Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă s-au întâlnit cu reprezentanții UDMR. Variantele coaliției de guvernare pentru negocierile cu Kelemen Hunor

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă s-au întâlnit cu reprezentanții UDMR. Variantele coaliției de guvernare pentru negocierile cu Kelemen Hunor
Publicat: 23/01/2018, 15:30
Actualizat: 23/01/2018, 19:28

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a declarat, marți, după întâlnirea cu UDMR, că a prezentat programul de guvernare, precizând că nu s-au discutat aspecte referitoare la intrarea la guvernare a UDMR.

„Am prezentat programul de guvernare, am susținut că vom continua programul de guvernare, am răspuns întrebărilor numeroase din diferite domenii de activitate”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebat despre posibilitatea ca UDMR să intre la guvernare, premierul desemnat a spus: „Nu nu am auzit această solicitare din partea UDMR. Dacă n-a fost o solicitare, nu cred că este un răspuns.Nu s-a discutat așa ceva. Cred că UDMR a vrut să vadă care este abordarea mea, cum vom lucra în viitor”.

În ceea ce privește o discuție despre drepturile minorităților, Dăncilă a spus: „Nu am discutat niciun punct legat de acest aspect. (..) Am convenit să discutăm despre proiectele importante”.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că la întrevederea cu Dragnea și Dăncilă s-a vorbit despre mai multe subiecte de interes pentru comunitatea maghiară, ca învățământul, dezvoltarea, regională, infrastructura ori descentralizarea.

„În programul de guvernare, când a fost votat prima data guvernul Grindeanu, există și un capitol despre descentralizare. Aceste probleme vor fi în continuare analizate, vom aștepta programul de guvernare, lista cabinetului. (…) Am avut ocazia de a vorbi cu doamna Dăncilă despre ce are de gând să facă mai departe. Decizia o vom lua luni, 29, după audierile în comisiile de specialitate. Astăzi nu pot să vă spun cum vom vota, e mult prea devreme”, a transmis acesta.

În plus, Kelemen a spus că a apreciat faptul că prim-ministrul desemnat a răspuns la toate întrebările fără să se uite la Liviu Dragnea: „Mi-a plăcut că a răspuns la toate întrebările fără să se uite la președintele Dragnea”.

Dragnea:A fost o discuție foarte bună cu UDMR. Viorica Dăncilă a răspuns la orice întrebare

„Am avut o discuție foarte bună (cu UDMR-n.r.), a fost practic o audiere a primului ministru și a decurs foarte bine. A primit doamna prim ministru foarte multe întrebări și despre administrație, educație, sănătate, infrastructură, agricultură, funcționarii public”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat discuțiile cu UDMR au vizat și fondurile europene, precum și preluarea președinției Consililui Uniunii Europene.

„Și eu și colegii de la UDMR am fost mulțumiți pentru că doamna Viorica Dăncilă a răspuns la orice întrebare și au fost și mulțumiți de răspuns. S-a discutat și despre colaborarea din parlament care a fost bună, concluzia comună, dar este loc și de mai bine”, a spus Dragnea.

Ieri, după ședința CExN al PSD, că nu a discutat despre o posibilă invitare a UDMR în coaliția de guvernare, el apreciind că majoritatea parlamentară PSD-ALDE este suficiant de stabilă.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, luni, că este oportună cooptarea la guvernare a UDMR, însă el a înțeles că parlamentarii Uniunii nu vor acest lucru, adăugând că în urma discuțiilor pe care aceștia le vor avea cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, se va stabili acest lucru.

Întrebat dacă a discutat cu PSD despre cooptarea UDMR la guvernare, Tăriceanu a răspuns că nu.

„Din moment ce cei de la UDMR s-au pronunțat că nu consideră oportună, nu mi se pare util să facem astfel de propuneri (pentru cooptarea la guvernare – n.r). Sigur că vor avea discuții cu premierul desemnat și premierul desemnat ne va informa dacă se dorește o participare la guvernare, dacă au disponibilitate pentru susținerea arcului guvernamental, sunt o serie de formule și așteptăm să facă discuția cu premierul și atunci vom fi informați și noi”, a precizat liderul ALDE.

Kelemen Hunor: Nu se pune problema intrării la guvernare. Este exclus

În legătură cu intrarea UDMR la guvernare, Kelemen Hunor a transmis că această variantă nu există, subliniind că nici nu se pune o astfel de problemă.

„Nu, este exclus. Nici nu există o astfel de solicitare, nici nu există o astfel de propunere, nici din partea noastră, nici din partea coaliției PSD – ALDE, lucrurile nu s-au schimbat. Nu se pune problema, nu există intenție, nu există solicitare, pentru noi acest subiect nu există. În zilele următoare noi vom avea o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și vom lua o decizie, probabil pe 29 ianuarie, la întâlnirea grupurilor reunite ale UDMR din Parlament despre votul la investitură, dar asta este cu totul altceva. Dar nu discutăm despre guvernare, acest subiect nu există”, a spus Kelemen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA