Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că presiunile politicienilor asupra procurorilor au crescut, pe măsură ce numărul demnitarilor importanți anchetați a crescut și el, potrivit unui interviu acordat în Reuters.

„Presiunile vor continua atât timp cât vom investiga astfel de cazuri. Dar cred că este important ca întreaga clasă politică să atingă un anumit nivel de maturitate politică și să înțeleagă faptul că tot ceea ce vor procurorii este să descopere adevărul și că noi nu avem alte interese”, a spus Kovesi, potrivit Reuters.

Însă fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, notează agenția. „Rezistența procurorilor la asemenea presiuni a crescut”, a declarat miercuri cel mai tânăr procuror general din istoria României și prima femeie care a deținut acest post, anterior.

„Presiunea va continua atât timp cât investgăm asemenea cazuri”, a spus ea.

Agenția britanică notează faptul că Direcția Națională Anticorupție s-a ocupat de un număr foarte mare de cazuri, înregistrând un record de condamnări în 2014, ajungând la 1.138. În plus, mai notează jurnaliștii britanici, procurorii DNA au ajuns inclusiv la „persoane care cândva păreau de neatins”.

În acest sens, sunt enumerate titlurile care țin prima pagină a ziarelor din România, precum anchetarea cumnatului și socrului premierului, a unor miniștri și liderului unui partid mediu. Principala problemă, foarte multe contracte de stat sunt acordate în schimbul unor favoruri sau mitei. O altă cifră îngrijorătoare este și cea a numărului de parlamentari condamnați sau anchetați: 7% dintre cei 588 de deputați și senatori aleși în decembrie 2012.

Odată cu presiunile au crescut și criticile formulate de către politicieni, mai scrie Reuters, citând ca exemplu acuzații lansate în ianuarie de un fost candidat la președinție, în prezent investigat, potrivit cărora Kovesi datorează funcția influenței unui oficial de rang înalt din serviciile secrete. Șefa DNA a respins afIrmațiile, spunând că sunt defăimătoare.

Însă, anul trecut, în afară de politicieni și oameni de afaceri au fost încarcerați pentru corupție șapte judecători și 13 procurori, iar un fost judecător de la Curtea Constituțională a fost acuzat, anul acesta, că face parte dintr-o grupare infracțională organizată și că a acceptat ca mită un automobil marca BMW și două rochii pentru soția sa. De asemenea, procurorul șef însărcinat cu lupta împotriva criminalității organizate este investigat, mai notează Reuters.

România a început să implementeze reforme în sistemul său judiciar în 2004 – când independența magistraților a fost garantată pentru prima dată -, pe când aspira să adere la Uniunea Europeană (UE). Procurorii au câștigat experiență, în timp ce politicienii se plângeau în presă de „vâmătoare de vrăjitoare”. În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor și are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.

Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existența unor probleme în special în Parlament, care încuviințează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei.

„Legile sunt modificate constant și există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară”, a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunității parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...