Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA
Presiunea politică exercitată asupra procurorilor pentru a abandona cazuri pe care le anchetează a crescut în contextul în care sunt vizați oficiali de la vârf, însă rezistența procurorilor a crescut, spune șefa Direcției Naționale Anticorupție Laura Codruța Kovesi într-un interviu acordat Reuters.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că presiunile politicienilor asupra procurorilor au crescut, pe măsură ce numărul demnitarilor importanți anchetați a crescut și el, potrivit unui interviu acordat în Reuters.

„Presiunile vor continua atât timp cât vom investiga astfel de cazuri. Dar cred că este important ca întreaga clasă politică să atingă un anumit nivel de maturitate politică și să înțeleagă faptul că tot ceea ce vor procurorii este să descopere adevărul și că noi nu avem alte interese”, a spus Kovesi, potrivit Reuters.

Însă fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, notează agenția. „Rezistența procurorilor la asemenea presiuni a crescut”, a declarat miercuri cel mai tânăr procuror general din istoria României și prima femeie care a deținut acest post, anterior.

„Presiunea va continua atât timp cât investgăm asemenea cazuri”, a spus ea.

Agenția britanică notează faptul că Direcția Națională Anticorupție s-a ocupat de un număr foarte mare de cazuri, înregistrând un record de condamnări în 2014, ajungând la 1.138. În plus, mai notează jurnaliștii britanici, procurorii DNA au ajuns inclusiv la „persoane care cândva păreau de neatins”.

În acest sens, sunt enumerate titlurile care țin prima pagină a ziarelor din România, precum anchetarea cumnatului și socrului premierului, a unor miniștri și liderului unui partid mediu. Principala problemă, foarte multe contracte de stat sunt acordate în schimbul unor favoruri sau mitei. O altă cifră îngrijorătoare este și cea a numărului de parlamentari condamnați sau anchetați: 7% dintre cei 588 de deputați și senatori aleși în decembrie 2012.

Odată cu presiunile au crescut și criticile formulate de către politicieni, mai scrie Reuters, citând ca exemplu acuzații lansate în ianuarie de un fost candidat la președinție, în prezent investigat, potrivit cărora Kovesi datorează funcția influenței unui oficial de rang înalt din serviciile secrete. Șefa DNA a respins afIrmațiile, spunând că sunt defăimătoare.

Însă, anul trecut, în afară de politicieni și oameni de afaceri au fost încarcerați pentru corupție șapte judecători și 13 procurori, iar un fost judecător de la Curtea Constituțională a fost acuzat, anul acesta, că face parte dintr-o grupare infracțională organizată și că a acceptat ca mită un automobil marca BMW și două rochii pentru soția sa. De asemenea, procurorul șef însărcinat cu lupta împotriva criminalității organizate este investigat, mai notează Reuters.

România a început să implementeze reforme în sistemul său judiciar în 2004 – când independența magistraților a fost garantată pentru prima dată -, pe când aspira să adere la Uniunea Europeană (UE). Procurorii au câștigat experiență, în timp ce politicienii se plângeau în presă de „vâmătoare de vrăjitoare”. În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor și are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.

Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existența unor probleme în special în Parlament, care încuviințează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei.

„Legile sunt modificate constant și există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară”, a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunității parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide