Klaus Iohannis: Mandatul meu va fi al respectului față de valori și față de eroii și martirii români

Klaus Iohannis: Mandatul meu va fi al respectului față de valori și față de eroii și martirii români
Publicat: 22/12/2014, 19:07

Ceremonia, care a avut loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, a fost prima susținută de președintele României, aflat la început de mandat.

Șeful statului a susținut un discurs, după acordarea decorației și în final, a ciocnit un pahar de șampanie cu reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici, invitați la eveniment. Alături de președinte au fost prezenți la ceremonie consilierii prezidențiali Dan Mihalache, George Scutaru, Tatiana Niculescu Bran, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu.

„Ziua de astăzi este una specială, este prima zi de exercitare efectivă a mandatului de președinte și ziua în care marcăm 25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste”, a spus președintele Iohannis în discusul susținut după ceremonia de decorare, el precizând că a menționat de multe ori faptul că „multe lucruri trebuie să se schimbe în România, iar acest eveniment de decorare este o dovadă în acest sens”.

Klaus Iohannis a precizat că oferă cea mai înaltă decorație a statului român președintelui AFDPR, pentru că o merită din plin. „Este prima decorație pe care o confer în calitate de președinte al României și de aceea am ținut ca aceasta să fie acordată dumneavoastră, în chip simbolic, în numele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, din câteva motive”, a mai precizat Iohannis, arătând că mandatul său va fi unul al respectului față de toate valorile noastre și față de eroii și martirii români, pentru că „o națiune nu poate avea viitor, fără a-și respecta, înainte de toate trecutul”.

Iohannis a mai afirmat că în 25 de ani, România a găsit puține prilejuri de a împărtăși bucuria cu acești oameni care au luptat împotriva comunismului și și-au sacrificat tinerețea, familia, viitorul și speranțele pentru a salva ideea de libertate și demnitate.

Un alt motiv pentru care a acordat această distincție este, potrivit președintelui României, „faptul că prin acest moment, vrea să marcheze începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, și anume „un președintele care pune înainte de toate modelele din societate”, și a arătat că foștii deținuți politici reprezintă, cu siguranță, repere de moralitate pentru tânăra generație.

„La vârsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat și întemnițat de către securitate și a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să suporte supliciul anilor de detenție și să cutreiere nu mai puțin de 14 locuri de detenție. Până în 1989, a fost persecutat continuu de autoritățile comuniste, dar acest lucru nu l-a împiedicat nicidecum să militeze, după Revoluție, pentru idealurile de libertate și democrație”, a mai declarat Iohannis.

Potrivit șefului statului, „prin această decorație recunoaște și onorează sacrificiul și curajul de care au dat dovadă femeile și bărbații care au suferit și au pierit pentru libertate, în vremea comunismului și în zilele de decembrie 1989”.

„Comunismul s-a instalat prin crime și abuzuri, și a continuat să se impună pe întreaga sa existență, prin teroare și minciună. Vreme de 45 de ani, puterea a fost exercitată de un grup de privilegiați, care au instaurat un regim ilegitim, regim care a limitat proprietatea privată, a distrus societatea civilă, a interzis partidele politice, a schimbat prin forță forma de guvernământ, a nimicit piața liberă, a lichidat valorile tradiționale, a persecutat credințele și practicile religioase și a abandonat suveranitatea României”, a declarat președintele Iohannis.

El a arătat că mii de oameni s-au luptat împotriva comunismului și acest lucru „trebuie cunoscut de către tânăra generație, iar societatea noastră trebuie să acționeze cu fermitate în acestă direcție, fie că vorbim de partizani, de țărani care s-au opus colectivizării, de români care își apărau regele sau de credincioși care nu vroiau să își abandoneze cultul, sau reprezentanți ai minorităților etnice, de membri ai partidelor politice care nu s-au lăsat manipulați sau femei care nu au acceptat politica pronatalistă a regimului, de muncitori care nu s-au lăsat mințiți, sau de cetățenii revoltați din 1989”.

„Cu toții au spus „Nu” comunismului. Dușmanii de clasă, cum au fost numiți, au fost sistematic anihilați. Sute de mii de oameni închiși în închisori de exterminare, deportați, supuși la muncă forțată în lagăre. Dar cea mai mare dramă este că regimul comunist a distrus elitele, resursa fundamentală a unei națiuni”, a mai declarat Klaus Iohannis.

El a adăugat că, prin distrugerea acestor destine, „comunismul a furat pentru 45 de ani șansa României de a se occidentaliza, de a evolua firesc și de a beneficia de o reală libertate și prosperitate”.

„Acesta este bilanțul negru al comunismului”, a concluzionat președintele Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza a arătat că acordarea acestei decorații reprezintă „o recunoaștere a meritelor unui întreg grup social care a luptat împotriva comunismului pentru dreptate, libertate, demnitate, adevăr și credință strămoșească”.

„Pentru noi, cei loviți de represiunea comunistă, în modul cel mai direct este foarte important faptul că dvs în a doua zi de la depunerea jurământului ca președinte al României v-ați gândit să ne acordați o distincție atât de importantă. În acest fel lupta și suferința noastră au căpătat o recunoaștere deosebită având și semnificația unui act simbolic de condamnare a comunismului din România. Gestul dvs demonstrează sentimentele de respect și recunoștință pe care le nutriți față de această categorie socială atât de vitregită în ultimii 70 de ani”, a spus el, arătând că această decorație „răsplătește lupta și jertfa foștilor deținuți politici și deportați din România”.

„Fie ca gestul dvs de recunoaștere a meritelor oameni curajoși, doritori de demnitate națională și democrație să semnaleze începutul unei etape distincte în istoria României contemporane de afirmare a țării noastre pe plan internațional, de atingere a adevăratei democrații visate și de victimele opresiunii comuniste”, a mai declarat Octav Bjoza.

Președintele AFDPR a salutat faptul că Iohannis s-a gândit la înființarea unui muzeu al crimelor comunismului, la București. „Nu putem decât să salutăm faptul că v-ați gândit la înființarea în Capitala României, care nu are încă un muzeu al crimelor comunismului, v-ați gândit să fie demarate acțiuni în acest sens. Am fost sprijiniți și de fostul președinte, domnul Emil Constantinescu, și sperăm să mai fim în viață atunci, măcar ultimii dintre noi, atunci când acest muzeu va fi realizat”, a spus el, în final.

Octav Bjoza a mai afirmat că cei 17 foști deținuți politici care au fost prezenți la Palatul Cotroceni „însumează 300 de ani de condamnare, din care 115 ani au fost efectuați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York