Klaus Iohannis, prima ieșire publică după alegerile parlamentare: „Rezultatele arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri” (VIDEO)

Publicat: 07/12/2020, 18:07
Actualizat: 07/12/2020, 18:41

Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, 7 decembrie, de la ora 18:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, fiind prima ieșire publică după alegerile parlamentare de duminică.

Președintele Iohannis a început prin a mulțumi celor care au votat duminică. „Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează”, a spus șeful statului.

Totuși, acesta a recunoscut că participarea la vot a fost redusă și „este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficientă informație despre aceste alegeri, fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de întreagă clasa politică sau de anumite măsuri luate. Eu văd aceste lucruri și este important ca noi toți politicienii să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot”.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, vedem că PNL în 2016 obținuse 20%, acum 25%, deci o creștere clară. USR – între timp împreună cu PLUS – a obținuit în 2016 5%, între timp au crescut la 15%. PSD care obținuse în 2016 45 % a scăzut dramatic la 29%. Este clar, deci, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru-dreapta au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate și pot să va spun că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public, în ultimele săptămâni”, a precizat președintele.

În acest context, președintele a anunțat că va declanșa consultări cu partidele care vor forma noul Parlament, pentru a găsi o soluție pentru noua majoritate.

Se cristalizează o coaliție de centru dreapta care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, „noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta măsurile de reformă, va gestiona campania de vaccinare și va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni”.

Premierul Ludovic Orban, întâlnire de ultimă oră cu Klaus Iohannis la Cotroceni

Declarația președintelui din această seară a venit după ce, tot astăzi, s-a întâlnit cu premierul Ludovic, la Palatul Cotroceni, înainte de consultările oficiale cu partidele.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc înaintea ședinței conducerii PNL care are loc în această seară, în care se va analiza rezultatul prost înregistrat de liberali la alegerile de duminică. Și premierul Ludovic Orban va susține o declarație de presă, în această seară, dar la ora 19.00.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult