Liderul UDMR Covasna: Dorințele maghiarilor pe regionalizare nu sunt ascultate, e necesar referendum

Liderul UDMR Covasna: Dorințele maghiarilor pe regionalizare nu sunt ascultate, e necesar referendum
Publicat: 10/09/2013, 13:37
Actualizat: 10/09/2013, 13:37

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, spune că este necesară organizarea unor referendumuri locale în șase județe pe problema reorganizării administrative a țării, susținând că politicienii români „nu sunt atenți” la dorințele celor un milion și jumătate de maghiari.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că Uniunea va începe, „cel mai probabil” în luna septembrie, acțiunea de strângere de semnături pentru a iniția referendumuri locale în șase județe pe problema reorganizării administrative a țării.
Tamas Sandor a subliniat necesitatea organizării acestor referendumuri locale în problema reorganizării administrative a țării, pentru ca „vocea comunității maghiare să poate fi auzită și la București”.

„Este nevoie de aceste referendumuri având în vedere că politicienii români nu sunt atenți la dorințele celor un milion și jumătate de maghiari, iar inițiativele noastre sunt șterse de pe masă la București. Din acest motiv apelăm la un alt mijloc al democrației, și anume la referendumuri”, a spus Tamas.

Potrivit acestuia, în timp ce în alte țări ale Uniunii Europene cetățenii sunt consultați prin referendumuri în orice problemă importantă, în România „nu s-a instalat încă acest exercițiu democratic”.

„Se pare că în România unii se tem de vocea poporului, cu toate că în Uniunea Europeană în orice problemă importantă cetățenii sunt consultați prin referendum”, a subliniat liderul UDMR Covasna.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, în 16 august, că Uniunea va iniția referendumuri locale în câteva județe pe problema reorganizării administrative a țării.

Kelemen a adăugat că poziția UDMR este „foarte fermă și clară”, respectiv că reorganizarea administrativă nu se poate face fără ca cetățenii să fie întrebați ce cred, întrucât „viața lor va fi afectată în bine sau în rău în urma regionalizării”.

„De aceea vom iniția aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna și Mureș, precum și în zona de Nord-Vest, în Bihor, Sălaj și Satu Mare. Sunt convins, așa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanța, că vor fi și alte județe unde astfel de inițiative vor apărea, fiindcă poziția noastră este foarte fermă și foarte clară: nu poți să treci la o astfel de reformă fără să întrebi fiecare om”, spunea președintele UDMR.
Astfel, UDMR va începe o acțiune de strângere de semnături pentru a iniția hotărâri în consiliile locale în privința organizării referendumurilor.

Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetățenii vor fi întrebați în primul rând dacă sunt de acord cu înființarea regiunilor administrative și în al doilea rând dacă acest lucru se va întâmpla, în ce regiune cred ei că ar trebui să fie localitatea lor.

Kelemen a estimat că hotărârile de consilii locale în privința organizării referendumurilor vor fi adoptate în lunile octombrie și noiembrie.

Potrivit legislației, cetățenii pot propune consiliului local, spre dezbatere și adoptare, proiecte de hotărâri. Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin cinci la sută din populația cu drept de vot a unității administrativ-teritoriale respective.

Kiss Edit, [email protected]

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Horoscop miercuri, 4 august. Lumea este împotriva ta astăzi așa că mare grijă: Nu dezvălui...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...