Klaus Iohannis, omul de încredere al lui Antonescu, devine vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Ponta. Nicolăescu, Atanasiu și Bușoi – noii miniștri liberali

Redactor:
Cristian Andrei
Klaus Iohannis, omul de încredere al lui Antonescu, devine vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Ponta. Nicolăescu, Atanasiu și Bușoi – noii miniștri liberali
Klaus Iohannis, noul ministru de Interne și vicepremier în Guvernul Ponta

Crin Antonescu i-a propus, în această dimineață, într-o ședință a conducerii PNL, lui Klaus Iohannis funcțiile de ministru de Interne și de vicepremier. Omul de încredere al lui Antonescu devine numărul doi în Guvernul Ponta.

Avansarea lui Iohannis în Guvern, în locul lui Daniel Chițoiu, este o mutare pe care Crin Antonescu o pregătește de multă vreme. gândul scria, la sfârșitul lunii trecute, despre rocada Iohannis-Chițoiu în poziția de număr doi în Executiv. De asemenea, Antonescu i-a trimis pe Cristian Bușoi la ministerul Sănătății și pe Teodor Atanasiu la ministerul Economiei. Eugen Nicolaescu a fost mutat de la Sănătate la Finanțe.

Toate schimbările plănuite de Antonescu au drept scop recucerirea influenței sale în Guvern și un mai bun control al miniștrilor liberali pe care-i scăpase din mână. Semnificativ este faptul că astăzi liderul PNL și-a anunțat colegii în ședința de partid că „este timpul să intrăm la guvernare”. Aceasta confirmă strategia lui Crin de înlocuire a miniștrilor „deviaționiști”, care începuseră să joace alături de PSD și de Victor Ponta și să ignore conducerea partidului care i-a pus în funcții. Până acum, miniștrii Radu Stroe și Daniel Chițoiu au fost înlocuiți din funcții. În pozițiile lor vor fi avansați Klaus Iohannis (la Interne) și Eugen Nicolăescu (la Finanțe). 

Noii miniștri PNL:

Klaus Iohannis – ministru de Interne și vicepremier

Eugen Nicolăescu – ministru al Finanțelor

Teodor Atanasiu – ministerul Economiei

Cristian Bușoi – ministerul Sănătății

Iohannis: Accept nominalizarea pentru a coordona și ordona

În intervenția lui, Iohannis a făcut, la fel ca Antonescu, referire la comentariul luI Victor Ponta despre „cine mai este liberal în ziua de azi în România”  – „Sper să avem o apariție care nu duce la întrebări precum cine mai este liberal”, a spus Iohannis.

„Am primit oferta din partea președintelui și am acceptat nominalizarea. Cred că ceea ce va trebui să fac acolo se poate descrie foarte simplu – coordonare, fiindcă colegii mei m-au rugat să coordonez; ordonare în ce privește instituțiile statului care vor fi în subordinea mea; și, în fine, impunerea legii. Noi suntem obișnuiți să apară legi câteodată chiar cu o viteză amețitoare”, a fost mesajul primarului din Sibiu.

„Garantez că fac ceea ce fac pentru a îmbunătăți vizibil componentele liberale din guvern și percepția pe care noi, liberalii, o avem”, a mai dat asigurări Klaus Iohannis, care a mai precizat și că nu renunță ușor la primăria Sibiului. Odată cu suspendarea mea temporară din funcția de primar, cu siguranță vor fi oameni acolo care să poată duce mai departe lucrurile o perioadă rezonabilă de timp”, a explicat Iohannis.

Până să poată Iohannis să facă ordinea pe care o promite în instituțiile statului, Crin Antonescu a fost nevoit să facă ordine în sală, admonestându-i pe colegii gălăgioși din sală: „Aici nu e o autogară, nu e un foaier! Cu respect vă pun în fața alternativei (sic!) – ieșiți sau tăceți”, a avertizat președintele liberal.

Crin Antonescu, mesaj către Victor Ponta

„Cineva se întreba zilele trecute cine mai e liberal în România și ce mai înseamnă liberalismul. Noi, PNL, suntem un partid liberal, un partid de dreapta, un partid în care activează foarte mulți oameni care sunt liberali. Liberalismul înseamnă să pornești de la ideea că cetățenii acestei țări sunt întotdeauna indivizi ale căror drepturi trebuie apărate și sporite. Noi, liberalii, nu lucrăm cu gloate sau cu mulțimi”. Astfel și-a început Crin Antonescu conferința de presă de după ședința PNL. Declarația este o replică directă dată lui Victor Ponta, care, cu o zi înainte, încercând să justifice electoRATA se întreba „ce mai este de stânga și ce mai este de dreapta în România”.

Gerea, greu de demis

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a plecat „cu cântec” din fruntea ministerului. Un moment mai degrabă jenant în ședința PNL: Crin Antonescu i-a cerut lui Andrei Gerea să-și dea demisia. Acesta a refuzat însă, anunțându-și colegii că „se pune la dispoziția partidului”. Liderii PNL au fost nevoiți să voteze, în final decizia fiind că lui Gerea i se va retrage sprijinul politic. „Nu exista un motiv anume pentru demisie”, le-a explicat Gerea ziariștilor la ieșirea din ședința PNL.

Cine este Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este primarul municipiului Sibiu din anul 2000, acum fiind la al treilea mandat, ales pe listele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDRG). Din februarie 2013, Iohannis s-a înscris în PNL și, la scurt timp, a fost ales prim-vicepreședinte al partidului.

Klaus Iohannis a fost propus pentru funcția de prim-ministru și în octombrie 2009 de către alianța PSD-PNL-UDMR, după căderea guvernului condus de Emil Boc.

Născut în iunie 1959, Klaus Iohannis este cetățean român de etnie germană, fiind la bază profesor de fizică.

 

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide