Legea grațierii, amânată. Nicolae: „Nu-mi retrag amendamentele. E greu să tot explic de ce oamenii sunt fie foarte proști, fie foarte ticăloși”

Publicat: 08/03/2017, 10:50

„E foarte posibil și vă propun ca în cazul în care nu terminăm dezbaterea să ne vedem în două săptămâni. Cel mai probabil vom mai face o reuniune pentru a o dezbate în detaliu. Nu suntem sub presiunea timpului”, declara Șerban Nicolae la debutul ședinței Comisiei juridice cu privire la proiectul legii grațierii.

Timp de patru ore, deputații juriști au dezbătut amendamentele depuse la proiectul de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Proiectul a primit raport de admitere cu amendamentele admise, cu șapte voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere. Votul „împotrivă” a venit din partea vicepreședintelui PNL, Nicoleta Pauliuc.

„PNL votează împotrivă și noi credem că acest proiect legislativ nu e de ajuns să rezolve problemele din penitenciare (….) Cel mult putem crede că prin aceste măsuri compensatorii un număr de deținuți ar putea ieși din închisoare. Trebuia însoțit de un studiu de impact (…) PNL a depus un proiect de lege cu măsuri alternative. Sperăm ca în curând acest proiect să intre într-o dezbatere publică”, a spus Nicoleta Pauliuc.

Ulterior, președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a anunțat că dezbaterea pe marginea proiectului legii grațierii va fi reluată peste două săptămâni, cu aceeași participare din partea reprezentanților Ministerului Public, Ministerului Justiției, Asociației Magistraților și Consiliului Superior al Magistraturii. La precedentele dezbateri, pe marginea actului normativ, senatorii juriști au hotărât să lase termen șapte zile pentru depunerea de amendamente. La acel moment, PNL a solicitat, în cadrul dezbaterilor, „înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să analizeze clar situația din penitenciare”. Potrivit directorului general al ANP, prezent la discuțiile din comisie, între 1.000 și 1.100 de deținuți ies pe lună din penitenciare și12.000 pe an, conform unei statistici realizate în 2016, iar estimarea ANP, din punctul de vedere al proiectului grațierii, este că 2.207 de deținuți ar putea să beneficieze în urma legii.

„Proiectul să îl reluăm peste două săptămâni. E un proiect de lege la care s-au depus amendamente (….) Grațierea privește pedepsele. Dacă înțelege toată lumea că e vorba de grațierea unor pedepse probabil că va fi mult mai simplu să ajungem la o soluție. Nu se exclude varianta in care se nu se va finaliza acest proiect legislativ cu un raport de admitere”, a spus Șerban Nicolae.

Totodată, el a spus că nu își va retrage amendamentele, chiar dacă partidul i-o va cere.

„Nu se pune o asemenea problemă și nici nu cred că partidul se va întruni ca să-mi ceară să-mi retrag niște amendamente. Cel mult poate decide să le respingă, parlamentarii PSD să nu susțină. (…) Dreptul de a propune texte aflate în dezbatere rămâne valabil și nu se va schimba la Partidul Social Democrat. Decizia politică e cu totul alta și nu se referă la ceea ce se propune ca dezbatere, ci se propune ca decizie în materie de vot”, a adăugat senatorul PSD.

Șerban Nicolae a mai spus că a făcut amendamentele în calitate de senator PSD, nu de lider al grupului parlamentar.

„Am văzut foarte multe speculații pe tema asta, deși e destul de greu, pentru că avalanșa de inepții este inepuizabilă și mi-e foarte greu să tot găsesc argumente, să tot explic de ce oamenii sunt fie foarte proști, fie foarte ticăloși. Nu am făcut nicio propunere în calitate de lider PSD, nicio propunere în calitate de președinte de comisie, ci în calitate de senator. (…) Imaginația unora e foarte bogată, probabil că au foarte mult timp la dispoziție”, a ținut să precizeze liderul senatorilor PSD.

Luni, Serban Nicolae a depus un amendament la Legea grațierii, aflată în dezbatere în Comisia juridică a Senatului, prin care se grațiază și fapte de corupție precum luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

„E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă pușcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Rațiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (…) Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituțiile implicate. Nu e niciun secret”, declara, luni, Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae a adus din nou în discuție condițiile din penitenciare și sancțiunile aplicate de CEDO României.

„Eu am făcut propuneri în mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Dacă le-aș discuta înainte cu presa e ca și cum aș jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din Comisie. (…) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenție în raport de faptele pe care le-au săvârșit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat în condiții de igrasie, de igienă precară, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiții. Din punctul meu de vedere se gândește rațional și lucrurile astea vreau să le prezint mâine ca argumente. Faptul că dumneavoastră vreți să faceți speculații în funcție de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (…) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti și pentru corupți și pentru evazioniști, pentru toate categoriile de infractori”, afirma senatorul PSD.

Întrebat dacă a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Șerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect, însă a replicat jurnaliștilor: „Câinele moare de drum lung și unii de grija altora”.

„Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei grațieri, deci o cifră de sub 10 la sută din totalul persoanelor aflate în detenție în România. (…) față de cele peste opt mii de persoane aflate în plus față de disponibilul din penitenciare, chiar și așa în condiții precare , eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima grațiere colectivă în România au ieșit trei mii de persoane”, a mai declarat Șerban Nicolae.

Întrebat dacă în momentul redactării amendamentului s-a gândit și la colegii de partid aflați în situația de a fi acuzați de fapte de corupție, senatorul PSD a spus „categoric nu”.

De asemenea, Șerban Nicolae a depus un amendament care prevede grațierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani.

„Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare și atunci am spus că se grațiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, mai preciza senatorul PSD.

Atât liderul PSD, Liviu Dragnea, cât și procurorul general al României, Augustin Lazăr, dar și premierul Sorin Grindeanu au arătat că nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv, săptămâna trecută, proiectul de lege privind grațierea unor pedepse, având două observații, unul privind reducerea limitei maxime de pedepasă de la 5 la 3 ani și includerea minorilor condamnați în proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice