Liviu Voinea, ministrul Bugetului în GUVERNUL PONTA II, demnitarul care a vrut să înființeze rețeaua de informatori a Fiscului

Liviu Voinea, ministrul Bugetului în GUVERNUL PONTA II, demnitarul care a vrut să înființeze rețeaua de informatori a Fiscului
Publicat: 19/12/2012, 16:16
Actualizat: 20/03/2019, 17:46

Fostul secretar de stat Liviu Voinea (PSD), propus la șefia nou-înființatului Minister pentru Buget, în GUVERNUL PONTA II, s-a remarcat în cele opt luni pe care le-a petrecut la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) prin propunerea de a prelua „modelul suedez al denunțătorului”, menit să majoreze încasările la bugetul de stat.

În septembrie, secretarul de stat Liviu Voinea anunța că statul ar urma să impoziteze piscinele și casele moștenite, pentru a „reduce excepțiile”, respectiv pentru a majora încasările la bugetul de stat. Mai mult, Voinea a declarat că Fiscul i-ar putea răsplăti pe românii care oferă Fiscului informații privind fapte de evaziune ale altor persoane sau companii prin așa-numite stimulente fiscale sau facilități.

Voinea a fost criticat ulterior de premierul Ponta care a afirmat că secretarul de stat ar trebuie „să se gândescă de multe ori înainte de a veni cu un proiect”.

Invitat la ZF Live, Voinea a vorbit despre un alt amendament ce ar putea fi adus Codului Fiscal astfel încât companiile să nu-și mai poată deduce cheltuielile personale, decontate „pe firmă”.

„Nu e normal să deduci un Ferrari pe firmă sau să pleci cu avionul în Monte Carlo și să deduci excursia chiar dacă tu acolo nu ai încheiat nicio afacere”, a precizat Voinea la sfârșitul lunii trecute, adăugând că activitatea companiilor care merg pe pierdere de mai mulți ani ar trebui de asemenea analizată mai atent pentru a se constata dacă acestea nu se abat de la prevederile legale.

Totodată, Voinea a recunoscut într-un interviu acordat presei străine că măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc au fost „un rău necesar” și că au asigurat stabilitatea economică în anii de criză. Totodată, Liviu Voinea dă asigurări că tăierile bugetare vor continua și după alegerile din decembrie, pentru „a elimina mai ales cheltuielile inutile”.

Voinea a avut venituri de 0,8 milioane de lei în 2011

Potrivit declarației sale de avere, Voinea a avut anul trecut venituri de peste 0,8 milioane de lei din calitatea de membru CA la Eximbank, din activitatea sa didactică și din proiectele cu fonduri europene pe care le coodona la acea vreme.

Astfel, în calitate de membru neexecutiv în consiliul de administrație și comitetul de audit al Eximbank, Voinea a încasat venituri de 284.000 în 2011. Funcția de conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) i-a adus un câștig anual de 39.790 de lei, iar coodonarea a două proiecte POSDRU, respectiv „Biroul pentru orbservarea pieței muncii” (Blocul Național Sindical) și „Egalitate la angajare și la locul de muncă” (Asociația Grupul de Economie Aplicată), i-a asigurat venituri de circa 188.500 de lei.

Totodată, Voinea a primit anul trecut peste 332.000 de lei dintr-un contract de cesiune de acțiuni și alți 13.390 de lei din drepturi pe proprietate intelectuală.

Ministrul propus pentru portofoliul Buget deține un teren intravilan de 284 de metri pătrați cumpărat anul trecut și un apartament de 76,8 mp achiziționat în 2006.

Fostul secretar de stat are șase conturi în lei cu un sold total de peste 200.000 de lei, trei conturi în euro cu un sold de 36.400 de euro și trei conturi cu un sold total de peste 20.000 de dolari la mai multe bănci, precum și acțiuni la SIF-uri în valoare de 7750 de lei.

Voinea a urmat un MBA în Suedia

Liviu Voinea, laureat al premiului „Virgil Madgearu” pentru economie oferit de Academia Română, a urmat cursurile Academiei de Studii Economice (ASE) și este doctor în economie, potrivit CV-ului publicat pe pagina oficială a Finanțelor.

Economistul este membru în consiliul de administrație al European International Business Academy și a participat la peste 30 de conferințe internaționale de specialitate.

În 1998, Voinea a obținut un MBA de la Școala de Business a Universității din Stockholm.

În CV-ul transmis de Ministerul de Finanțe în urma nominalizării oficiale a lui Voinea pentru funcția de ministru delegat pentru buget, fostul secretar de stat a notat la rubrica „limbi străine” că are cunoștințe excelente de română.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...