Liviu Dragnea: Cred că președintele vrea suspendarea. Vom decide până mâine, poimâine

Liviu Dragnea: Cred că președintele vrea suspendarea. Vom decide până mâine, poimâine
Publicat: 28/12/2016, 06:54

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat stupefiat de decizia lui Klaus Iohannis de a nu o desemna pe Sevil Shhaideh în funcția de prim ministru și a transmis că, în opinia lui, prin această atitudine, șeful statului își dorește să fie suspendat: „Președintele vrea suspendare, pentru că se gândește, în opinia mea greșit, că se poate reinventa. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm țara într-o criză politică. Nu putem lua o decizie la emoție, trebuie să cântărim foarte bine”, a transmis Dragnea la prima ieșire publică după ce Iohannis a respins propunerea coaliției PSD-ALDE pentru funcția de premier.

Membrii coaliției urmează să se întâlnească pentru a lua o decizie până mânie seară, cel târziu poimâine, referitor la planul care va fi aplicat de acum înainte, Dragnea subliniid că varianta suspendării președintelui rămâne în cărți și că, dacă în urma unei analize se va constata că aceasta este cea mai bună soluție, el „nu va avea nicio ezitare”.

Șeful social-democraților a mai spus și că este clar că Iohannis vrea declanșarea unei crize politice și că decizia CCR în astfel de situații este foarte limpede: președintele nu poate refuza o propunere venită din partea unei majorități, pentru că el re rolul să echilibreze forțele în Parlament.

Despre varianta avansării unei alte propuneri de prim ministru din partea coaliției PSD-ALDE, Dragnea spune că nu are nicio garanție că aceasta va fi aprobată de Iohannis și susține că, de fapt, orice membru PSD ar fi fost trimis să ocupe scaunul de la Palatul Victoria, ar fi fost respins de șeful statului,„ar fi fost târâtă prin presă, făcută agent KGB sau de la cine știe ce alt Serviciu sau nu semi-terorist, ci terorist de-a dreptul. Ce garanție am avea noi că trimitem altă propunere și nu va fi tăvălită prin nu știu ce site-uri, că a făcut ceva când era mic?”, s-a întrebat retoric Dragnea.

Cu toate că în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Klaus Iohannis ar fi vorbit marți dimineața la telefon cu Sevil Shhaideh, Dragnea susține că o astfel de convorbire nu a avut loc și că aceasta a aflat de la televizor, la fel ca și ceilalți membri PSD, că nu va fi desemnată premierul României. Asta după ce joia trecută au avut loc, într-adevăr, o discuție telefonică în care șeful statului„i-a dat teme” lui Sevil Shhaideh, a invitat-o la Cotroceni luni sau marți, iar ulterior nu a mai dat niciun semn.

„Când i-am spus numele, reacția a fost că e o propunere foarte bună, pentru că o cunoaște și a lucrat bine cu dumneaei. Nu mai cred în acest dialog, pentru că până acum putea să mă sune și nu a făcut-o. Toate acțiunile, toate gesturile, este străveziu că nu vrea dialog. (…) Eu cred că totul a fost o mascaradă, o minciună, tot ceea ce i-a spus doamnei Shhaideh. Eu cred că tot timpul a avut în minte ceea ce a spus domnul Tăriceanu: că votul nu contează, să nu facă majoritate cu noi, că vrea să declanșeze un război total, că nu vrea guvern din partea PSD”, a apreciat Dragnea, care a mai transmis și că cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Shhaideh a fost aceea de a-l lua pe Iohannis în serios.

Călin Popescu Tăriceanu: Iohannis mi-a spus că va face tot ce-i stă în putință ca să nu numească un premier al PSD, că vrea război total

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, umăr la umăr cu Dragnea, a ținut să transmită că ceea ce face șeful statului acum este să se angajeze într-o adevărată luptă politică, amintindu-și, la aproape două săptămâni de la discuția pe care a avut-o cu președintele la Cotroceni după alegeri, că Iohannis i-a spus atunci că va face tot posibilul pentru ca viitorul premier să nu fie din partea PSD.

„Președintele se angajează într-o luptă politică cu noi. Din păcate, din întâlnirea pe care am avut-o la Cotroceni a doua zi după anunțarea rezultatelor, domnia sa ne-a spus foarte clar că va face tot ce va fi cu putință pentru a nu numi un premier din partea PSD, pentru ca PSD și ALDE să nu ajungă la guvernare. A spus mai multe lucruri, că vrea să declanșeze un război total, ceea ce vedem acum”, a spus Tăriceanu în conferința de presă pe care a susținut-o alături de Dragnea.

Tăriceanu a specificat că următorul pas va trebui să fie foarte bine gândit, pentru a evita căderea României într-o criză politică, lucru la care s-ar fi așteptat și din partea lui Iohannis: „Gestul nemotivat de refuz al președintelui nu poate fi tradus decât ca un exces de putere care ne este arătat nouă și întregii țări”.

Cele mai importante declarații ale liderului PSD, Liviu Dragnea:

Ca și dumneavoastră, am urmărit și noi, cu stupefacție pot spune, anunțul președintelui Iohannis, de fapt răspunsul la propunerea noastră. Împreună cu colegii mei am analizat, am încercat să găsim resorturile cinstite sau constituționale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. N-am reușit să găsim niciun motiv constituțional și părerea noastră este că acest om de fapt vrea să declanșeze o criză politică în România. Iohannis a sunat-o joi pe doamna Shhaideh să-i dea teme, spunându-i că o s-o numească.

Înțeleg că domnul Iohannis nu vrea sub nicio formă să respecte votul din 11 decembrie, nu vrea, categoric, să dea, așa cum spune Constituția și cum spune legitimitatea dată de votul din 11, Guvernul acestei majorități pe care românii au votat-o. Cred că și dumnealui și ceilalți acoliți sunt speriați de două lucruri. Primul lucru: de posibilitatea certă, de fapt, ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică în anul și în anii următori și românii să înceapă să trăiască mai bine, mult mai bine, și asta pare că îl deranjează. Și, al doilea lucru, de faptul că a înțeles că noi nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult și toxic pentru români și pentru România. Asta nu îl îndreptățea să anunțe astăzi decizia dumnealui fără niciun fel de explicații.

De asemenea, vreau să vă spun că domnului președinte Iohannis a semnat numirea doamnei Shhaideh în funcția de ministru al Dezvoltării. Și putea să o refuze. Nu cred că de anul trecut și până astăzi s-au schimbat prea multe lucruri.

Până mâine seară sau cel târziu poimâine vom fi nevoiți să luăm o decizie. Parfrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12:00, „o să cântărim bine”.

Este o avalanșă de mesaje de la oameni care se simt jigniți și care cer suspendarea președintelui. Nu este o decizie ușoară, dacă în urma unei analize serioase pe care o vom face vom considera că aceasta este cea mai bună soluție, nu voi avea nicio ezitare.

Ați vorbit cu Klaus Iohannis?

Nu, nu m-a sunat președintele, de la ultimele consultări de la Cotroceni pe tema Brexitului, nu am mai avut nicio discuție telefonică. Nici măcar pe Sevil nu a sunat-o, dacă tot o sunase joi, putea să-i telefoneze și acum. De ce credeați că a chemat-o să vorbească despre proiecte, despre echipa guvernamentală. Doamna a așteptat un telefon, n-a mai venit, a văzut la televizor această decizie.

Am vorbit cu mai mulți colegi despre această propunere otrăvită a președintelui, ca PSD și ALDE să vină cu altă propunere. Cine ne garantează nouă că acea propunere va fi acceptată? Mai mult, e posibil să fie târâtă prin presă, să fe făcută agent KGB sau de la cine știe ce alt Serviciu sau nu semi-terorist, ci terorist de-a dreptul. Ce garanție am avea noi că trimitem altă propunere și nu va fi tăvălită prin nu știu ce site-uri, că a făcut ceva când era mic?

În opinia mea, președintele vrea suspendare, pentru că se gândește, în opinia mea greșit, că se poate reinventa. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm țara într-o criză politică. Nu putem lua o decizie la emoție, trebuie să cântărim foarte bine.

Este o decizie foarte clară a CCR care spune că președintele nu poate refuza o propunere venită din partea unei majorități, pentru că el re rolul să echilibreze forțele în Parlament.

Exclud posibilitatea să ne aruncăm acum cu capul în gard, ca să spun ca la noi la Turnu Măgurele. Noi avem un program de guvernare de respectat pe care toată lumea îl așteaptă.

Săptămâna trecută se vorbea foarte clar în guvern că nu o va numi pe doamna Sevil Shhaideh și că va trage de timp până când vom ceda. Ține cu tot dinadinsul ca noi să nu facem Guvernul.

Când i-am spus numele, reacția a fost că e o propunere foarte bună, pentru că o cunoaște și a lucrat bine cu dumneaei. Nu mai cred în acest dialog, pentru că până acum putea să mă sune și nu a făcut-o. Toate acțiunile, toate gesturile, este străveziu că nu vrea dialog.

Sâmbătă am încercat să-l sun pe domnul președinte, doar ca să-i urez Crăciun fericit. Ori mi-a blocat telefonul, ori era închis, ori și-a schimbat numărul, nu am putut să-l contactez, suna închis. Porumbei călători nu pot să trimit la dumnealui.

Eu cred că totul a fost o mascaradă, o minciună, tot ceea ce i-a spus doamnei Shhaideh. Eu cred că tot timpul a avut în minte ceea ce a spus domnul Tăriceanu: că votul nu contează, să nu facă majoritate cu noi, că vrea să declanșeze un război total, că nu vrea guvern din partea PSD.

Am avut dreptul legitim ca eu să fiu premier, dar am spus că nu vreau să forțez o lege sau Constituția pentru asta. Am crezut că acest om va ține cont de ceea ce am făcut eu. Vă asigur că orice altă propunere din PSD, poate cu două-trei excepții, ar fi fost găsit încă de la grădiniță că avea simpatii Al-Quaida sau mai știu eu ce.

Doamna Shhaideh a făcut o mare greșeală: l-a luat în serios. Toate punctele pe care Iohannis i le-a dat de gândit, doamna Shhaideh le-a luat și le-a umplut de substanță. Și astăzi făcea același lucru, atunci când, împreună cu colegii mei a văzut anunțul la televizor.

Cele mai importante ale lui Călin Popescu Tărieanu, copreședinte ALDE: Președintele se angajează într-o luptă politică cu noi. Din păcate, din întâlnirea pe care am avut-o la Cotroceni a doua zi după anunțarea rezultatelor, domnia sa ne-a spus foarte clar că va face tot ce va fi cu putință pentru a nu numi un premier din partea PSD, pentru ca PSD și ALDE să nu ajungă la guvernare. A spus mai multe lucruri, că vrea să declanșeze un război total, ceea ce vedem acum.

Va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să aruncăm România într-o criză politică, ceea ce m-aș fi așteptat și din partea președintelui. Gestul nemotivat de refuz al președintelui nu poate fi tradus decât ca un exces de putere care ne este arătat nouă și întregii țări.

Îmi pare rău că trebuie să spun în spațiul public aceste lucruri, dar trebuie să înțelegm cu toții care sunt resorturile acestei decizii.

Decizia Curții nu-i dă președintelui posibilitatea să facă astfel de jocuri. El trebuie să desemneze persoana numită de majoritatea parlamentară. De asta se numește republică parlamentară.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o scurtă declarație la Cotroceni, că refuză desemnarea lui Sevil Shhaideh ca premier, la propunerea coaliției PSD-ALDE.

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziția de Prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra, și am decis să nu accept această propunere. În consecință, solicit coaliției PSD + ALDE să facă altă propunere”, a spus președintele.

Coaliția PSD-ALDE a avansat, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, o propunere de prim ministru în persoana lui Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării în Cabinetul Ponta și o apropiată a lui Liviu Dragnea. Acest nume i-a surprins pe mulți după ce principalul favorit pentru această funcție a fost considerat tot timpul chiar șeful PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai