Liderul PNL Diaspora îi scrie lui Kerry. „Ambasadorul SUA la Chișinău are o poziție asemănătoare cu diplomația rusă”

Publicat: 29/08/2016, 19:13
Actualizat: 30/08/2016, 15:47

Viorel Badea i-a adresat o scrisoare deschisă secretarului de stat al SUA, John Kerry, în contextul declarațiilor făcute de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, în care îl acuză pe ambasadorul SUA de încălcarea practicilor diplomatice și imixtiunea sa în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

„Deja aceste declarații nefericite ale ambasadorului american au stârnit controverse în România și Republica Moldova și trebuie să admiteți că în mod normal misiunea ambasadorilor nu este să provoace controverse în statul unde sunt acreditați și cu atât mai puțin în state terțe. Domnul James Pettit a făcut referiri la România, un stat unde nu este acreditat, încălcând astfel și în această privință practicile diplomatice care de regulă nu permit acest lucru”, scrie Viorel Badea în prima parte a scrisorii.

Mai departe, Badea îl acuză pe James Pettit că afișează „o poziție asemănătoare cu diplomația rusă”.

„Din nefericire, românii care au luat act de declarațiile domnului James Pettit nu pot să nu vadă cu amărăciune cum ambasadorul american are o poziție asemănătoare cu diplomația rusă care, de asemenea, le ține lecții cetățenilor din Republica Moldova despre limba vorbită, denumirea acesteia, despre manualele școlare de istorie și despre denumirea acestora, precum și despre modul în care aceștia trebuie să interpreteze legăturile istorice cu România”, mai spune Badea.

„Dar din exprimarea confuză a domnului James Pettit s-ar putea înțelege și că SUA dezaprobă sau descurajează parteneriatul strategic încheiat între România și Republica Moldova cu scopul integrării europene a Republicii Moldova, ceea ce e cu desăvârșire inadmisibil”, a punctat Badea.

Mai mult, președintele PNL Diaspora susține că James Pettit, prin declarațiile făcute, se amestecă în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și nu face decât „să-l încurajeze pe candidatul Federației Ruse”, alienând, astfel, „majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, care au vederi pro-occidentale și susțin integrarea europeană a Republicii Moldova”.

„Făcând aprecieri nefericite despre identitatea națională, domnul James Pettit nu face decât să intervină neinspirat și grosolan în această campanie electorală”, a adăugat Badea.

În final, Viorel Badea subliniază că „lipsa oricărei reacții a Departamentului de Stat față de declarațiile ambasadorului James Pettit semnifică faptul că acesta a reflectat poziția SUA”.

„O asemenea situație ar afecta grav imaginea SUA în România, cel mai important aliat al SUA din regiune și practic singurul unde sentimentele antiamericane sunt marginale, la periferia societății”, mai afirmă Viorel Badea.

Declarațiile președintelui PNL Diaspora vin în contextul în care ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a declarat, într-un interviu acordat postului Moldova 1, întrebat de ce factori ar trebui să țină cont poporul moldovean atunci când face o alegere privind viitorul țării, în contextul în care la nivelul societății există mai multe tendințe, inclusiv cel al unirii cu România, că „Republica Moldova nu este România” și că „trebuie să ramână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure”.

„Consider că este foarte important și aceasta desigur este politica noastră, cred că și politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oameni pentru ca ei toți să contribuie pentru a face din Republica Moldova o țară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari