KOVESI, la biserică înainte de audierea din PE. „Erau mulți români, am primit COZONAC și SARMALE”. Fosta șefă a DNA crede că trăiește ca în „NARCOS”

KOVESI, la biserică înainte de audierea din PE. Erau mulți români, am primit COZONAC și SARMALE. Fosta șefă a DNA crede că trăiește ca în NARCOS
Publicat: 02/03/2019, 18:53
Actualizat: 25/03/2019, 20:14
Laura Codruța Kovesi a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru EuropaFM că nu a avut niciodată încredere într-un procuror despre care se spune că este „băiat bun” și că întregile campanii de denigrare au arătat că a deranjat.
„Pentru că am deranjat,” explică Laura Codruța Kovesi, întrebată de ce crede că este controversată. „Eu niciodată nu am avut încredere într-un procuror sau judecător despre care auzeam că se spune „e băiat bun”. Ca să fii procuror bun trebuie să deranjezi. În momentul în care sunt campanii întregi de denigrare și hărțuire, atunci este clar că ai deranjat. Poate că aceste campanii nu au fost doar împotriva mea, ci împotriva întregului sistem, poate doar eu am fost mai vizibilă”.

Fosta șefă a DNA susține protestul magistraților. „Mă așteptau să vin în țară și să mă alătur protestului. Am purtat ieri toată ziua banderolă albă și așa voi face și săptămâna viitoare, alături de colegii mei.”

Kovesi crede că una dintre greșelile pe care le-a făcut a fost că nu a ieșit public să demonteze minciunile, atunci când au fost aruncate pe piață. „Este greu să reacționezi la fiecare. Poate a fost una din greșeli, trebuia să ies să explic, dar vine un moment în care lucrurile se așează și adevărul iese la iveală„.

„Narcos”, filmul care ar putea rezuma viața Laurei Codruța Kovesi

Cel mai mare insucces în plan personal este că nu are copii, crede Laura Codruța Kovesi, care și-ar dori să fie din nou anonimă, iar legat de un titlu de film care să rezume viața sa, acesta ar fi „Narcos” (un serial Netflix despre viața lui Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri, și modul în care a fost prins).

Nu a spus nimănui de candidatură

Laura Codruța Kovesi nu a spus nimănui că își va depune candidatura pentru șefia Parchetului European, subliniind că nu a avut așteptări și că nu a cerut sprijinul Guvernului în această procedură. Ea se aștepta la o campanie negativă și că au fost doar știri false.

„În decembrie era termenul limită pentru această procedură. M-am gândit că este ceva ce mi-aș dori să fac. Totuși, este prima dată când avem o astfel de instituție europeană, pentru procurori. În România am fost procuror general, am fost șef DNA, am avut cele mai înalte poziții pentru câte două mandate, e foarte greu să spun că mai puteam schimba ceva. Da, pot să ajut generațiile tinere, pot să contribui cu experiența mea la diverse lucruri, însă aici era altă provocare. De aceea am depus candidatura. Nu am spus nimanui că îmi depun această candidatură. Sigur, familiei am spus. Mama s-a bucurat”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la EuropaFM.

Ce defecte aveți? – Sunt încăpățânată

Ea a povestit despre procedurile din timpul candidaturii: „Pe măsură ce parcurgeam câte o etapă, mi se dădea câte un feedback. În primul rând tratarea candidaților, să ni se spună că am trecut în etapa următoare. Apoi a fost un interviu cu acea comisie tehnică la care m-am prezentat. A fost foarte interesant, pentru că m-am prezentat la acea comisie unde au fost 12 membri, au fost membrii ai Comisie de la Veneția, de la GRECO și mi-au prezentat regulile.”

„Au fost foarte multe întrebări. Ne-au spus numai lucrurile bune. Spuneți-ne și ce defecte aveți?A fost una dintre întrebări. Am spus că sunt încăpățânată, dar asta e totuși bine că sunt consecventă. Am avut un pic emoții la început. Interviul a fost în limba engleză. Nu vorbesc eu o engleză de Oxford, de Harvard, dar tot timpul mi-am transmis mesajul, vorbesc corect gramatical, dar ce a fost ușor la acest interviu este faptul că te-ai adresat unor oameni care sunt procurori, judecători, cu experiență și nu trebuia să le explici anumite detalii. Acolo a fost o discuție profesională, știam că întrebările sunt tehnice”.

Kovesi spune că a fost încurajată, chiar dacă au a auzit diferite știri despre ea înainte de audierea din Parlamentul European: „Apoi a venit audierea din Parlament, care a fost din nou cu foarte mari emoții, pentru că te duci acolo personal. Sala era plină. Când sunt atâția oameni acolo. Știu că esti procuror și că vii din România. S-au făcut și greșeli, dar s-a depus mult efort în țară pentru lupta anticorupție. Ții cumva să arăți că reprezinți o țară și cumva asta pune un pic presiune pe tine. Am auzit tot felul de știri false că a fost o echipă secretă. Aceasta a fost echipa. Tot felul de oameni care să te încurajeze. (…) Nu am avut așteptări. Eu nu am cerut sprijinul Guvernului. Mă așteptam la o campanie negativă împotriva mea, dar am avut șansa să explic niște lucrurile în PE. Asta mi s-a părut că e o procedură onestă și transparentă, să dai posibilitatea celui acuzat că a făcut lucruri negative să explice”.

La biserică, înainte de audierea în Parlamentul European

„Cred în Dumnezeu, mă duc la biserică și în România,” a mărturisit Kovesi în interviul de la EuropaFM. „Înainte de audierea în Parlamentul European, am fost la o biserică ortodoxă din Bruges. Au fost mulți români. Nu mă așteptam să fie atâția.Am fost impresionatăcă au fost foarte mulți copii. A fost o slujbă frumoasă. Când s-a terminat slujba, cineva gătisecozonac și sarmale. Am primit și eu. Oamenii m-au încurajat. Urmăriseră știrile. Știau de ce sunt în Belgia și m-au încurajat și mi-au zis că îmi țin pumnii.”

Fosta șefă a DNA a spus căa discutat cu românii de acolodespre modul de viață din Belgia.

Și-a sunat mama să o întrebe dacă să-și dea demisia

Când Tudorel Toader a declanșat procedura de revocaredin funcția de șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și-a sunat mama pentru a o întreba dacă ar trebui să-și dea demisia, însă aceasta a sfătuit-o să rămână în funcție și să-și apere principiile, pentru că nu a greșit cu nimic.

„A fost un moment foarte greu pentru familia noastră când a murit tata. Este deja un an și două luni de când nu mai este. Viața noastră s-a schimbat. Adică ne lipsește. Aveam momente când era supărat, dar tot timpul era optimist. Tot timpul, când am vorbit la telefon, nu am simțit că se supărau. Au fost câteva decizii grele privind cariera. Când am fost revocată din funcție, mama a fost cea care m-a încurajat. Era așa… cumva… nu știu dacă neapărat tristă. Venisem după un val de evenimente grele. Simțeam lipsa tatălui, a început procedura de revocare. Am sunat-o pe mama mea și am întrebat-o: „Ce crezi? Ar trebui să îmi dau demisia sau să fiu revocată?”Mi-a zis: „Tu, copile, nu ai greșit cu nimic. Tu stai acolo și ține la principiile tale.” Același sfat l-am primit și de la fratele meu și de la omul la care țin foarte mult și cu care îmi împart viața și de la prietenii mei. Am avut acea conferință de presă, în care am spus multe lucruri în care am crezut foarte mult și m-a sunat după aceea mama și mi-a zis: „Sunt mândră de tine”.

Kovesi a subliniat cămama sa a felicitat-oși după audierea de zilele trecute din Parlamentul European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Diabetul ar putea fi vindecat de un medicament anticancerigen
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
DECIZIE pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar pe 6 iunie
Irinel Columbeanu, de la azil la distracție în club. Cum a fost posibil
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat s-au despărțit după 3 ani de relație: ”Nu am acceptat”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii cred că Inteligența Artificială este „mai morală”, indică un studiu