deosebire care este legionar, țărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta. (…) Când sunt comemorați luptătorii anticomuniști, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. Probabil se referă la comemorarea de la mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Eu fiind din Brașov am participat la ceremonial, ei au avut drapel, a fost treaba lor. Irascibilitatea nu ajută nimănui. Lucrurile trebuie discutate cu calm și fără patimă. Am susținut întotdeauna că unii dintre legionari au avut părți bune. Faptele rele trebuie judecate separat, înfierate, astfel încât să nu se mai repete”, a adăugat președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația