LISTA GUVERNULUI PONTA 3. Victor Ponta s-a înțeles cu Kelemen Hunor. Ce prevede acordul dintre USD și UDMR

Publicat: 03/03/2014, 16:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:18

Victor Ponta și Kelemen Hunor au convenit ca UDMR să primească trei posturi în prima linie a noului guvern: cel de vicepremier și ministerele Culturii și Mediului. De asemenea, Uniunii îi revin și 14 funcții de secretar de stat. Kelemen Hunor va fi vicepremier și ministru al Culturii, în vreme ce Attila Korodi va fi ministru al Mediului.

Premierul a avut astăzi o serie de negocieri, în cursul dimineții, cu reprezentanții UDMR. Ponta a semnat cu Klemen un acord de guvernamental.

De asemenea, Victor Ponta, Klemen Hunor, Daniel Constantin(PC) și Gabriel Oprea(UNPR) au semnat un acord politic, care reia în parte prevederi din cel parafat în 2012 de USL și UDMR.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată o discuție cu șefii din teritoriu ai PSD pentru structura viitorului Cabinet și pentru numele miniștrilor.

Noul Guvern ar putea primi votul de învestitură marți în Parlament, după audierea propunerilor de miniștri. Ruperea USL și intrarea PNL în Opoziție l-au obligat pe premierul Ponta să-și caute o altă majoritate parlamentară pentru a-și menține funcția de premier. Președintele Traian Băsescu a anunțat deja că „analizează posibilitatea” atacării la Curtea Constituțională a noului Guvern, susținând că nu este vorba de o simplă remaniere, ci despre schimbarea programului de guvernare. Șeful statului vrea ca premierul Ponta să-și depună mandatul, iar la Palatul Cotroceni să fie convocate consultări pentru desemnarea viitorului candidat la funcția de prim-ministru.

De la o majoritate de peste 70%, garantată de USL, premierul Ponta a intrat, după despărțirea de PNL, în faza negocierilor dure pentru o nouă majoritate parlamentară.

UDMR a impus o serie de condiții pentru asigurarea sprijinului pentru Guvernul Ponta 3: cel puțin două ministere, plus un set de „probleme sensibile” legat de drepturile minorităților naționale.
Reprezentanții UDMR au solicitat la negocieri două ministere importante, plus funcția de vicepremier, în discuții fiind de la început Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății sau Ministerul Culturii.

Într-o primă variantă, Mediul urma preluat de la PSD, unde în prezent este ministru Rovana Plumb, pentru a trece la Attila Korodi. Președintele Kelemen Hunor ar putea prelua ministerul Culturii și funcția de vicepremier.

În calcul a fost luată și varianta ca liderul UDMR să fie doar vicepremier fără portofoliu, iar Uniunea să primească alte două ministere: Mediu și Sănătate. La Mediu, urma să fie propus Attila Korodi, iar la Sănătate Attila Cseke. Dacă Kelemen Hunor nu prelua ministerul Culturii, acesta ar fi revenit pesedistului Georgică Severin, actualul președinte al Comisiei de Cultură din Senat.

Reprezentanții UDMR au cerut să fie discutate înaintea intrării la guvernare și „probleme sensibile”, precum înființarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș în limba maghiară, dar și numirea unor prefecți susținuți de Uniune.

Negocierile purtate de Victor Ponta cu UDMR au intrat într-un impas duminică, ele fiind reluate astăzi. Președintele Kelemen Hunor insistă pentru semnarea unui protocol între USD (PSD – PC – UNPR) și UDMR. El i-a răspuns președintelui Traian Băsescu, spunând că nu va exista un protocol secret pentru intrarea la guvernare.

Șefii din teritoriu chemați la București

După negocierile cu UDMR, premierul Ponta va avea o ședință de partid cu liderii din teritoriu pentru stabilirea numelor viitorilor miniștri susținuți de PSD. O parte din șefii din teritoriu au venit de ieri în Capitală și s-au cazat la un hotel pentru a discuta miniștrii care vor fi sprijiniți în continuare.

Plecarea PNL de la guvernare nu i-a lăsat descoperiți pe cei din PSD, care dublaseră încă din timpul guvernării USL aproape toate posturile deținute de liberali în Executiv.

Premierul Ponta a recunoscut că este posibil ca numărul ministerelor să fie mai mic în noul Guvern, acest lucru fiind o rezultantă a comasării mai multor ministere.

Astfel, Cabinetul Ponta 3 ar urma să aibă 17 ministere, patru vicepremieri și patru miniștri delegați.

Dacă în Guvernul Ponta 2, exista un minister de Finanțe și unul al Bugetului, în noua formulă cele două vor fi comasate, iar Liviu Voinea va deține acest portofoliu.

Ministrul delegat, Dan Șova, va primi și el mai multe responsabilități, pe lângă Marile Proiecte, el urmând să preia și Transporturile.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, își va menține poziția de vicepremier și ministru Administrației și Dezvoltării Regionale. De asemenea, vicepreședintele Mircea Dușa va continua la Ministerul Apărării.

La Educație, Remus Pricopie a fost reconfirmat pe post, existând discuții asupra ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. Postul acestuia a fost revendicat și de PC, care ar dori o comasare cu ministerul pentru IMM-uri.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu are nici el emoții în privința păstrării mandatului.

În cadrul negocierilor, ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, a fost cedat UDMR pentru Attila Korodi. Plumb ar urma să fie redirecționată către Ministerul Muncii.

Și ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu are aspirații mai mari, el dorind să devină șef peste Ministerul Sănătății, în cazul în care postul nu este preluat de UDMR. Cu toate acestea, pentru acest minister, pe lângă un reprezentant al UDMR, a fost vehiculat și numele lui Vasile Cepoi.

În discuțiile din interiorul PSD s-a vorbit despre preluarea ministerului Tineretului și Sportului de Mihai Sturzu.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, este contestat de șefii din teritoriu, dar are sprijinul premierului Victor Ponta.

În privința ministerului Comunicațiilor, în locul lui Dan Nica este vehiculat numele secretarului de stat, Bebe Ionică, un apropiat al lui Victor Ponta.

Vicepreședintel Constantin Niță rămâne ca o certitudine pentru ministerul Energiei. Singura discuție în interiorul PSD este dacă Iulian Iancu, perdantul din 2012 în fața lui Niță să preia Ministerul Economiei sau cele două ministere să fie comasate.

Titus Corlățean va fi reconfirmat în poziția de ministru al Afacerilor Externe.

Ministerul Muncii este disputat în interiorul PSD, dacă Rovana Plumb rămâne la Mediu, de Liviu Pop și Alexandru Cordoș. O altă variantă o reprezintă comasarea cu ministerul pentru Dialog Social, condus de Doina Pană.

La Interne, președintele UNPR, Gabriel Oprea nu are contracandidat.

Și președintele PC, Daniel Constantin, își păstrează ministerul Agriculturii, dar ar putea să primească în plus titulatura de vicepremier, plus Apele și Pădurile – deținute în guvernarea USL de PNL.

Ministru pentru Relația cu Parlamentul cu Parlamentul va fi Eugen Nicolicea, de la UNPR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun