LIVE TEXT Prezidențiabilul USR, Dan Barna: Alegerea mea confirmă eforturile de când conduc acest partid de a ne dezvolta, de a crește, ceea ce România are atât de multă nevoie/ Barna: Suntem „Game of Thrones” ca viziune, dar ca energie suntem „Star Trek-ul” României / Consiliu Național la PLUS – FOTO, VIDEO

Publicat: 13/07/2019, 17:08

16:50Dan Barna: Am mai făcut un pas în obiectivul Alianței USR-PLUS de a guverna în 2020

Dan Barna a declarat, după ce a fost ales prezidențiabilul USR în Congres, că partidul a mai făcut un pas în obiectivul Alianței USR-PLUS de a guverna în anul 2020. El a precizat că acesta e rezultatul eforturilor formațiunii din ultimii doi ani.

„Am mai făcut un pas în obiectivul Alianței USR-PLUS de a guverna în 2020. În cadrul mecanismelor statutare ale USR au avut azi alegerile pentru nominalizarea candidatului USR la alegerile prezidențiale. Am fost patru colegi în cursă. În urma rezultatele, USR m-a mandatat pe mine, am fost votat de către delegații de Congres să reprezint acest partid și vom vedea care va fi rezultatul și în urma discuțiilor în Alianță pentru poziția de candidat la Președinția României. E un rezultat care cumva confirmă eforturile de doi ani de când conduc acest partid de a ne dezvolta, de a crește, ceea ce România are atât de multă nevoie, un partid nou, un partid proaspăt care să aducă societatea activă și modernă în spectrul politic pentru a putea să mergem mai departe spre Europa”, a afirmat Dan Barna, sâmbătă la Congresul USR.

Citește continuarea..

16:10Candidatul USR la prezidențiale a fost ales

Dan Barna a fost ales candidatul USR la prezidențiale, în Congresul de sâmbătă al partidului. Liderul formațiunii a primit 324 de voturi din totalul de 492 de voturi exprimate.

Citește continuarea…

13:04 Dan Barna: Suntem Game of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României

Dan Barna a declarat, sâmbătă, că Alianța USR-PLUS are o șansă reală să dea președintele României. El le-a spus colegilor prezenți la Congres că USR este „Games of Thrones ca viziune”, dar ca energie este „Star Trek-ul României”.

Citește continuarea…

12:42 Barna evocă scene din Matrix la Congres: Dacă vei lua pastila albastră, vei vedea realitatea așa cum e

Dan Barna a evocat, sâmbătă la Congresul USR, scena din filmul „Matrix” în care personajul principal avea de ales între a lua pastila roșie sau albastră. Liderul partidului a spus că, prin intrarea în politică, a ales să ia pastila albastră care îi arată realitatea așa cum este ea.

„Povestea noastră este de fapt exact povestea acelor oameni care au ieșit în stradă și au rămas acolo să protesteze împotriva abuzurilor și să înfrunte gazele lacrimogene și bastoanele jandarmilor atunci pe 10 august. De fapt și închei această parte povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Despre asta este USR”, a afirmat Dan Barna, sâmbătă la Congresul în care USR își alege prezidențiabilul.

El a povestit și cum a decis să intre în politică, în perioada guvernării tehnocrate, când Executivul era condus de Dacian Cioloș.

„Povestea mea a început tot acum trei ani. O știți. Eram la socrii de Paște. A sunat telefonul. Era Dacian Cioloș care m-a întrebat dacă vreau să mă alătur echipei de la Ministerul Fondurilor Europene. Am zis «da» și vă mărturisesc că îmi este foarte greu, și am din când în când acest moment, să mă gândesc că de fapt între acel «da» entuziast, optimist, vag năuc și acest discurs acum în fața voastră au trecut doar trei ani. Și nu am făcut niciodată politică înainte de USR. Eram interesat de politică ca oricare om care vede și știri politice la televizor, între un meci de fotbal și un film bun sau o partidă de tenis. Și eram antreprenor. Construisem și conduceam una dintre firmele importante în domeniul fondurilor europene din România și aveam ceea ce se puntea numi o viață confortabilă. Aceasta era viața mea până acum trei ani”, a explicat Barna.

Liderul USR a făcut referiri la filmul „Matrix”, precizând că după ce a fost în guvernul tehnocrat nu a mai putut reveni la viața sa obișnuită, cea de antreprenor.

„După jumătate de an în acest guvern tehnocrat mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viața mea dinainte. Cred că știți cu toții secvența aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primește două pastile, una roșie și una albastră, și i se spune «dacă iei pastila roșie te vei întoarce la viața ta obișnuită și vei vedea lucrurile așa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea așa cum este ea». La fel a fost și pentru mine. Am acceptat acea provocare și am intrat în USR. În 2016 am devenit deputat de Sibiu în Camera Deputaților, iar în 2017 voi m-ați ales președintele partidului. De atunci și până astăzi am crescut”, a conchis Dan Barna.

12:19 Dumitru Stanca, la Congresul USR: Sunt convins că eu aș capitaliza încrederea românilor în Armată

Dumitru Stanca, unul dintre candidații în competiția internă a USR pentru prezidențiale și cadrul militar în rezervă, a declarat că Armata este una dintre instituțiile care se bucură de o mare încredere în rândul românilor, precizând că e convins că ar capitaliza acest lucru.

„Stimați colegi din USR am onoarea și plăcerea să vă salut. Este salutul nostru, al militarilor, adaptat puțin contextului. Acea plăcere pentru că uneori onoarea de a saluta un superior nu vine la pachet cu plăcerea, dar au fost multe evenimente când am avut plăcerea ca militar să îmi salut superiorii. Sunt Stanca Dumitru cel de la care a pornit nebunia competiției interne și desemnarea candidatului la prezidențiale. Am pus pe forum un mesaj o rugăminte de a creiona candidatul USR la prezidențiale. Am avut puține răspunsuri și am spus că mă regăsesc în trăsături în mai mică sau mai mare măsură. Oamenilor le place să cumpere, nu să se vândă. Iar eu am vrut să văd ce vor să cumpere oamenii”, a afirmat Dumitru Stanca, sâmbătă, la Congresul USR.

El a mai spus că de multe ori partidele propun candidați și încearcă să îi impună, însă fără a lua în considerare preferințele românilor.

„Partidele vin cu candidați pe care încearcă să îi impună, dar fără să țină cont de preferințele românilor. Mi-am bazat candidatura pe una dintre opțiunile românilor, când vine vorba de încrederea în instituțiile statului și v-am spus că Armata se bucură de o mare încredere în rândul românilor. Sunt convins că eu aș capitaliza această încredere a românilor”, a conchis Stanca.

Dumitru Stanca, înscris în competiția internă pentru prezidențiale, este cadru militar în rezervă și membru USR Ilfov.

12:09 Dinulescu: Dacă voi candida la prezidențiale din partea USR, vreau un singur mandat, nu mai mult

Dragoș Dinulescu, care candidează sâmbătă la Congresul USR pentru a fi desemnat prezidențiabilul formațiunii, a declarat că vrea un singur mandat în fruntea țării, pentru că „oamenii, când sunt prea mult într-o funcție, se învechesc”.

„Eu nu sunt un om cu notorietate, eu vin din urmă, așa cum mulți dintre voi sunteți. Așa cum voi ați dat dovadă de responsabilitate și implicare venind până aici, așa am decis și eu că trebuie să-mi asum această candidatură. Din punctul meu de vedere, candidatura noastră, a celor patru, nu este despre Dinulescu, Barna etc, e despre voi și despre cum veți reuși să scăpați de anumite tipare împământenite, de pildă, că președintele partidului trebuie să fie și canadidat. Nu e niciun atac la Dan Barna. (…) Cei care au deja mandat din partea filialelor trebuie să îl respecte. Cei care nu au mandat și care vedeți în mine un om capabil, veți vota cu inima, veți vota cu USR. Dacă va fi să candidez din partea USR, vreau un singur mandat, nu mai mult. Oamenii când sunt prea mult într-o funcție se învechesc. Noi avem alt ADN, chiar avem alt ADN”, a declarat Dragoș Dinulescu.

12:03 Goțiu: USR înseamnă salvarea pădurilor, a apelor și a tot ce înseamnă mediu în România

Mihai Goțiu, candidat în competiția internă a USR pentru prezidențiale, a declarat că Uniunea Salvați România înseamnă salvarea pădurilor, a apelor, precum și a tot ce înseamnă mediu în țara noastră. El a mai precizat că cei de la PSD-ALDE nu pot spune că sunt patrioți, atunci când distrug mediul.

„Am ales să vorbesc despre mediu, nu pentru că infrastructura, educația nu ar fi niște priorități pentru care noi luptăm, ci pentru eu personal, nu îimi pot închipui o Românie modernă, puternic și într-un partid pro-european care să nu își asume problematica de mediu. Mediul și criza climatică sunt în ansamblu despre salavarea pădurilor, despre reducerea poluării și despre economia circulară. Eu zis că pe lângă acestea mediul este mult mai mult. Mediul este o investiție în viitorul acestei țări, viitorul României. De doi ani documentez pe teren modul înc are sunt distruse parcurile naționale din România. De doi ani lucrez la un proiect de lege. Probabil că acest proiect s-ar putea să nu treacă în această toamnă, din cauza actulei majorități din Parlament, PSD și ALDE. Însă vom avea o șansă să treacă după 2020, în 2021 când îl voi relua. Probabil că acest proiect de a interzice tăierea pădurilor în parcurilor naționale va mai dura un an sau doi”, a afirmat Mihai Goțiu, sâmbătă la Congresul în care USR își alege prezidențiabilul.

Senatorul USR a adăugat că a calculat și că cei 9 milioane de metri cubi de lemn furați din fondul forestier anual valorează între 200 și 300 de milioane de euro. El a amintit și despre Roșia Montana.

„Mediul este și despre sănătate. Vorbim despre articolul 35 din Constituție, dreptul la un mediu sănătos. Dar măsurile de mediu ne ajută să facem economii substanțiale la bugetul pentru sănătăate. Mediul este și despre infrastructura. Una din marile probleme cu care ne confruntăm e lipsa unei infrastructuri la nivel național și local. Mediul e despre corupție, despre resurse uriașse care alimentează corupția. În cazul Roșia Montană vorbim de 700 milioane de dolari cheltuiți în România. Nu a rămas nimic din acei bani. Acei bani au ajuns în corupție. Am calculat că cei 9 milioane de metri cubi furați anual din fondul forestier valorau între 200-300 milioane de euro. Da, protejând mediul reducem corupția în România”, a completat Goțiu.

Acesta a încheiat printr-un atac la PSD-ALDE, precizând că reprezentanții coaliție susțin că sunt patrioți, că apără România, însă prin măsurile lor distrug mediul și implicit sănătatea românilor.

„Mediul e despre orașele viitorului și comunitățile locale. Vorbim despre orașe inteligente, în care vrem să trăim bine. Tot ce înseamnă mediu, parcuri, piste de bicicliști, pietonale, nu ne putem închipui comunități locale fără ele. Suntem USR iar acest lucru înseamnă salvarea pădurilor, a apelor și a tot ceea ce înseamnă mediul în România. Să nu vină ALDE-PSD să ne spună că sunt patrioți, că ei apără România, disturgând tot ceea ce înseamnă mediu, sănătatea pentru români”, a conchis senatorul USR.

12:00 Nicușor Dan este prezent la Congresul USR: Am speranța să fiu candidatul Opoziției la Primăria Capitalei

Nicușor Dan, fostul președinte al USR și fondator al partidului, este prezent, sâmbătă, la Teatrul Național din București unde are loc Congresul formațiunii, precizând că este de părere că trebuie să existe un candidat unic al Opoziției la Primăria Capitalei, care să fie el.

Citește continuarea…

11:23 Congresul USR a început pe muzica din Urzeala Tronurilor. Wring: Dăncilă să plece, Firea să plece

Congresul USR a început cu melodia binecunoscută din celebrul serial Ãœrzeala Tronurilor. Președintele PSD București, Roxana Wring, a declarat că formațiunea își va alege candidatul la prezidențiale și că oameni precum Dăncilă sau Firea trebuie să plece.

„Suntem aici pentru că USR a crescut. Avem mai mulți membri, mai multe voturi. Am obținut aproape 40% din voturile la alegerile europarlamentare și am venit cu propuneri și soluții pentru București. Acest Congres vine să deschisă o nouă etapă politică. Congresul de azi este unul al maturității. Vom alege un prezidențiabil, vom face modificări la statut și suntem aproape să finalizăm un parteneriat cu PLUS. Sunt opțiuni de partid mare. Sunt opțiuni de partid care va conduce adminsitrația centrală și locală, începând cu 2020. Sunt opțiuni capitale pentru USR, dar mai ales pentru România”, a declarat Roxana Wring.

Președintele USR București a spus, în debutul Congresului USR, că din 2020 USR trebuie să guverneze.

„Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece. În 2020, toți hoții și incompetenții trebuie scoși din adminsitrația publică și locală. Cu asta mai avem de luptat. Avem de schimbat mentalități, viziuni învechite, avem de schimbat legi date pentru infractori. Deciziile noastre de azi vorbesc despre deciziile noastre de mâine. Ceea ce se întâmplă azi spune ce se va la Palatul Victoria și în administrația publică. Nu e nici Game of Thrones, nu e bussiness as usual, e testul unei maturități”, a completat Roxana Wring.

ORA 10:58 Barna, întrebat dacă are emoții la votul în Congres: Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist

Dan Barna a declarat, întrebat dacă are emoții la votul de sâmbătă la Congresul USR în care va fi ales prezidențiabilul partidului, că se află într-un grup de prieteni și este „foarte optimist”. El a precizat că mesajul său pentru colegii va fi obiectivul aducerii Alianței USR-PLUS la guvernare.

„Vom vedea. Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist”, a afirmat Dan Barna, înaintea participării la Congresul USR, întrebat dacă are emoții la vot.

Liderul USR a precizat că are șanse bune să obțină sprijinul colegilor de partid pentru a deveni prezidențiabilul formațiunii.

„Zic că am șanse bune să obțin sprijinul colegilor mei. Bucuria evenimentului e deosebită. Ulterior vom vedea. Sunt negocierile pe care le purtăm în cadrul Alianței. Vom lua o decizie, cea mai înțeleaptă decizie pentru obiectivul nostru de a guverna în 2020, pentru că aceasta este de fapt miza Alianței USR-PLUS. Europarlamentarele au fost primul pas. Urmează candidatura pentru prezidențiale și acolo vom duce acest mesaj mai departe, de Românie modernă europeană, de Românie digitală și locale, naționale. Acestea sunt obiectivele. Le vom realiza”, a explicat Barna.

Chestionat cu ce mesaj va încerca să își convingă colegii să îl voteze candidat la prezidențiale, liderul USR a răspuns: „Suntem pe un drum care va duce Alianța USR-PLUS la guvernare și suntem un drum la capătul căruia vom putea să contăm în ceea ce înseamnă viitorul României”.

Acesta a adăugat că discuțiile cu PLUS pentru prezidențiabil decurg firesc

„Foarte bine. Negocieri firești. Rezolvăm fiecare aspect. Încercăm să învățăm din experiențele alianțelor anterioare, să acoperim cât mai multe scenarii și situații care ar putea să apară, tocmai pentru a avea o Alianță cât se poate de solidă pentru a guverna în 2020″, a precizat președintele USR.

El a mai afirmat că „într-un timp destul de scurt, probabil două săptămâni, vom avea și o formă a Alianței și o definire a datelor”.

Știrea inițială:

Cel de-al patrulea Congres al USR se va desfășura sâmbătă, începând cu ora 10.30 la Teatrul Național București (TNB).

De la 10.30 la 13.30 candidații USR vor susține discursuri și apoi va avea loc votul cu buletine.Între 13.30 și 15.00 va fi efectuată numărătoarea voturile, urmată de anunțarea rezultelor. Dezbaterile și votul amendamentelor la Statut vor începe după-amiază și este posibil să se desfășoare până seara, potrivit sursei citate.

Dumitru Stanca, înscris în competiția internă pentru prezidențiale, este cadru militar în rezervă și membru USR Ilfov, iar Dragoș Dinulescu, și el înscris în cursa internă, este medic dentist și membru în Biroul Județean USR Prahova.

Pe 8 iunie, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul partidului, modificări care vor fi supuse aprobării Congresului de sâmbătă. Principala schimbare privește modul de alegere a președintelui USR, în sensul ca acesta să fie ales de toți membrii partidului, prin vot direct. Amendamentul agreat de Comitetul Politic al USR, reunit la Brăila, a fost propus de Dan Barna.

Dacă modificarea Statutului va fi agreată și de Congresul USR, atunci președintele formațiunii va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor USR pentru un mandat de maximum 4 ani, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliul Național al PLUS se va desfășura tot sâmbătă, în vederea desemnării candidatului PLUS la la prezidențiale și la Primăria Generală a Capitalei. Vor exista și decizii referitoare la organizarea internă a partidului și stadiul negocierilor care au loc, în aceste zile, la nivel european, a informat formațiunea, într-un anunț de presă.

De la ora 13.00, președintele PLUS Dacian Cioloș va susține o conferință de presă, pentru a informa asupra deciziilor luate de partid în cadrul Consiliului Național.

USR și PLUS se află de câteva săptămâni în negocieri în vederea stabilirii candidatului Alianței pentru un mandat la Cotroceni. Liderii celor două formațiuni au explicat că va fi un tandem al Alianței USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi propunerea de premier sau viceversa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne