Lovitură pentru Mazăre: „De la milionarii din port, care au legături cu Securitatea, mi se trage”

Lovitură pentru Mazăre: „De la milionarii din port, care au legături cu Securitatea, mi se trage
Publicat: 01/04/2014, 17:32
Actualizat: 02/02/2019, 21:01

„Ieri am avut o revelație și mi-am dat seama de unde această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanța. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puțin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitație acum, scoate la licitație cu de 10 ori mai mult. Toți acești operatori sunt persoane private, care au privatizat niște foste societăți ale statului și care aproape toți au legături cu fosta sau actuala securitate”, a spus Radu Mazăre, la Curtea de Apel București, unde s-a judecat un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Primarul Constanței a dat în acest sens ca exemplu societatea Chimpex, „care face tot traficul de minereu din România pentru Sidex”.

„A fost privatizată în 1997 și a fost cumpărată de Grupul Internațional Bali, al cărui reprezentant în România era generalul Stănculescu și generalul Dan Drăgoi. Băiatul generalului Dan Drăgoi este fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi, actualul consilier al lui Băsescu. Și pot să vă mai dau exemple de asemenea societăți câte vreți. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj și cu toate discuțiile, prietenul lui Băsescu, unde a fost să-l viziteze pe platformă, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o nouă platformă, un alt operator din port, cu relații sus-puse, în rândul serviciilor și al președintelui”, a mai spus primarul Constanței.

Radu Mazăre a precizat că principala temere a operatorilor portuari este că acțiunile portului se vor desface și vor fi scoase la bursă.

„Ei sunt speriați, în primul rând, de privați, care vor avea 34 la sută, care vor pune problema profitului și a chiriilor infime pe care le plătesc acești milionari din port, de 20 de ani, statului român”, a adăugat Radu Mazăre.

Primarul municipiului Constanța a fost prezent, marți, la Curtea de Apel București, unde s-a judecat un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Instanța a amânat judecarea cauzei pentru 29 aprilie, întrucât nu a fost terminată expertiza solicitată la termenul anterior.

La termenul de marți, procurorul DNA a cerut amendarea expertului, întrucât nu a fost finalizată expertiza în acest dosar, însă avocații inculpaților au arătat că este vorba despre o lucrare laborioasă, care necesită corelarea „informațiilor culese de pe teren cu legislația din 1998 până în prezent”.

Instanța Curții de Apel București a dispus ca la termenul din 29 aprilie să fie citat și expertul, pentru a motiva întârzierea redactării expertizei.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanța, potrivit DNA.

În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecați Nicușor Daniel Constantinescu – președintele Consiliului Județean Constanța, fost consilier municipal, Constantin Racu – fost director al Direcției Administrație Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcției Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcției Tehnic Investiții, Dan Miron – fost consilier municipal, Cristian Tălpău și Nora Alina Chircă – consilieri juridici, precum și Bogdan Ghițulescu – fost consilier juridic.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Andrei Sozanski, Grațiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcționari din Primăria Constanța, precum și Luminița Călătoru și Silvia Stanciu – funcționare în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, precum și mandatari, moștenitori ai persoanelor îndreptățite – Elena Ștefănescu și Laura Mariana Leșe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale și interpușii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptățite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competența de soluționare a cererilor de restituire, întinderea suprafeței revendicate.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri.

Primarul Constanței declara, în 24 martie, că DNA îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuințe sociale din oraș, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiție, în valoare totală de șapte milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii