La o zi de la decizia CCR, Comisia de anchetă SIPA anunță că vrea s-o audieze pe Kovesi, alături de Coldea și foști miniștri ai Justiției

La o zi de la decizia CCR, Comisia de anchetă SIPA anunță că vrea s-o audieze pe Kovesi, alături de Coldea și foști miniștri ai Justiției
Publicat: 04/10/2017, 12:13
Actualizat: 28/03/2019, 17:05

„De principiu eu aș vrea să invităm toate persoanele care au avut funcții publice și care mai au din 2004 până în prezent, din 2005 de fapt, că atunci s-a luat decizia desființării SIPA, în Ministerul Justiției, în SIPA, în DGPA, miniștri Justiției – Macovei, Chiuariu, Predoiu, Cazanciuc, Corlățean chiar și Ponta, dacă are cunoștință de ceva, pentru că a avut și el o perioadă de interimat la Ministerul Justiție. (…) În principiu aș vrea să îi invităm pe miniștri Justiției, secretarii de stat care au avut atribuții, procurorul general dacă e cazul, secretarul general al MJ, secretarii generali adjuncți, pe tot parcursul”, a declarant Șerban Nicolae.

El a admis că lista persoanelor pe care ar urma să le invite la audieri este lungă, dar a ținut să spună că vor fi unele persoane care vor declara că nu au avut niciun fel de atribuții sau că au avut un interval de activitate mult prea scurt.

De asemenea, Șerban Nicolae a spus că membrii comisiei trebuie să analizeze și eventualele incidente de Securitate.

„Presupun că va pune în discuție invitarea șefilor SRI, care ne pot indica dacă subalterni de ai lor au mai multe informații , eu știu, șefi de structuri operative direcții servicii inferioare, nu întotdeauna totul ajunge la șefi”, a adăugat social-democratul.

La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu a cerut efectuarea unei vizite la sediul unde a fost depozitată arhiva SIPA.

„Ca să înțelegem puțin contextul, cred că foarte bine ar fi să facem o vizită. Acești membri ai comisiei ne luăm o zi săptămâna viitoare să mergem la locul unde a fost depozitată arhiva SIPA, fără să intrăm în arhivă. Să vedem locul unde a fost depozitată, condițiile în care a fost depozitată, să vedem cu ochii noștri cum arată sistemul de supraveghere, dacă într-adevăr a exitat un xerox acolo… (…) Cred că trebuie să avem reprezentarea fizică, în primul rând, a spațiului unde a fost depozitată arhiva”, a cerut Turcescu.

Potrivit algoritmului, social-democratul Șerban Nicolae a fost ales președinte al comisiei, parlamentarul liberal Cristina Trăilă vicepreședinte, iar deputatul ALDE Marius Surgent a fost ales secretar.

Următoare ședință a comisiei a fost stabilită pentru joia următoare.

Plenul Parlamentului a aprobat, săptămâna trecută, înființarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție, PNL și USR împotrivindu-se constituirii comisiei.

În rândul obiectivelor comisiei se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum și ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desființare prevăzute în art. 3 și 4 și de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea și audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condițiilor legale (…), precum și la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticității informațiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 și împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieșiri, documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și beneficiarii informațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping