Ludovic Orban: Nu ştiu dacă PSD este capabil să propună ceva constructiv pentru România. Mi-e cam greu să fac un pact pentru sănătate cu un partid care a sabotat lupta Guvernului împotriva pandemiei

Ludovic Orban: Nu ştiu dacă PSD este capabil să propună ceva constructiv pentru România. Mi-e cam greu să fac un pact pentru sănătate cu un partid care a sabotat lupta Guvernului împotriva pandemiei
Ludovic Orban, fost premier și actual președinte al PNL (FOTO: MEDIAFAX FOTO/Eduard Vînătoru)
Publicat: 29/11/2020, 18:42

Premierul Ludovic Orban a vorbit duminică, în cadrul unui interviu acordat agenției Agerpres, despre acuzațiile aduse de Partidul Social Democrat (PSD) la adresa Guvernului.

Întrebat despre criticile social-democraților referitoare la evenimentul de lansare a Planului Național de Redresare și Reziliență, la care PSD spune că ar fi participat 26 de persoane în loc de 20, cât prevăd reglementările actuale, Orban a declarat că social-democrații nu au citit atent hotărârea de Guvern care reglementează aceste situații.

El a vorbit, totodată, și despre conținutul Planului, care se află în dezbatere publică.

„Le răspund că trebuie să citească hotărârea de guvern mai atent şi, mai ales, le recomand să citească Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cel mai important este ca acest Plan să răspundă cât mai bine nevoilor României şi să putem, în urma dezbaterii publice, pentru că noi l-am lansat în dezbatere publică, încă nu-l trimitem la Bruxelles, numai planul pe care l-am gândit noi împreună cu toţi specialiştii cu care am lucrat. El se află în dezbatere publică. Aşteptăm propuneri de îmbunătăţire, iar obiectivul nostru este ca acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă să răspundă cât mai bine nevoilor societăţii româneşti, nevoilor economiei româneşti. Este vorba de o sumă importantă, de peste 30 de miliarde de euro, de care România beneficiază în cadrul facilităţii de recuperare şi rezilienţă, un instrument adoptat la nivel european. Şi important este ca toate aceste resurse financiare să le putem folosi pentru dezvoltarea României, pentru susţinerea investiţiilor absolut necesare de care are nevoie România, pentru susţinerea dezvoltării în fiecare domeniu care are nevoie practic de aceste resurse. Restul sunt comentarii răutăcioase”, a spus Orban.

Ludovic Orban: Nu ştiu dacă PSD este capabil să propună ceva constructiv pentru România

Premierul a mai adăugat că nu se așteaptă ca PSD să vină cu propuneri constructive cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Nu ştiu dacă PSD este capabil să propună ceva constructiv pentru România. Dar aşteptăm din partea societăţii civile, din partea patronatelor, a asociaţiilor profesionale, din partea sindicatelor, universităţilor, din partea administraţiilor locale, pentru că şi comunităţile locale vor beneficia de resurse financiare importante şi vrem să ştim care consideră că sunt priorităţile aceste administraţii locale. Noi aşteptăm din partea posibililor beneficiari aceste propuneri de îmbunătăţire”, a adăugat șeful Guvernului.

Orban a vorbit și despre propunerea PSD privind un pact național pentru sănătate, la care social-democrații invită și celelalte partide.

Premierul susține că nu îi surâde ideea de a semna un astfel de pact cu PSD.

„Mi-e cam greu să fac un pact pentru sănătate cu un partid în care sunt cei mai mulţi negaţionişti şi cu un partid care a sabotat toată lupta Guvernului şi autorităţilor sanitare împotriva epidemiei, împotriva răspândirii acestui virus. În ceea ce priveşte sănătatea, pentru noi chiar reprezintă o prioritate. Chiar în anul acesta am reuşit să mobilizăm resurse foarte importante, pe lângă resursele publice, din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor de sănătate, care au crescut semnificativ faţă de anii trecuţi, din fonduri europene am reuşit să mobilizăm aproximativ 1,3 miliarde, bani care s-au dus în investiţii, în achiziţionarea de echipamente, de aparatură modernă, de sisteme, instalaţii, echipamente de protecţie. În programul, în planul nostru de dezvoltare, sănătatea este printre domeniile care vor beneficia de cele mai mari finanţări. Pe lângă cele 1,3 miliarde pe care le-am mobilizat în exerciţiul 2014-2020, pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027 şi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, noi avem alocaţi aproximativ 6 miliarde de euro pentru construcţia de spitale, modernizare de spitale, pentru susţinerea dezvoltării sistemului de medicină preventivă şi medicină ambulatorie, pentru digitalizarea domeniului sănătăţii, pentru creşterea calităţii serviciilor care sunt furnizate către cetăţeni”, a spus Ludovic Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?