Laszlo Tokes: Politica de asimilare a maghiarimii din România se continuă de 92 de ani încoace

Laszlo Tokes: Politica de asimilare a maghiarimii din România se continuă de 92 de ani încoace
Publicat: 17/06/2012, 09:14
Actualizat: 18/06/2012, 17:06

Președintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, afirmă că „politica de asimilare” a maghiarilor din România „continuă, de 92 de ani încoace”, între metodele folosite în prezent numărându-se „o politică ortodoxă de colonizare”, dar și legislația în domeniul învățământului.

Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, las o conferință pe tema autonomiei organizată de CNMT și Centrul Maurits Coppieters al Alianței Libere Europene (EFA), la Sovata, că în Transilvania este în derulare o „politică de asimilare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În 1920, 55 la sută din populația Ardealului era românească și 45 la sută – deci aproape jumătate – era formată din maghiari, nemți și alte minorități. Procentul actual al maghiarilor este sub 20, iar al românilor de peste 80, din cauza asimilărilor agresive, exodului și colonizării. Aproape trei milioane de oameni au fost aduși în Ardeal. E în derulare o politică ortodoxă de colonizare, spunându-se că unde există baltă, există și pești. Și unde nu există baltă, se construiește o biserică și apoi vor veni și românii. Există 2.000 de biserici ortodoxe construite în ultimii 20 de ani în Transilvania – numai la Oradea sunt 21, la Târgu Mureș – 16, la Cluj la fel. (…) UMF Târgu Mureș, în urmă cu 50 de ani era exclusiv maghiară. Acum nu se poate înființa nici măcar un profil, acolo unde maghiarii au fost majoritari”, a spus Tokes.

Ulterior, el a declarat presei că politica de asimilare a maghiarimii din România „continuă, de 92 de ani încoace” (adică din 1920, de la semnarea Tratatului de la Trianon – n.r.) și că, deși metodele diferă, scopul este același.

„Politica de asimilare în România se continuă, de 92 de ani încoace. Mutatis mutandis, metodele și instrumentele și împrejurările întotdeauna s-au schimbat. Există trei perioade mai importante – perioada interbelică, perioada comunistă, perioada postcomunistă, care diferă cu totul, sunt diferite metodele și împrejurările, dar scopul principal și prioritatea principală a strategiei naționale românești sunt neschimbate. De exemplu, prin privarea noastră de drepturi colective; prin diferite legi – de exemplu în învățământ; prin susținerea acelor împrejurări anormale, încât nu putem redobândi cele peste 1.000 de școli foste confesionale sau susținerea în continuare a școlilor mixte. Noi am avut școlile noastre, noi nu avem nevoie de tutoratul învățământului românesc. Noi am avut o secție autonomă de învățământ chiar în Ministerul Învățământului înainte, nu s-a restituit, suntem la un nivel degradat în ce privește dirijarea învățământului maghiar, suntem subordonați politicii de învățământ, de multe ori șovine, a învățământului românesc. Depinde de culoarea partidelor de guvernământ și de persoanele care dirijează”, a spus Tokes.

El a vorbit de „multe căi birocratice, administrative, moștenite”, apreciind drept „scandalos și caraghios” faptul că, după ce maghiarii au avut o universitate exclusiv maghiară la Târgu Mureș, precum UMF, în prezent se ceartă „pentru o săracă secție maghiară”, fapt „de nesuportat pentru un maghiar adevărat”.

Tokes a reluat ideea că prin Biserica Ortodoxă se face „o colonizare”, subliniind că foarte multe biserici ortodoxe s-au construit mai ales în zonele unde maghiarii sunt majoritari, deși numărul enoriașilor nu ar justifica acest lucru.

„Este ceva nefast că în numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce această mișcare de clădire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar. Și mai ales se poate observa că bisericile acestea ortodoxe se construiesc în localități unde maghiarii, elementul maghiar a fost dominant și conform unei politici de așezământ, de așezare artificială a populației majoritare, concomitent cu aceasta se duce o colonizare spirituală, prin clădirea acestor biserici. Eu cred că în întreaga lume nici nu s-ar putea închipui ca într-un oraș să construiești 20 de biserici ortodoxe în 20 de ani. E extraordinar! Și la Oradea, și la Târgu Mureș, și la Cluj. Și la Sovata sunt vreo cinci biserici ortodoxe. Deci este clar că ortodoxia română s-a aliat politicii de colonizare a naționalismului românesc. Și aceasta este o metodă – românizarea, asimilarea românească a Transilvaniei”, a afirmat Tokes.

El a făcut referire și la înființarea Episopiei Ortodoxe din Covasna și Harghita.

„Să nu spun altceva – crearea Episcopiei Ortodoxe române în secuime (se referă la Harghita și Covasna – n.r.). La noi, la reformați, într-un singur protopopiat, de la Bihor, sunt atâtea suflete ca în secuime la biserica ortodoxă. Este de fapt o biserică ortodoxă de rang protopopial, ei o ridică la rangul episcopiei. Este evidentă tendința naționalistă a înfăptuirii Episcopiei Ortodoxe. Eu îi iubesc pe frații mei ortodocși. Deci nu vorbesc despre ortodoxie ca atare, ci despre politica naționalistă care se folosește și de ortodoxie”, a spus Tokes.

Potrivit acestuia, după 1990 în Transilvania s-au construit „2.000 de biserici ortodoxe și vreo 40 de mănăstiri”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului