László TÅ‘kés, jignit de afirmațiile lui Ponta, își apără „onoarea în justiție”

László TÅ‘kés, jignit de afirmațiile lui Ponta, își apără onoarea în justiție
Publicat: 05/03/2013, 12:07
Actualizat: 17/03/2017, 16:01

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, eurodeputatul TÅ‘kés László, afirmă, într-un comunicat, că este „jignit în demnitatea fundamentală, de cetățean român și european” de afirmațiile premierului Ponta la adresa sa și că este nevoit, astfel, să își apere „onoarea în justiție”.

Tokes precizează, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că în Articolul 1 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se precizează: „Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată și protejată”.

„Sunt jignit în demnitatea mea fundamentală, de cetățean român și european, de afirmațiile stigmatizante ale premierului Victor Ponta, conform cărora atât eu, cât și fostul ministru al Justiției, doamna Monica Macovei, am fi «reprezentanții intereselor străine îndreptate împotriva României», finanțați de cei care vor ca România să fie o țară instabilă, atacată din toate părțile”. Mă simt ofensat în loialitatea mea față de România și în identitatea mea de etnic maghiar de afirmația că aș folosi un «limbaj horthyst». Acuzațiile nefondate ale prim-ministrului socialist român sunt atât de grave, încât mă simt nevoit să-mi apăr onoarea în justiție”, susține TÅ‘kés.

Potrivit acestuia, afrimațiile făcute de premier sunt „cu atât mai grave cu cât ele constituie fundalul cursului politic antimaghiar general declanșat odată cu instalarea actualei guvernări”.

„În ceea ce privește atacurile deșănțate îndreptate împotriva mea, amintesc doar de afirmațiile politicianului liberal Puiu Hașotti, și de campania de ură a televiziunii Antena 3, finanțată de Dan Voiculescu, fost colaborator al Securității, prin care s-a propus retragerea Ordinului Steaua României ce mi s-a acordat, ba chiar a cetățeniei române. Protestez în mod special împotriva mânjirii numelui doamnei Monica Macovei, precum și împotriva încercării de a ne discredita prin compromitere reciprocă de sorginte național-comunistă. Protestez față de politica de instigare postcomunistă venită dinspre actualul Guvern român, îndreptată de fapt împotriva întregii comunități maghiare din România, după modelul politicii antimaghiare a premierului slovac Robert Fico”, afirmă TÅ‘kés.

El adaugă că declarația liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European, Joseph Daul, privind abuzurile premierului slovac sunt valabile pentru ambii premieri: „Europa trebuie să intervină imediat de fiecare dată când drepturile omului și cele minoritare ale cetățenilor Uniunii sunt afectate”.

TÅ‘kés consideră că Monica Macovei afirmă pe bună dreptate că „ultimul premier al României care vorbea despre «agenturile străine» se numea Constantin Dăscălescu, premierul lui Ceaușescu.

„De «finanțare din străinătate» – din partea agenturilor din Ungaria, din SUA (CIA) și din Uniunea Sovietică (KGB) am fost acuzat ultima oară de Securitate în ultimul și cel mai întunecat an al dictaturii ceaușiste. Trecând de persoana mea, mentalitatea și frazeologia utilizate de puterea actuală ne amintește de cele ale erei ceaușiste, denotă disprețul față de revoluția română de la Timișoara din 1989. Tot în această categorie intră și aluziile făcute la «horthysm» și «hitlerism». Doar în anii ”80, în lucrările autorului de sorginte național-comunistă Ion Lăncrănjan am mai citit asemenea aluzii. De această dată însă, ministrul xenofob și șovin al Apărării, Mircea Dușa, face afirmații care compară primarul orașului Miercurea Ciuc cu Hitler”, afirmă TÅ‘kés.

