Legea referendumului, adoptată din nou de Senat

Legea referendumului, adoptată din nou de Senat
Publicat: 03/09/2013, 12:27
Actualizat: 12/08/2014, 17:34

Senatorii au adoptat, din nou, legea referendumului, cu 94 de voturi „pentru” și 30 „împotrivă”, la îndemnul ferm al premierului, la întâlnirea cu grupurile USL de la Mamaia, în aceeași formă cu care președintele Traian Băsescu nu a fost de acord.

Mai precis, legea referendumul, în forma în care a fost adoptată de Parlament, presupune un cvorum de prezență de 30 la sută, cumulativ cu un cvorum al voturilor valabil exprimate de 25 la sută, în cazul referendumurilor pentru revizuirea Constituției, demiterea președintelui, referendumurile locale și pe probleme naționale.

Senatorii au reluat dezbaterile pe această lege, liberalul Ioan Ghișe precizând că, deși nu este de acord cu ideea de cvorum de prezență, va vota „aiureala asta”.

„Pragul de prezență nu este constituțional. Nici 30 la sută, nici 50, nici 89. În ceea ce mă privește, voi vota aiureala asta, dar suveranitatea poporului nu depinde de câți oameni vin la vot. Noi trebuie să susținem guvernul în greșelile pe care le face”, a spus Ghișe, în plenul Senatului.

Deși face acum parte din tabăra puterii, senatorul PC Tudor Barbu a sugerat că nu este normal să se introducă un cvorum de prezență scăzut, precizând că recomandarea Comisiei de la Viena nu ar trebui să se aplice.

„Păi de ce să votăm ceva cu care nu suntem de acord? Ne vede lumea, ne aude presa, de ce să facem noi asta? Comisia de la Veneția a spus că nu ar trebui să avem cvorum, dar Comisia de la Veneția e la Veneția, noi suntem în România”, a precizat Barbu.

În același sens, fostul său coleg, pepededistul Haralambie Vochițoiu, a dat și un exemplu. „Da, suntem în România și în România se cumpără voturi, ne facem că nu știm? Aici în România e nevoie de cvorum de 50%, așa că vom vota împotriva acestor porcării”, a spus și Vochițoiu.

După ce a fost adoptată de ambele camere ale Parlamentului cu majoritate de voturi, legea refrendumului, inițiată de un grup de deputați USL, printre care Florin Iordache și Valeriu Zgonea, legea a fost contestată la Curtea Constituțională de democrat-liberali, decizia CCR arătând că pragul de prezență de 30 la sută se va introduce abia din 2014.

În același timp, președintele Traian Băsescu a trimis legea înapoi în Parlament pentru reexaminare, acesta susținând că pentru probleme de interes național și pentru revizuirea Constituției cvorumul de 30% este insuficient pentru reprezentativitate,” de natură a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului”.

În ciuda acestor nemulțumiri, premierul Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor USL să adopte, din nou, legea refrendumului în aceeași formă, precizând că oricum președintele nu mai are cum să o refuze a doua oară.

„Știți că, în stilul deja tradițional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, așa cum a fost ea considerată constituțională de către Curtea Constituțională, e tot la dumneavostră. Deci asta înseamnă că în primele săptămâni trebuie să o adoptați din nou, să o trimiteți a doua oară, și din fericire a doua oară (Traian Băsescu, n.r.) nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înșel, e obligat să o promulge și în acest fel intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se și aplică”, a spus premierul, la întâlnirea grupurilor parlamentare USL din acest weekend, de la Mamaia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri