Ludovic Orban, despre anticipate: Nu ne vom angaja în această procedură fără minime garanții / Premierul, despre alegerea primarilor în două tururi: Nu o să fac ceea ce am criticat

Ludovic Orban, despre anticipate: Nu ne vom angaja în această procedură fără minime garanții / Premierul, despre alegerea primarilor în două tururi: Nu o să fac ceea ce am criticat
Publicat: 20/12/2019, 15:24

Președintele PNL a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, că declanșarea alegerilor anticipate nu este o variantă care să poată fi luată în calcul acum.

„Dacă sunt posibile, PNL va declanșa procedurile pentru declanșarea alegerilor anticipate. Pentru a declanșa alegeri anticipate este bine ca toți oamenii să știe, este un mecanism destul de complicat prevăzut de Constituție, în care după căderea unui guvern. Pentru a putea fi dizolvat Parlamentul este obligatoriu ca două propuneri de guvern să fie respinse de Parlament. Pentru a declanșa procedura de anticipate avem nevoie de un acord, un parteneriat între niște formațiuni politice care să confere o minimă garanție că există măcar o jumătate din parlamentari care achiezează la acest lucru: de a nu vota cele două propuneri de guvern. Altfel, ne aruncăm într-o aventură care nu poate să provoace decât o criză guvernamentală și o instabilitate, o nesiguranță atât pentru români cât și pentru partenerii externi”, a spus Orban.

Întrebat, în continuare, dacă PNL susține, totuși, anticipatele, Orban răspuns că PNL nu se va angaja în această procedură „fără minime garanții”.

„Suntem partid responsabil și nu ne vom angaja în această procedură fără să avem minime garanții că este posibilitatea să fie finalizată cu succes”, a mai spus premierul.

Premierul, despre alegerea primarilor în două tururi: Nu o să fac ceea ce am criticat

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Timișoara, întrebat despre alegerea primarilo rîn două tururi, că sunt „câteva idei obsesive” și el nu va face ceea ce a criticat la alții, astfel că nu va da OUG pe acest subiect.

„Sunt câteva idei obsesive. PNL susține alegerea primarilor în două tururi. Nu doar că susține. La fiecare proiect de lege care a fost pe tema asta noi am votat pentru, suntem inițiatorii unui proiect de lege care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, dar PSD împiedică intrarea în Camera Deputaților în ședința de plen pentru că îi este frică să nu treacă acest proiect”, a declarat, vineri, la Timișoara, premierul Ludovic Orban.

Orban spune că PNL are de partea sa 173 de deputați care susțin alegerea primarilor în două tururi.

„Trebuie doar să intre în plenul Camerei Deputaților și mă bucur că să fi noi motivați, să nu avem absențe ca să putem să votăm acest proiect de lege. În ceea ce privește OUG, eu nu pot să fac ceea ce am criticat atunci când Guvernul Ponta a candidat la Președinție. A modificat legea alegerilor prezidențiale în 2014 ca să își creeze avantaje. OUG nu este un instrument cu care să poți să modifici legea alegerilor și în general legi ale alegerilor, existând și puncte de vedere ale Curții Constituționale în acest domeniu”, a mai spus premierul.

În privința asumării răspunderii pe o astfel de inițiativă, Ludovic Orban a spus că și această procedură poate fi contestată din punct de vedere constituțional pe procedură.

Sursă FOTO: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...