Raluca Pancu
17.07.2017
Politică

Liviu Dragnea insistă : „Statul român ne fură”

Liviu Dragnea insistă : „Statul român ne fură”
Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat că „statul român ne fură", într-o discuție referitoare la modul în care sunt plătite contribuțiile sociale ale angajaților către stat. Dragnea a garantat că salariile bugetarilor nu vor avea de suferit în urma modificării Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, potrivit căreia angajatul va prelua în totalitate sarcina de plată a contribuțiilor de asigurări. "Angajatul va plăti el, în contul lui, dar operațiunea efectivă o face firma", a explicat Dragnea, adăugând faptul că avantajul "mare" al acestei măsuri va fi creșterea contibuțiilor revenite la bugetul de stat.

Liviu Dragnea a ținut să clarifice, luni, declarațiile făcute de premierul Mihai Tudose, cu privire la modificarea Codului Fiscal, la 1 ianuarie 2018, potrivit căreia angajatul va prelua în totalitate sarcina de plată a contribuțiilor de asigurări, subliniind faptul că „nu se pune problema ca vreun cetățean român, angajat undeva, să meargă singur să își plătească CAS și CASS”.

„Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăți. Da, în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuție la pensii și sănătate mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată (…) Angajatul va plăti el, în contul lui, dar operațiunea efectivă o face firma. Plătește firma contribuția în contul angajatului. Aceste valori vor fi mai mari”, a explicat Dragnea. 

Întrebat dacă asta înseamnă că valoarea netă a salariului va scădea, Dragnea a răspuns negativ.

„Probabil că ministrul de Finanțe o să prezinte asta, dar când e tot pachetul finalizat. Acum există trei valori în interiorul unui salariu: este salariul net, este salariul brut, care e mai mare decât cel net și, peste brut este suma care reprezintă cheltuiala totală a angajatorului. Deci din salariul brut se plătește până la salariul net contribuțiile pentru angajat, în contul angajatului. Între salariul brut și cheltuiala totală a angajatorului există contribuțiile pe care le plătește firma, dar în contul cui? Și părerea mea, am spus-o din campanie, am spus-o și după alegeri, că aici statul român ne fură. Și ce este de la salariul brut până la cheltuiala totală a angajatorului vor fi plătite tot de către firmă, dar în contul angajatului. Adică eu care muncesc, dumneavoastră care munciți veți avea contribuții mai mari la asigurările de sănătate”, a detaliat Dragnea, adăugând faptul că nivelul crescut al contribuțiilor colectat la stat va fi marele avantaj al măsurii.

Măsura ar urma să se aplice, pentru început, conform celor declarate de premierul Mihai Tudose, salariului minim.

Nu este prima oară când Liviu Dragnea afirmă, în contextul plății contribuțiilor sociale de către angajatori, că statul român „ne fură”.

„În opinia mea, statul a furat în toți acești ani 15,8% calculat la salariul fiecărui angajat din contribuția lui la pensie, pentru că angajatorul, adică firma, plătea contribuții sociale, dar nu pentru angajat, plătea pur și simplu în bugetul asigurărilor de stat, ceea ce nu este corect”, preciza Liviu Dragnea în luna mai, la Antena 3.

Inchide