Legea privind reținerea datelor personale pentru cartele pre-pay și rețele wi-fi, atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Legea privind reținerea datelor personale pentru cartele pre-pay și rețele wi-fi, atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului
Legea privind reținerea datelor personale pentru utilizatorii de cartele pre pay și rețele publice wi-fi a fost atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului, instituție condusă de Victor Ciorbea, a atacat la Curtea Constituțională legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 111/2011 privind comunicațiile electronice. Aceasta prevede ca utilizatorii de cartele pre-pay să își furnizeze datele personale (nume, CNP, adresă, etc.), iar cei de rețele publice wi-fi să le poată accesa doar cu furnizarea datelor personale. Datele respective ar urma să fie stocate de furnizorii telecom pe o perioadă de 6 luni, pentru a putea fi puse la dispoziția organelor de cercetare penală sau serviciilor secrete, în cadrul unor eventuale investigații.

În acest moment, legea respectivă se află pe masa președintelui Traian Băsescu, pentru a fi promulgată, după ce Parlamentul a adoptat-o pe 2 iulie. Inițiativa legislativă aparține Guvernului, iar deputatul PSD Sebastian Ghiță a avut o inițiativă legislativă similară, privind doar cartelele telefonice pre-pay.

„În opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) și art. 147 alin. (4) din Constituția României”, se arată într-un comunicat de presă.

Articolele respective din Constituție se referă la respectarea Constituției și a legilor, la respectarea de către autorități a vieții intime, de familie și private, la restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți ale cetățenilor, respectiv la respectarea și aplicarea deciziilor Curții Constituționale.

„În susținerea obiecției de neconstituționalitate, Avocatul Poporului  arată că soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora este afectată de un viciu de constituționalitate din perspectiva considerentelor reținute în Decizia Curții Constituționale nr. 1258/2009.  Totodată, se apreciază că Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice  și principiului proporționalității prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituție”, mai arată Avocatul Poporului în comunicatul de presă.

Avocatul Poporului susține de asemenea că legea atacată nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar. „În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a datelor cu caracter personal”, explică Avocatul Poporului.

Decizia lui Victor Ciorbea, la o zi după ce CCR a invalidat legea „Big Brother”

Marți, Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că dispozițiile legii 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice sunt neconstituționale.

Legea „Big Brother” se referă la obligația operatorilor telecom de a reține timp de 6 luni date despre comunicațiile telefonice sau electronice ale abonaților, pe care trebuie să le pună la dispoziția organelor de cercetare penală, cu încuviințarea unui judecător. Aceste date nu privesc conținutul comunicațiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identitățile celor care comunică, timpii în care are loc comunicația, locația, etc.

Judecătorii CCR s-au pronunțat pe această lege, după ce un magistrat de la o judecătorie s-a sesizat din oficiu, în cadrul unui proces. Unul dintre motivele pentru care legea a picat la CCR este că nu respectă articolele 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, au precizat pentru gândul surse din Curtea Constituțională.

Articolul 7 se referă la „respectarea vieții private și de familie” și statuează că „orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a secretului comunicațiilor”.

Articolul 8 se referă la „protecția datelor cu caracter personal” și stabilește că „orice persoană are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc”, că „asemenea date trebuie tratate în mod corect, în scopurile precizate și pe baza consimțământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege. Orice persoană are dreptul de acces la datele colectate care o privesc, precum și dreptul de a obține rectificarea acestora” și că „respectarea acestor norme se supune controlului unei autorități independente”.

Inchide