Klaus Iohannis, omul de încredere al lui Antonescu, devine vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Ponta. Nicolăescu, Atanasiu și Bușoi – noii miniștri liberali

Redactor:
Cristian Andrei
Klaus Iohannis, omul de încredere al lui Antonescu, devine vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Ponta. Nicolăescu, Atanasiu și Bușoi – noii miniștri liberali
Klaus Iohannis, noul ministru de Interne și vicepremier în Guvernul Ponta

Crin Antonescu i-a propus, în această dimineață, într-o ședință a conducerii PNL, lui Klaus Iohannis funcțiile de ministru de Interne și de vicepremier. Omul de încredere al lui Antonescu devine numărul doi în Guvernul Ponta.

Avansarea lui Iohannis în Guvern, în locul lui Daniel Chițoiu, este o mutare pe care Crin Antonescu o pregătește de multă vreme. gândul scria, la sfârșitul lunii trecute, despre rocada Iohannis-Chițoiu în poziția de număr doi în Executiv. De asemenea, Antonescu i-a trimis pe Cristian Bușoi la ministerul Sănătății și pe Teodor Atanasiu la ministerul Economiei. Eugen Nicolaescu a fost mutat de la Sănătate la Finanțe.

Toate schimbările plănuite de Antonescu au drept scop recucerirea influenței sale în Guvern și un mai bun control al miniștrilor liberali pe care-i scăpase din mână. Semnificativ este faptul că astăzi liderul PNL și-a anunțat colegii în ședința de partid că „este timpul să intrăm la guvernare”. Aceasta confirmă strategia lui Crin de înlocuire a miniștrilor „deviaționiști”, care începuseră să joace alături de PSD și de Victor Ponta și să ignore conducerea partidului care i-a pus în funcții. Până acum, miniștrii Radu Stroe și Daniel Chițoiu au fost înlocuiți din funcții. În pozițiile lor vor fi avansați Klaus Iohannis (la Interne) și Eugen Nicolăescu (la Finanțe). 

Noii miniștri PNL:

Klaus Iohannis – ministru de Interne și vicepremier

Eugen Nicolăescu – ministru al Finanțelor

Teodor Atanasiu – ministerul Economiei

Cristian Bușoi – ministerul Sănătății

Iohannis: Accept nominalizarea pentru a coordona și ordona

În intervenția lui, Iohannis a făcut, la fel ca Antonescu, referire la comentariul luI Victor Ponta despre „cine mai este liberal în ziua de azi în România”  – „Sper să avem o apariție care nu duce la întrebări precum cine mai este liberal”, a spus Iohannis.

„Am primit oferta din partea președintelui și am acceptat nominalizarea. Cred că ceea ce va trebui să fac acolo se poate descrie foarte simplu – coordonare, fiindcă colegii mei m-au rugat să coordonez; ordonare în ce privește instituțiile statului care vor fi în subordinea mea; și, în fine, impunerea legii. Noi suntem obișnuiți să apară legi câteodată chiar cu o viteză amețitoare”, a fost mesajul primarului din Sibiu.

„Garantez că fac ceea ce fac pentru a îmbunătăți vizibil componentele liberale din guvern și percepția pe care noi, liberalii, o avem”, a mai dat asigurări Klaus Iohannis, care a mai precizat și că nu renunță ușor la primăria Sibiului. Odată cu suspendarea mea temporară din funcția de primar, cu siguranță vor fi oameni acolo care să poată duce mai departe lucrurile o perioadă rezonabilă de timp”, a explicat Iohannis.

Până să poată Iohannis să facă ordinea pe care o promite în instituțiile statului, Crin Antonescu a fost nevoit să facă ordine în sală, admonestându-i pe colegii gălăgioși din sală: „Aici nu e o autogară, nu e un foaier! Cu respect vă pun în fața alternativei (sic!) – ieșiți sau tăceți”, a avertizat președintele liberal.

Crin Antonescu, mesaj către Victor Ponta

„Cineva se întreba zilele trecute cine mai e liberal în România și ce mai înseamnă liberalismul. Noi, PNL, suntem un partid liberal, un partid de dreapta, un partid în care activează foarte mulți oameni care sunt liberali. Liberalismul înseamnă să pornești de la ideea că cetățenii acestei țări sunt întotdeauna indivizi ale căror drepturi trebuie apărate și sporite. Noi, liberalii, nu lucrăm cu gloate sau cu mulțimi”. Astfel și-a început Crin Antonescu conferința de presă de după ședința PNL. Declarația este o replică directă dată lui Victor Ponta, care, cu o zi înainte, încercând să justifice electoRATA se întreba „ce mai este de stânga și ce mai este de dreapta în România”.

Gerea, greu de demis

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a plecat „cu cântec” din fruntea ministerului. Un moment mai degrabă jenant în ședința PNL: Crin Antonescu i-a cerut lui Andrei Gerea să-și dea demisia. Acesta a refuzat însă, anunțându-și colegii că „se pune la dispoziția partidului”. Liderii PNL au fost nevoiți să voteze, în final decizia fiind că lui Gerea i se va retrage sprijinul politic. „Nu exista un motiv anume pentru demisie”, le-a explicat Gerea ziariștilor la ieșirea din ședința PNL.

Cine este Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este primarul municipiului Sibiu din anul 2000, acum fiind la al treilea mandat, ales pe listele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDRG). Din februarie 2013, Iohannis s-a înscris în PNL și, la scurt timp, a fost ales prim-vicepreședinte al partidului.

Klaus Iohannis a fost propus pentru funcția de prim-ministru și în octombrie 2009 de către alianța PSD-PNL-UDMR, după căderea guvernului condus de Emil Boc.

Născut în iunie 1959, Klaus Iohannis este cetățean român de etnie germană, fiind la bază profesor de fizică.

 

 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Țara care va acoperi o parte din cheltuielile turiștilor care se duc în vacanță acolo....
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide