Liderul senatorilor PPDD pleacă în Iran: „Facem o înfrățire între o regiune de acolo și Hunedoarea”

Liderul senatorilor PPDD pleacă în Iran: Facem o înfrățire între o regiune de acolo și Hunedoarea
Publicat: 08/01/2014, 19:05
Actualizat: 29/07/2014, 19:39

Liderul grupului PPDD din Senat, Haralambie Vochițoiu, va merge, săptămâna viitoare, în Iran, pentru a înfrăți o regiune de acolo cu județul Hunedoara, unde își are colegiul, și pentru a încerca facilitarea unor contacte politice și economice, potrivit unei declarații acordate MEDIAFAX.

„Facem o înfrățire între o regiune de acolo și regiunea Hunedoarea, de unde vin eu, județul Hunedoara și încercăm facilitarea unor contacte politice și economice”, a spus Vochițoiu, pentru Mediafax.

El a precizat că nu reprezintă Senatul în această vizită, pe care și-a achitat-o din banii săi. „Nu e o delegație oficială din partea Senatului. Nu e o chestiune oficială a Parlametului. Vizita nu e plătită de Senat. Eu sunt senator, dar nu e plătită de Senat. Nu mă pot dezbrăca de haina de senator, dar nu o e delegația oficială a Senatului, nu e plătită de Senat, nu am delegația de la Senat. Senatul e în vacanță. Eu mi-am plătit biletul, cu tot ce trebuie. Fiecare ne plătim”, a spus Vochițoiu.

El a arătat că în Iran vor merge împreună cu el încă patru sau cinci persoane din Hunedoara, reprezentanți ai autorităților locale și oameni de afaceri, el fiind singurul parlamentar.

Vochițoiu a mai spus că vizita în Iran va dura cinci zile.

El a precizat că a transmis MAE că va merge în Iran. „Eu am cerut sprijinul MAE, le-am spus că merg acolo, ca să știe de mine că sunt acolo. E o țară mai îndepărtată și nu am fost niciodată acolo”, a spus Vochițoiu, care a arătat că are o relație bună și cu ambasada Iranului la București, căreia i-a transmis anunțul în legătură cu vizita și programul acesteia.

Întrebat de unde i-a venit ideea, Vochițoiu a precizat că această vizită în Iran nu este singulară, fiind consecința demersurilor sale făcute pe lângă ambasade.

„În momentul în care am ajuns în Parlament, am trimis la toate ambasadele din România, ca lider de grup al senatorilor PPDD, o adresă în care am spus că sunt cutare, mi-am trimis CV-ul, am spus că reprezint partidul acesta, care e tânăr, e prima dată în Parlament și vreau să ne cunoaștem, vreau să știți despre noi și noi despre dumneavostră. Suntem un partid nou intrat pe scena politică și prin urmare vă transmitem salutul nostru și invitații la o cafea, la o discuție. Și unele ambasade au răspuns foarte repede”, a spus Vochițoiu.

El a arătat că primul ambasador care i-a răspuns a fost cel al Japoniei, după care au urmat răspunsuri de și de la ambsadele Chinei, Suediei, Germaniei.

Vochițoiu a precizat că, în consecință, vizita pe care o va face în Iran va fi la invitația autorităților din această țară. „Avem la ora asta discuții cu mai multe țări. Vizita aceasta e făcută la invitația celor din Teheran. Eu cred că fiecare parlamentar ar trebui să facă asta. Asta e munca de parlamentar – să încerci să reprezinți colegiul, să dezvolți schimburi culturale, economice. Asta e treaba parlamentarilor”, a mai spus Vochițoiu.

O delegație a Parlamentului României va efectua o vizită oficială în Iran săptămâna viitoare, anunță Cristian Teodorescu, ambasadorul român la Teheran, citat de site-ul postului iranian PressTV.
Potrivit ambasadorului Cristian Teodorescu, în cursul vizitei, delegația parlamentară va explora modalitățile de intensificare a cooperării între România și Iran.

Republica Islamică Iran este un actor important în regiunea Orientul Mijlociu, iar Bucureștiul acordă o mare importanță promovării relațiilor cu Teheranul, a spus Teodorescu.

Cu ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU desfășurată în septembrie 2013 la New York, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a discutat cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, salutând relațiile dintre București și Teheran și pledând pentru intensificarea cooperării bilaterale, amintește PressTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase