Liderii USL din teritoriu își cer partea la MAREA ÎMPĂRȚEALĂ A BUGETULUI PE 2014: „Pentru ce am făcut anul acesta, nici eu nu m-aș vota”

Liderii USL din teritoriu își cer partea la MAREA ÎMPĂRȚEALĂ A BUGETULUI PE 2014: Pentru ce am făcut anul acesta, nici eu nu m-aș vota
Publicat: 10/11/2013, 23:27
Actualizat: 29/07/2014, 20:43

În prag de campanie și cu promisiunile neonorate de la centru, liderii din teritoriu ai USL cer bani de la Guvern. După austeritatea din 2013, când majoritatea fondurilor trimise de la București în teritoriu a fost consumată pentru plata arieratelor, useliștii îi cer lui Ponta să înceapă să-și respecte promisiunile din timpul campaniei electorale. Pentru aceasta, ei vor mai mulți bani pentru investiții, pentru ca „oamenii să vadă beneficiile guvernării USL”. Chiar dacă Guvernul a promis o majorare a capitolului investiții în bugetul pentru 2014, liderii din teritoriu sunt în continuare circumspecți. Mai mult, ei susțin că nu știu cum se vor împărți acești bani și că Guvernul nu a comunicat destul pe această temă cu autoritățile locale.

„În 2013 nu s-au realizat lucruri pe care USL le-a promis oamenilor în timpul campaniei din 2012 cel puțin. Aștept cu interes și cu răbdare ca acest lucru totuși să înceapă”, spune, de la Iași, liberalul Cristian Adomniței. „Zero lei pentru investiții. Nici eu nu m-aș vota pentru ce am făcut”, afirmă șeful CJ Hunedoara, Mircea Moloț. De la Satu Mare, primarul Dorel Coica de la PSD, îi reamintește lui Liviu Dragnea că „s-a angajat că ne va sprijini”.

Guvernul a schimbat recent prin ordonanță de urgență regulile de alocare a banilor pentru marile proiecte care depășesc 100 de milioane de lei, echivalentul a 22 de milioane de euro. Acestea intră în categoria proiectelor semnificative, pentru care Guvernul trebuie să își dea aprobarea. Pentru proiectele cuprinse între 0 – 30 milioane de lei și 30 – 100 milioane de lei, autoritățile locale au mână liberă, dacă au fondurile necesare.

Adomniței: „Promisiunile USL din campanie nu au fost realizate în 2013″

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, care este totodată și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Consiilor Județene a declarat pentru gândul că nu a văzut până acum „o comunicare din partea Guvernului” despre fondurile care vor ajunge în teritoriu, adăugând că așteaptă ca acest aspect să fie lămurit.

„În 2013 nu prea au existat alocări de la Guvern pentru teritoriu. În 2013 singurul lucru pe care Guvernul îl putea face , respectiv să fie să reducă nivelul arieratelor care afectau și deficitul bugetar. În 2013 nu s-au realizat lucruri pe care USL le-a promis oamenilor în timpul campaniei din 2012 cel puțin. Aștept cu interes și cu răbdare ca acest lucru totuși să înceapă, pentru că în 2013 s-au plătit arierate și nu s-au început proiecte noi”, a declarat pentru gândul Adomniței.

Liberalul a atras atenția guvernanților că așteaptă cu interes ca Guvernul USL „să înceapă să-și îndeplinească promisiunile față de oameni”.

„Noi investiții nu au început cu bani de la Guvern. Aștept cu interes ca Guvernul USL să înceapă să-și îndeplinească promisiunile față de oameni. În cazul județului Iași nici măcar nu mai aștept bani pentru aeroport, pentru că deja m-am descurcat, dar aștept cu mare interes acel al doilea obiectiv pe care Guvernul l-a promis, respectiv realizarea spitalului regional de urgență și a autostrăzi”, a spus președintele CJ.

El le-a reamintit tuturor parlamentarilor USL, dar și co-președinților USL de promisiunile din timpul campaniilor electorale.

„Promisiunile tuturor parlamentarilor USL în campanie și a copreședinților au fost pe locul întâi aeroportul, dar pe care îl fac singur, fără sprijin de la Guvern, pe locul doi spitalul regional de urgență, pe locul trei autostrada Moldova – Transilvania. Sunt foarte trist să văd că aceasta a dispărut deja din declarațiile guvernului de la București și mi se pare o problemă foarte gravă”, a afirmat pentru gândul Adomniței.

Moloț: „Zero lei pentru investiții. Nici eu nu m-aș vota pentru ce am făcut”

Situația investițiilor din teritoriu este prezentată și de președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț.

„S-au primit mai mulți bani decât altă dată, dar doar pentru stingerea arieratelor. Zero lei pentru noi investiții. Pentru investițiile pe care le-am făcut anul acesta nici eu nu m-aș vota, pentru că nu am avut fonduri. Pentru mine, Consiliul Județean a fost un an destul de dificil financiar”, a declarat pentru gândul Mircea Moloț.

Potrivit acestuia, în județ a fost deschisă o singură investiție nouă și aceea cu bani europeni. Moloț a spus că de la centru i s-au promis 9 milioane de euro pentru proiecte de investiții.

„Nu mă aștept nici în următorii ani să vină sume consistente din partea bugetului național. Fondul de 1,2 miliarde de lei pe 2014 este pentru proiectele pe POR, pentru lucrări începute. Să iau > de la licitațiile de la POR, pentru că nu mai este timp de licitații până la finalul lui 2015, dacă scot la licitație proiectarea, până vin, contestații, mă prinde vara, licitația construcția și atunci nu mai finalizez. Din suma aceasta, eu mi s-a spus că voi primi 9 milioane de euro, 5 milioane pentru investiții în infrastructură și 4 milioane pentru școli. Există un plan de la Guvern”, a dezvăluit pentru gândul liberalul.

Moloț a adăugat că pentru aceste lucrări nu se vor mai organiza licitații, deoarece erau proiecte în curs de finalizare, dar pentru care, la un moment dat, nu au mai existat fonduri.

„De la ministerul Dezvoltării au cerut toate lucrările, care este stadiul lor și cât e contractul cât a mai rămas de făcut, când e preconizată să se finalizeze. În funcție de cum are fiecare județ li se dau acești bani. La regiunea vest ni s-a spus că fiecare va primi 9 milioane de euro. Am trimis multe proiecte, în mod deosebit pe infrastructură rutieră. Noi primim căciula toată cu bani, eu CJ repartizez pe proiecte”, a spus Moloț.

Buzatu: „S-au promovat multe investiții pentru care nu au fost bani”

Șeful Consiliului Județean Vaslui, pesedistul Dumitru Buzatu, afirmă că județul pe care îl conduce depinde de transferul fondurilor de la bugetul de stat.

„În ultimii ani s-au promovat multe investiții, pentru care în mod evident nu existau resursele financiare, au fost promovate prin HG, de la fondul de rezervă, dar nu au fost finalizate, pentru că nu existau resurse. Lecția primită ne arată că trebuie să fim extrem de realiști, să strângem curelele bugetului local să promovăm acele proiecte care duc la dezvoltarea județului”, a spus pentru gândul Buzatu.

Coica: „Suntem ca în Evul Mediu

Primarul PSD din Satu Mare, Dorel Coica, compară situația pe care a găsit-o în municipiul pe care îl conduce cu cea din Evul Mediu.

„Contăm foarte mult pe prijinul Bucureștiului pentru confinanțarea proiectelor pe fonduri europene pe care el avem. Promisiuni avem. Domnul Dragnea a spus că o să ajute municipiile. Satu Mare are nevoie de foarte mulți bani pentru infrastructură . Am găsit peste 76 de străzi de pământ. Avem proiecte pentru 22, dar, în continuare, rămân fosrte multe străzi neasfaltate. Suntem ca-n Evul Mediu, îmi pare rău că trebuie să o spun. Domnul Dragnea s-a angajat că ne va sprijini”, a spus pentru gândul social-democratul.

Cherecheș: „Am învățat să nu fiu naiv”

Promisiunile de la București nu sunt crezute mereu în teritoriu. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat că „nevoi sunt multe”, dar „ a învățat să nu fie naiv”.

„Nevoi avem multe, există și anumite promisiuni. Dar am învățat să nu fiu naiv. Nu cred în banii veniți de la București și nu o spun cu dispreț. Nu aștept nimic de la nimeni ca să nu fiu dezamăgit”, a spus pentru gândul Cherecheș.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bombă totală în televiziune! Este demisia momentului. Renunță la emisiune după 12 ani
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021