Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis, la reuniunea liderilor UE: „Vom discuta despre capabilități militare și industria de apărare europeană, aspecte de finanțare”

Klaus Iohannis, la reuniunea liderilor UE: „Vom discuta despre capabilități militare și industria de apărare europeană, aspecte de finanțare”

Președintele Klaus Iohannis va participa luni, 3 februarie, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, organizată la Bruxelles, la invitația președintelui Consiliului European, António Costa, transmite Administrația Prezidențială.

Principalele declarații ale președintelui

  • Mă aflu astăzi la Bruxelles pentru a participa la o reuniune informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, aceasta fiind prima reuniune dedicată dezbaterii exclusive a acestui subiect.
  • Vom discuta despre capabilități militare și industria de apărare europeană, aspecte de finanțare, precum și despre parteneriatele Uniunii Europene în domeniul securității și al apărării. Bineînțeles, nu va lipsi din discuțiile noastre abordarea legăturii transatlantice și a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în contextul noii Administrații.
    Ceea ce ne propunem astăzi este să contribuim la fundamentarea deciziilor importante pe care trebuie să le luăm în acest an. Vom oferi și un ghidaj pentru pregătirea Cartei Albe a apărării europene, care va fi prezentată de Comisia Europeană.
    Câteva cuvinte despre substanța discuțiilor noastre de astăzi.
  • În primul rând, este clar că, pentru a ne consolida reziliența strategică, pentru a deveni mai eficienți ca Uniune și ca actor global cu greutate și influență reală, inclusiv în relația transatlantică, Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare.
    Acest obiectiv nu poate fi realizat fără o finanțare adecvată, ceea ce înseamnă nu doar mai mulți bani pentru apărare, ci inclusiv folosirea eficientă a instrumentelor de care dispunem deja, adaptarea acestora sau, de ce nu, crearea unora noi instrumente. Dar, desigur, avem nevoie de investiții substanțiale pentru demersuri costisitoare, precum refacerea stocurilor de armament, adaptarea pregătirii pentru apărarea față de un spectru larg de amenințări, respectiv consolidarea bazei industriale și tehnologice de apărare.
  • În al doilea rând, pentru a reduce costurile, pentru a spori eficiența și interoperabilitatea, trebuie să fie aprofundată cooperarea dintre statele membre. Numai așa vom avea o complementaritate reală, vom evita duplicările care nu sunt necesare, iar industria de apărare va avea predictibilitate pe termen lung.
    Investițiile mai mari în apărare, inclusiv în cercetare și inovare, trebuie însă, din perspectiva României, privite într-un spectru mai amplu. Mai exact, aceste investiții trebuie să contribuie la creșterea competitivității economice și a coeziunii la nivelul Uniunii Europene, precum și la creșterea economiei per ansamblu, la creșterea rezilienței lanțurilor de producție și la crearea de noi locuri de muncă.
    Bineînțeles, toate aceste aspecte au la bază principiul asigurării unei complementarități și coerențe între UE și NATO, NATO care rămâne fundamentul securității transatlantice.
    România, ca Aliat-cheie în regiunea complicată a Mării Negre și stat membru la granița cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, înțelege în profunzime această necesitate.
  • Și pentru că m-am referit la NATO, vreau să accentuez importanța vitală a menținerii și a aprofundării legăturii transatlantice și a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii.
    Un parteneriat transatlantic solid este esențial pentru securitatea și prosperitatea europeană, pentru că ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat și interdependent.
  • Sunt convins că, prin identificarea abordării corecte și unitare la nivel european, vom putea continua dialogul apropiat, pe baze constructive, cu partenerii americani, cu evidențierea pragmatică a valorii adăugate a Uniunii Europene pentru Statele Unite ale Americii.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Evenimentul are loc într-un context geopolitic tensionat, iar discuțiile vor viza consolidarea capacităților de apărare ale Uniunii și relațiile strategice cu aliații internaționali, în contextul instalării lui Donald Trump la Casa Albă.

Summitul reunește șefii de stat și de guvern ai țărilor membre UE, iar agenda cuprinde, pe lângă consultările interne, și întâlniri bilaterale cu oficiali de rang înalt.

Președintele României va avea ocazia să participe la schimbul de opinii cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, secretarul general al NATO, Mark Rutte, precum și cu premierul britanic Keir Starmer.

Discuțiile liderilor UE se vor axa pe aspecte privind modalitățile concrete de consolidare a capacităților de apărare la nivel european, pregătind și fundamentând deciziile formale care urmează să fie luate în perioada următoare. Vor fi abordate și aspecte privind importanța relației transatlantice și Parteneriatul Strategic dintre UE și SUA, relația dintre UE și Regatul Unit, parteneriatele Uniunii Europene în domeniul apărării, precum și complementaritatea dintre UE și NATO în materie de securitate și apărare.

Dezbaterile vizează și identificarea unor principii de bază necesare pentru elaborarea și adoptarea unui document programatic a viitorului apărării europene – „Carta Albă”, care urmează să fie elaborat în prima parte a anului 2025 de către Comisia Europeană. Documentul va aborda inclusiv prioritățile privind capacitățile de apărare ale UE, ținând cont și de sprijinul necesar pentru Ucraina, inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.

Președintele României va susține, în cadrul discuției, necesitatea ca Uniunea Europeană să își asume o responsabilitate crescută pentru propria apărare, în mod eficient, credibil, responsabil și în complementaritate cu NATO, care rămâne fundamentul securității euroatlantice.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va evidenția importanța aprofundării cooperării la nivelul Uniunii Europene pe teme de apărare,  dimensiunea economică a apărării, utilizarea eficientă a mecanismelor și a opțiunilor de finanțare, nevoia de a dezvolta baza industrială și tehnologică de apărare europeană, precum și conexiunea acestui domeniu cu competitivitatea și coeziunea de ansamblu a Uniunii Europene. Președintele României, va sublinia, totodată, rolul cheie al relației transatlantice și al parteneriatelor globale pentru creșterea rezilienței Uniunii Europene pe acest palier, mai transmite Palatul Cotroceni.

„Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare”

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii Uniunii Europene vor discuta despre apărarea europeană în cadrul unei întâlniri informale ce va avea loc la Château de Limont pe 3 februarie 2025.

„Pe baza principiilor conform cărora Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare și că avem un interes comun de a coopera mai strâns la nivel european, discuția se va concentra pe:

  • dezvoltarea capacităţilor de apărare,
  • finanțare, inclusiv mobilizarea de finanțare privată, modul cel mai bun de utilizare a instrumentelor UE și a bugetului UE și opțiuni comune suplimentare care ar putea fi luate în considerare
  • consolidarea și aprofundarea parteneriatelor”.

CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și