• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Kovesi, mai de temut DACĂ VA PIERDE funcția de procuror-șef european. Cristoiu: Poate deveni un candidat care ÎL BATE LA SCOR pe Iohannis

Candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror șef european, mai de temut în cazul unui eșec. Află cum crede Ion Cristoiu că i se pregătește viitorul post la Bruxelles

Ion Cristoiu atrage atenția că fosta șefă a DNA e mai de temut dacă pierde postul de procuror european, pentru că va întoarce acest eșec în favoarea ei, printr-o candidatură. El a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că există o acțiune concertată ca Laura Codruța Kovesi să fie procuror-șef european.

Jurnalistul a explicat că accelerarea judecării contestației lui Kovesi la CEDO privind revocarea ei de la șefia DNA și candidatura acesteia la funcția de procuror-șef european sunt indiscutabil legate.

„Pentru că e greu de presupus că nu a fost invitată să depună candidatura sau nu a fost un plan anterior sau nu a fost sigură că măcar intră în finală. Altfel, imaginați-vă că își depunea candidatura și se anunța că nici măcar nu a fost luată în seamă. Faptul că nu a anunțat imediat că și-a depus candidatura, ci după un anumit timp, și prin presa favorabilă arată că e un plan,” a explicat Ion Cristoiu.

Însăși viteza cu care se discută la CEDO contestația ei la revocare este surprinzătoare, în condițiile în care cererile depuse la această instanță nu sunt rezolvate cu celeritate.

„În cazul CEDO este surprinzătorare rapiditatea. De regulă, CEDO e o mașinărie din asta unde depui o cerere și ți-o rezolvă după ce ai murit și ai intrat în secolul următor. Faptul că s-a grăbit arată că e o acțiune concertată, care nu are nici o legătură cu România, bănuiesc că este o intenție mai serioasă cu Kovesi pe plan european decât cele de la noi,” apreciază Ion Cristoiu.

El avertizează că, dacă va pierde postul de procuror-șef european, Kovesi ar putea întoarce acest eșec în favoarea ei, speculând contestarea candidaturii ei de către minstrul Justiției Tudorel Toader.

„În cazul în care nu câștigă, va spune că a fost din cauza lui Toader și figura ei politică va fi uriașă în România. Eu m-aș teme de Codruța Kovesi dacă va pierde, nu dacă va fi procuror.(…) După părerea mea, mult mai important ar fi să nu fie, și să fie un neamț sau un francez și să nu fie din cauza lui Tudorel Toader, pun așa în ghilimele, sună bine…” spune jurnalistul.

În opinia sa, dacă Laura Codruța Kovesi va pierde postul, va fi privită în țară ca o autoritate, iar o decizie favorabilă de la CEDO îi va netezi drumul către vârful politicii. „Dacă nu e numită, gândiți-vă la personalitatea ei pe plan european! Gândiți-vă că pe plan local vii cu o autoritate, „Băi, au vrut să o propună ăia!”. De asta am spus că pentru ea ar fi mai bine să nu o propună. A fost acolo în top, o mai rezolvă și CEDO și, în acel moment, poate să devină un candidat care îl bate la scor pe Iohannis. Deși toată lumea mi-a sărit în cap. Este singura care ar putea să îl bată dinspre partea dreaptă pe Iohannis, nu Cioloș. Mai ales dacă vine acuma și cu perspectiva asta,” subliniază Cristoiu una dintre ipotezele care trebuie luate în calcul.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată astăzi, de la ora 17:00, pe Mediafax și Gandul.info.

 

Inchide