Ludovic Orban: „Am luat o decizie statutară de susținere a premierului Partidului Național Liberal”. Ce spune liderul PNL despre prioritățile sesiunii legislative

Ludovic Orban: „Am luat o decizie statutară de susținere a premierului Partidului Național Liberal”. Ce spune liderul PNL despre prioritățile sesiunii legislative
Președintele PNL, Ludovic Orban / Sursa: Facebook - PNL
Publicat: 03/09/2021, 15:09
Actualizat: 03/09/2021, 16:55

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a precizat, vineri, că Biroul Permanent Național a decis, statutar și în unanimitate, susținerea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului. El a detaliat și principalele priorități legislative pentru actuala sesiune parlamentară, pe primul loc fiind proiectul de lege privind protecția consumatorului vulnerabil de energie, aflat în dezbaterea comisiilor de specialitate a camerei pe care o conduce – Camera Deputaților. Liderul liberal a menționat apoi proiectul care a stârnit nemulțumiri în interiorul USR PLUS, respectiv desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Liderul PNL a ținut să dezmintă zvonurile, subliniind că decizia de susținere a lui Florin Cîțu a fost unanimă.

„Am luat o decizie statutară de susținere a premierului Partidului Național Liberal, o decizie care a fost luată în unanimitate”, a declarat președintele PNL, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.

„Este pentru mine fișa postului de președinte al PNL să susțin premierul PNL”

Înainte de reuniune, liderul liberal a declarat că nu va permite nu va permite niciunui membru de partid să susţină o moţiune de cenzură împotriva unui guvern condus de PNL.

„Cu siguranță grupurile parlamentare ale PNL vor apăra Guvernul în fața eventualei sau eventualelor moțiuni de cenzură. Este pentru mine fișa postului de președinte al PNL să susțin premierul PNL și, evident, Guvernul care este condus de un reprezentant al PNL”, spus Ludovic Orban, care este în competiție cu Florin Cîțu în alegerile interne, din 25 septembrie, pentru un nou mandat la conducerea PNL.

„PNL nu poate să facă niciun compromis cu PSD”

Întrebat ce le va propune celor de la USR PLUS la ședința coaliției, programată vineri, la ora 18:00, la care participă împreună cu premierul, prim vicepreședinți și secretari generali, Ludovic Orban a spus că pentru el, în urma alegerilor din 6 decembrie, ținând cont de configurația politică a Parlamentului, nu e posibilă decât o coaliție dintre PNL, USR PLUS, UDMR și evident cu spriijinul grupului minorităților.

„Resping categoric orice fel de speculație legată de vreo posibilă înțelegee cu PSD și voi fi foarte clar în această privință: PNL nu poate să facă niciun compromis cu PSD”, a subliniat liderul liberal.

Întrebat dacă e de părere că Florin Cîțu ar putea face un pas în spate pentru a salva coaliția, Ludovic Orban spus că „Florin Cîțu a fost desemnat premier al PNL, în conformitate cu prevederile statutare (…) și este premierul care reprezintă PNL”, iar la această chestiune trebuie să relecteze Florin Cîțu.

„Am șanse foarte mari să câștig congresul PNL, indiferent de rezultatul moțiunii de cenzură”, a spus Ludovic Orban, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor.

Declarațiile au fost făcută în contextul în care USR PLUS a anunțat că își retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîțu și că va susține o moțiune de cenzură, iar PSD a publicat, joi, textul propriei moțiuni de cenzură. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară la România TV, că social-democrații vor depune moțiunea de cenzură după ce vor fi siguri că au cele 234 de semnături necesare, însă nu exclude nici varianta ca PSD să semneze moțiunea pe care USR PLUS și AUR o vor depune pentru dărâmarea Guvernului Cîțu.

Liderii USR PLUS, reuniți joi seara în ședința Biroului Național, au decis că, dacă PNL nu îl retrage pe Florin Cîțu de la șefia Executivului, vor depune luni, la prima oră, alături de AUR, moțiunea de cenzură anunțată.

Pentru a trece în Parlament, acesta trebuie depusă cu 117 de semnături și votată de 234 de parlamentari. USR PLUS are doar 80 de parlamentari.

„Legea privind protecția consumatorului vulnerabil este prioritate zero pentru PNL”

Ludovic Orban a detaliat o parte din propunerile adoptate de modificare a statutului PNL, dar și Prioritățile legislative pentru actuala sesiune parlamentară

„Am analizat foarte atent toate prioritățile care au fost propuse de colegii noștri, de asemenea, prioritățile legislative care au fost solicitate de premierul Cîțu și miniștrii PNL și am definit practic care sunt proiectele legislative e care le considerăm prioritare”, spus Ludovic Orban.

„Legea privind protecția consumatorului vulnerabil este prioritate zero pentru PNL. Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat de Senat. Asupra proiectului vor surveni câteva propuneri de îmbunătățire care vor veni din partea Guvernului și care vor fi susținute la dezbaterile din comisiile de specialitate, astfel încât să putem asigura o protecție cât mai bună către persoanele cae au venituri mici și care s econfruntă, din păcate, cu o creștere a facturilor la energie. Obiectivul este de a compensa practic cât mai mult din această factură prin intermediul sprijinului pe care îl vom acorda pentru aceste familii”, a spus Ludovic Orban.

Intezicerea cumului pensiei cu salariul, poriectele legslative de desființare a pensiilor speciale și aducere cât mai aproape de principiul contributivității, dar și reforma în domeniul justiției, inclusiv desființarea SIIJ, dar și proiectul de anulare a „aberației” ecoomice adoptată în legislatura trecută de majoritatea PSD privind interzicerea vânzării de acțiuni și active ale statului.

„Reforma în domeniul justiției rămâne o prioritate și îmi exprim convingerea că vom găsi cât mai curând posibil o soluție pentru a putea desființa Secția specială și de asemenea, de a putea îmbunătăți legill justiției, Codul penal și Codul de procedură penală”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîțu l-a demis, miercuri seară, pe ministrul Justiției, Stelian Ion, căruia îi reproșează că în 8 luni de mandat nu a reușit să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Interimar la Justiție în locul lui Stelian Ion a fost numit ministrul de Interne, Lucian Bode.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României