LISTA GUVERNULUI PONTA 3. Victor Ponta s-a înțeles cu Kelemen Hunor. Ce prevede acordul dintre USD și UDMR

Publicat: 03/03/2014, 16:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:18

Victor Ponta și Kelemen Hunor au convenit ca UDMR să primească trei posturi în prima linie a noului guvern: cel de vicepremier și ministerele Culturii și Mediului. De asemenea, Uniunii îi revin și 14 funcții de secretar de stat. Kelemen Hunor va fi vicepremier și ministru al Culturii, în vreme ce Attila Korodi va fi ministru al Mediului.

Premierul a avut astăzi o serie de negocieri, în cursul dimineții, cu reprezentanții UDMR. Ponta a semnat cu Klemen un acord de guvernamental.

De asemenea, Victor Ponta, Klemen Hunor, Daniel Constantin(PC) și Gabriel Oprea(UNPR) au semnat un acord politic, care reia în parte prevederi din cel parafat în 2012 de USL și UDMR.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată o discuție cu șefii din teritoriu ai PSD pentru structura viitorului Cabinet și pentru numele miniștrilor.

Noul Guvern ar putea primi votul de învestitură marți în Parlament, după audierea propunerilor de miniștri. Ruperea USL și intrarea PNL în Opoziție l-au obligat pe premierul Ponta să-și caute o altă majoritate parlamentară pentru a-și menține funcția de premier. Președintele Traian Băsescu a anunțat deja că „analizează posibilitatea” atacării la Curtea Constituțională a noului Guvern, susținând că nu este vorba de o simplă remaniere, ci despre schimbarea programului de guvernare. Șeful statului vrea ca premierul Ponta să-și depună mandatul, iar la Palatul Cotroceni să fie convocate consultări pentru desemnarea viitorului candidat la funcția de prim-ministru.

De la o majoritate de peste 70%, garantată de USL, premierul Ponta a intrat, după despărțirea de PNL, în faza negocierilor dure pentru o nouă majoritate parlamentară.

UDMR a impus o serie de condiții pentru asigurarea sprijinului pentru Guvernul Ponta 3: cel puțin două ministere, plus un set de „probleme sensibile” legat de drepturile minorităților naționale.
Reprezentanții UDMR au solicitat la negocieri două ministere importante, plus funcția de vicepremier, în discuții fiind de la început Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății sau Ministerul Culturii.

Într-o primă variantă, Mediul urma preluat de la PSD, unde în prezent este ministru Rovana Plumb, pentru a trece la Attila Korodi. Președintele Kelemen Hunor ar putea prelua ministerul Culturii și funcția de vicepremier.

În calcul a fost luată și varianta ca liderul UDMR să fie doar vicepremier fără portofoliu, iar Uniunea să primească alte două ministere: Mediu și Sănătate. La Mediu, urma să fie propus Attila Korodi, iar la Sănătate Attila Cseke. Dacă Kelemen Hunor nu prelua ministerul Culturii, acesta ar fi revenit pesedistului Georgică Severin, actualul președinte al Comisiei de Cultură din Senat.

Reprezentanții UDMR au cerut să fie discutate înaintea intrării la guvernare și „probleme sensibile”, precum înființarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș în limba maghiară, dar și numirea unor prefecți susținuți de Uniune.

Negocierile purtate de Victor Ponta cu UDMR au intrat într-un impas duminică, ele fiind reluate astăzi. Președintele Kelemen Hunor insistă pentru semnarea unui protocol între USD (PSD – PC – UNPR) și UDMR. El i-a răspuns președintelui Traian Băsescu, spunând că nu va exista un protocol secret pentru intrarea la guvernare.

Șefii din teritoriu chemați la București

După negocierile cu UDMR, premierul Ponta va avea o ședință de partid cu liderii din teritoriu pentru stabilirea numelor viitorilor miniștri susținuți de PSD. O parte din șefii din teritoriu au venit de ieri în Capitală și s-au cazat la un hotel pentru a discuta miniștrii care vor fi sprijiniți în continuare.

Plecarea PNL de la guvernare nu i-a lăsat descoperiți pe cei din PSD, care dublaseră încă din timpul guvernării USL aproape toate posturile deținute de liberali în Executiv.

Premierul Ponta a recunoscut că este posibil ca numărul ministerelor să fie mai mic în noul Guvern, acest lucru fiind o rezultantă a comasării mai multor ministere.

Astfel, Cabinetul Ponta 3 ar urma să aibă 17 ministere, patru vicepremieri și patru miniștri delegați.

Dacă în Guvernul Ponta 2, exista un minister de Finanțe și unul al Bugetului, în noua formulă cele două vor fi comasate, iar Liviu Voinea va deține acest portofoliu.

Ministrul delegat, Dan Șova, va primi și el mai multe responsabilități, pe lângă Marile Proiecte, el urmând să preia și Transporturile.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, își va menține poziția de vicepremier și ministru Administrației și Dezvoltării Regionale. De asemenea, vicepreședintele Mircea Dușa va continua la Ministerul Apărării.

La Educație, Remus Pricopie a fost reconfirmat pe post, existând discuții asupra ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. Postul acestuia a fost revendicat și de PC, care ar dori o comasare cu ministerul pentru IMM-uri.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu are nici el emoții în privința păstrării mandatului.

În cadrul negocierilor, ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, a fost cedat UDMR pentru Attila Korodi. Plumb ar urma să fie redirecționată către Ministerul Muncii.

Și ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu are aspirații mai mari, el dorind să devină șef peste Ministerul Sănătății, în cazul în care postul nu este preluat de UDMR. Cu toate acestea, pentru acest minister, pe lângă un reprezentant al UDMR, a fost vehiculat și numele lui Vasile Cepoi.

În discuțiile din interiorul PSD s-a vorbit despre preluarea ministerului Tineretului și Sportului de Mihai Sturzu.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, este contestat de șefii din teritoriu, dar are sprijinul premierului Victor Ponta.

În privința ministerului Comunicațiilor, în locul lui Dan Nica este vehiculat numele secretarului de stat, Bebe Ionică, un apropiat al lui Victor Ponta.

Vicepreședintel Constantin Niță rămâne ca o certitudine pentru ministerul Energiei. Singura discuție în interiorul PSD este dacă Iulian Iancu, perdantul din 2012 în fața lui Niță să preia Ministerul Economiei sau cele două ministere să fie comasate.

Titus Corlățean va fi reconfirmat în poziția de ministru al Afacerilor Externe.

Ministerul Muncii este disputat în interiorul PSD, dacă Rovana Plumb rămâne la Mediu, de Liviu Pop și Alexandru Cordoș. O altă variantă o reprezintă comasarea cu ministerul pentru Dialog Social, condus de Doina Pană.

La Interne, președintele UNPR, Gabriel Oprea nu are contracandidat.

Și președintele PC, Daniel Constantin, își păstrează ministerul Agriculturii, dar ar putea să primească în plus titulatura de vicepremier, plus Apele și Pădurile – deținute în guvernarea USL de PNL.

Ministru pentru Relația cu Parlamentul cu Parlamentul va fi Eugen Nicolicea, de la UNPR.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Daniela Gyorfi, schimbare RADICALĂ! Decizie extrem de grea luată împreună cu familia sa
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Raed Arafat, anunț ȘOCANT: 'Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant'
Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să...
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Toni Iuruc a rămas mască! Ce a pregătit Simona Halep pentru cununie? A atras toate...
NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...