Liderii ACL sesizează CSM, după declarațiile lui Ponta și Băsescu, referitoare la dosarul de incompatibilitate a lui Iohannis

Liderii ACL sesizează CSM, după declarațiile lui Ponta și Băsescu, referitoare la dosarul de incompatibilitate a lui Iohannis
Publicat: 27/10/2014, 18:43

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a anunțat, luni, că Alianța Creștin Liberală va cere CSM sesizarea Inspecției Judiciare pentru declarațiile făcute de premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu cu privire la ÎCCJ și dosarul aflat pe rolul instanței al lui Klaus Iohannis.

„Cel mai grav lucru este declarația (lui Victor Ponta, n.r.) pe care a dat-o astăzi din fața plenului, prin care pune, fără precedent de când cunosc eu declarațiile premierului, presiune pe Înalta Curte de Casație și Justiție. A declarat candidatul Ponta Victor următorul lucru: că, în mod cert, Klaus Iohannis, contracandidatul său, va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă aseară Traian Băsescu, președintele României cu care are un pact de coabitare spunea același lucru, astăzi cu copy-paste premierul a reluat declarațiile. Spun că sunt de o gravitate fără precedent, motiv pentru care Alianța Creștin Liberală solicită CSM sesizarea Inspecției Judiciare pe toate declarațiile pe care în ultimele zile premierul le-a făcut. A atacat în multiple cazuri DNA spunând că este actor principal în această campanie electorală. A atacat instanța de judecată spunând că trebuie să judece mai repede dosarul lui Klaus Iohannis”, a declarat Gorghiu.

Ea a precizat că solicită CSM sesizarea Inspecției Judiciare pentru ca astfel să se pună capăt „unei politici de joasă speță” și pentru a înceta „propaganda PSD” făcută pentru a încerca să „sperie cetățenii cu faptul că nu vor avea cu cine să voteze în turul II”.

„Este fals, este o minciună, este o ipocrizie și sunt convinsă că declarațiile iresponsabile, copiate de la președintele Traian Băsescu de către Ponta, vor fi sancționate de justiție”, a mai spus Gorghiu.

Ea a menționat că plângerea adresată CSM îl va viza și pe Traian Băsescu.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanțe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunțându-se similar.

„Cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este știut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a susținut Ponta.

El a mai declarat că ACL încearcă, în acest moment, să îi apere pe parlamentarii săi declarați incompatibili, respectiv pe deputatul Ștefan Stoica și senatorul Akos Mora, pentru a bloca în Parlament pierderea mandatului.

„Asistăm, ca și la Senat, la încercarea celor de la ACL, a domnului Blaga și Iohannis, de a-i apăra pe cei declarați defintiv și irevocabil incompatibili. Fac acest lucru nu din dragoste pentru domnul deputat Stoica, parcă, nici nu cred că-l cunosc ei, sau pentru domnul senator Akos Mora, ci din teama că pe 18 noiembrie sau când se va judeca la ICCJ, cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum. Și atunci încearcă să blocheze în Parlament pierderea mandatului de către cel declarat incompatibil”, a susținut Ponta.

El a mai spus că decizia de luni a ICCJ de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate, așa cum a cerut ANI, a fost una bună, luată cu înțelepciune.

„Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Așa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, și ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curții Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum”, a spus Ponta.

„Dacă mă întrebați pe mine, cred că au judecat cu înțelepciune și cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atâția alți primari care din păcate au pierdut procesele sau ca Stoica și Akos Mora, declarați definitiv și irevocabil incompatibili și care mai se luptă acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, mâine, peste o lună, tot își vor pierde mandatele”, a spus Ponta.

Întrebat de unde știe ce va decide ICCJ, având în vedere că nu există nicio decizie a acestei instanțe pe această speță, Ponta a spus: „M-ați întrebat, v-am răspuns”.

Președintele Băsescu a declarat, duminică, după ce a fost la un restaurant în Centrul Vechi al Capitalei alături de Elena Udrea și Emil Boc, că s-a discutat „situația dificilă” a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate, el expunând presei mai multe variante și arătând că „poporul are dreptul să decidă alesul și nu justiția”.

Întrebat la ieșirea din restaurant despre faptul că a discutat mult cu Emil Boc și dacă se fac planuri pentru intrarea acestuia în PMP, Traian Băsescu a spus că la masă nu se fac planuri, precizând, în schimb, că s-a discutat „situația legală dificilă” a lui Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se află la ÎCCJ din 2013 și nimeni nu este „îndreptățit să judece termenele”.

„Și, totuși, dacă privim la situația reală care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una – să se judece înainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corectă din punct de vedere al sănătății competiției politice”, a spus Băsescu.

„A doua variantă ar fi fost să se judece înainte de a se băga voturile în urnă, mai puțin bună decât prima variantă, dar mai puțin rea dacă s-ar judeca după ce se bagă voturile în urnă. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decât că justiția va vea o decizie majoră cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis într-un stat democratic. Poporul are dreptul să decidă alesul și nu justiția”, a continuat șeful statului.

„Singurul lucru pe care-l putem face este să comentăm o realitate, ori suntem în această realitate, n-am avut situația ideală, adică judecarea înainte de depunerea candidaturilor și aici probabil că sunt procedurile Curții, pe care nu le pot aprecia eu”, a mai spus el, răspunzând la o întrebare.

Solicitat să precizeze cum vede o declarație recentă a lui Klaus Iohannis în care acesta vorbea de un gest „de moralitate” în cazul în care ar fi declarat incompatibil, Traian Băsescu a spus: „Moralitate era dacă ar fi cerut domnia sa, știind că are dosarul din 2013 la Înalta Curte, dacă înainte de a-și depune candidatura ar fi cerut domnia sa să fie judecat”.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judecă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce instanța supremă a respins, luni, cererea ANI și a menținut data de 18 noiembrie pentru analizarea admisibilității recursului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins astfel cererea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de schimbare a termenului la care se va analiza admisibilitatea recursului în dosarul lui Iohannis, respectiv data la care s-ar putea decide fie că recursul este nefondat și că rămâne soluția de anulare a raportului de incompatibilitate, fie că acesta se judecă pe fond.

Agenția Națională de Integritate ceruse instanței supreme, în 22 octombrie, să ia în discuție mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie, data stabilită inițial.

Potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilități prin care se poate soluționa admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, că motivele de casare invocate și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată, fără citarea părților, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părților implicate în proces.

În acest caz, se menține decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

„Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil și toți membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudențe constante a Înaltei Curți de Casare și Justiție, completul se poate pronunța asupra fondului recursului, fără citarea părților, printr-o decizie definitivă, care se comunică părților”, este a doua variantă de soluționare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunțe, fără citarea părților, o încheiere de admitere în principiu a recursului și să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părților.

Instanța supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acționarilor societăților Apă Canal și Piețe sau dacă raportul ANI va fi anulat, așa cum a dispus și Curtea de Apel Alba-Iulia.

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câștigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate și a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanța supremă.

Președintele PNL, Klaus Iohannis a declarat că va candida la prezidențiale indiferent de ceea ce se va întâmpla la instanța supremă și că pornește de la premisa că va câștiga procesul.

„Nu am cum să pierd, în primă instanță am câștigat, și încă foarte bine, acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară față de ce s-a discutat pe fond și nu există pentru mine niciun motiv să cred că aș putea să pierd acest proces, și atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aș câștiga procesul și ar fi scoasă această chestiune din discuția publică”, a precizat liderul PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...