Laszlo Borbely: Politicienii trebuie să vorbească despre abuzurile justiției

Laszlo Borbely: Politicienii trebuie să vorbească despre abuzurile justiției
Publicat: 25/08/2012, 13:18
Actualizat: 28/09/2018, 08:54

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că politicienii români trebuie să vorbească despre „abuzurile” justiției, chiar dacă există o recomandare a comisarului european Viviane Reding ca politicienii să se abțină să comenteze decizii ale justiției.

Laszlo Borbely a declarat, vineri seară, la Festivalul Peninsula de la Târgu Mureș, că politicienii români trebuie să vorbească despre abuzuri ale justiției, Parchetului, DNA, Guvernului sau Parlamentului, chiar dacă există o recomandare a comisarului european pentru Justiție, Viviane Reding, ca politicienii români să se abțină să comenteze deciziile justiției, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În momentul de față suntem într-o situație mai dificilă. (…) După această lună fierbinte, pe bună dreptate Uniunea Europeană și alții ne spun «respectați principiile statului de drept, respectați, de exemplu, independența Justiției». Politicienii, așa spune doamna Reding de la Comisia UE în cele 11 puncte, să se abțină de la a comenta deciziile justiției. Păi cum să ne abținem să comentăm o decizie injustă a Justiției, nereală și neadevărată? În acest moment România, care este în această situație, pe de o parte trebuie să asculte de ceea ce spune UE. Dar trebuie să punem la punct ceea ce înseamnă abuzurile unor instituții ale statului. Dacă sunt abuzuri ale justiției, trebuie să le spunem, dacă sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA, trebuie să le spunem. Dacă sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului, trebuie să le spunem”, a declarat Borbely.

Acesta s-a referit la cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, spunând că secretarul de stat Marko Attila, Marosan Tamas și Silviu Clim au procedat corect.

„Au retrocedat legal, pe baza unei Hotărâri de Guvern, în 2000, o clădire emblematică Bisericii Reformate și au primit cadou de la justiția română trei ani de închisoare cu executare, respectiv, domnul Clim, trei ani de închisoare cu suspendare (…) Puneți-vă în situația unui om care este într-o funcție și după aceea este trimis la închisoare cu executare”, a spus Borbely.

În opinia acestuia, este „un precedent periculos” faptul că „în anul 2012 justiția română renaționalizează o clădire a Bisericii Reformate care a fost a Bisericii Reformate și condamnă trei oameni la închisoare”, doar pentru că procurorii au susținut că imobilul respectiv a fost construit și din banii populației, nu doar ai Bisericii.

La începutul lunii august, comisarul UE pentru Justiție, Viviane Reding, se alătura Comisiei de la Veneția pentru a denunța continuarea presiunilor politice asupra Curții Constituționale din România. Viviane Reding a postat pe Twitter declarația foarte critică a lui Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, în care acesta consideră „inadmisibile presiunile exercitate asupra Curții Constituționale pentru influențarea deciziei” privind referendumul.

La Festivalul Peninsula din Târgu Mureș, mai mulți voluntari strâng semnături de sprijin în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko”.

În cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Recursul în acest caz urmează să fie judecat la Curtea de Apel Ploiești, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?