„Privind maghiarimea, primul ministru Victor Ponta are o singură remarcă cu conotație pozitivă: «minoritatea maghiară din România …. beneficiază de aceeași drepturi, ca și românii, și are un singur reprezentant legitim, Uniunea Democrată Maghiară din România». Formula ne este cunoscută. La vremea respectivă, Nicolae Ceaușescu a înființat Consiliul Național al Oamenilor Muncii de Naționalitate Maghiară, tocmai ca să asigure «unicul reprezentant legal al românilor de origine maghiară». – Iată cea mai nouă încercare, greu de camuflat, având scopul de a dezbina maghiarii, în spiritul «Divide et impera». Și încă nu am pomenit despre așa numitul război al steagurilor și al folosirii limbii maghiare, despre îngrădirea arborării simbolurilor noastre naționale, despre intervențiile și manifestările antimaghiare de frecvență zilnică, sau despre persecuțiile autorităților împotriva inițiatorilor «Noul glas strigător – Új Kiáltó Szó» de la Baia Mare”, susține TÅ‘kés.

El se referă și la „prietenia – mai veche – dintre UDMR și MSZP (Partidul Socialist Ungar)”, care „se întruchipează în mod spectaculos prin întâlnirile «academice» dintre Markó Béla – Bajnai Gordon – Mesterházy Attila – Bokros Lajos” și la „prietenia de arme” dintre MSZP și PSD, „care va culmina probabil în mod exemplar cu întâlnirea Mesterházy-Ponta din 9 martie, la Budapesta”.

„Iată cum se conturează, apropriindu-se alegerile din Ungaria, noua politică națională socialistă, în spiritul «internaționalei socialiste» din Bazinul Carpatic, politică ce a fost lansată nu demult de MSZP la Cluj, în compania tovărășească a fostului președinte al UDMR”, susține europarlamentarul.

El afirmă că „unele publicații au relatat despre comunicatul de săptămâna trecută, ca și cum TÅ‘kés László ar avea o părere mai bună despre Ceaușescu, decât despre Victor Ponta”. „Nici pomeneală despre așa ceva! La conferința sa de presă din 25 februarie 2013 președintele CNMT a spus textual, că, chiar și pe vremea vechiului regim comunist a existat un fel de autonomie, prin Regiunea Mureș Autonomă Maghiară, iar prin înființarea județelor Harghita și Covasna „până și Nicolae Ceaușescu a fost mai darnic decât Victor Ponta, primul acordând maghiarilor un fel de autonomie, pe când Victor Ponta refuză înființarea regiunii pentru secuime”, se mai arată în comunicat.

„Victor Ponta contrapune UDMR-lui, – «unicului partid legitim» – «partidul Domnului Tokes», partid «pe care nu l-a votat nimeni, cel mult Budapesta». În timp ce șeful Guvernului încearcă să contrapună maghiarii din Transilvania cu cei din cealaltă parte a graniței, uită că la alegerile europarlamentare din 2007 legitimitatea «domnului TÅ‘kes» a fost asigurată de 170.000 voturi (!), iar în 2009 această legitimitate a fost dovedită de voturile obținute de UDMR și CNMT pe lista lor comună la alegerile europarlamentare. Tot în această ordine de idei, menționăm că la alegerile parlamentare din toamna anului 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) cu cele 58.765 voturi obținute pe listele de senatori, s-a clasat pe locul șase dintre partidele din România, care au depus candidaturi pentru Senat”, se mai arată în comunicatul lui TÅ‘kés László.

TÅ‘kés afirma, recent, că Nicolae Ceaușescu a fost „mai generos” decât Victor Ponta, deoarece a permis „o oarecare autonomie a maghiarilor”, în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ținutul Secuiesc.

Premierul Victor Ponta i-a răspuns, pe 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzându-l pe acesta de limbaj horthyst și de faptul că, împreună cu Monica Macovei, reprezintă de 20 de ani interese antiromânești.

„Eu văd atacurile domnului TÅ‘kés László și mă bucur pentru că domnul TÅ‘kés, ca și doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui TÅ‘kés împotriva stabilității României și a reprezentanților legitimi ai minorității maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile TÅ‘kés și Macovei sunt reprezentanții intereselor antiromânești”, a spus Ponta.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...