Ludovic Orban: Trebuie să ne gândim la revizuirea Constituției

Ludovic Orban: Trebuie să ne gândim la revizuirea Constituției
Publicat: 08/06/2018, 02:27
Actualizat: 25/03/2019, 21:31

„Declașarea unei proceduri de revizuire a Constituției este extrem de complicată, e de lungă durată și implică un larg sprijin la nivel popular și al Parlamentului. Sigur că, atunci când va fi posibil, trebuie să ne gândim la o revizuire a Constituției, inclusiv la cum funcționează CCR și limitarea competențelor acesteia. Acum Curtea Constituțională funcționează precum un stat în stat. Nu putem accepta existența unei astfel de instituții care să aibă drept de viață și de moarte. O să ne trezim în curând că o să dea și ordine prefectului să anuleze acte locale, dacă se generează un conflict de natură constituțională. CCR poate devein factotum și un organism în Iran care decide tot și îi oblige pe toți să ia decizii, ori nu putem accepta o astfel de interpretare sau rescriere a Constituției,” a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

El adăugă că, potrivit Legii Fundamentale, președintele României veghează la respectarea Constituției și că, în opinia sa, șeful statului trebuie să vegheze la respectarea Constituției, inclusiv de către CCR.Orban a precizat mai că nu poate anticipa următoarea mutare a președintelui Iohannis, dacă va semna decretul de revocare a șefei DNA, dar crede că șeful statului va respecta Constituția.

„Sunt convins că președintele României știe ce să facă. Să nu anticipăm o decizie a președintelui. El a spus că respectă Constituția României și independența procurorilor. Am încredere că președintele știe ce trebuie făcut. Măcar nu au îndrăznit să îi dea o llimită de timp președintelui și nici nu aveau dreptul constitutional să ia o asemenea decizie și să impună o asemenea decizie”, a mai spus Orban.

Liderul liberal și-a încheiat conferința de presă susținută joi la sediul PNL cu un semnal de alarmă în legătură cu planul coaliției de guvernare de a institui un regim autoritar.

„Închei trăgând un semnal de alarmă. Asistăm la un plan mai amplu de călcare în picioare a democrației, de capturare de către instituțiile statului de către un clan toxic, care atacă valorile care stau la baza democrației și Uniunii Europene și care parcă încearcă să pună mâna pe toate instituțiile statului, să anuleze orice drept și libertate fundamentală a cetățenilor, cu scopul de a institui un regim autoritar, contrar principiilor democrației.

CCR a publicat joi, motivarea de 133 de pagini, în cazul conflictului președinte-ministrul Justiției, generat ca urmare a refuzului președintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

„Una dintre condițiile realizării obiectivelor fundamentale ale statului român o constituie buna funcționare a autorităților publice, cu respectarea principiilor separației și echilibrului puterilor, fără blocaje instituționale. De asemenea, textul art.146 lit.e) din Constituție nu conferă Curții Constituționale atribuția de a constata doar existența conflictelor juridice de natură constituțională, ci pe aceea de a soluționa aceste conflicte”, se arată în motivarea Curții.

De aici reiese și decizia CCR de a anunța și ce măsuri trebuie luate pentru ca acest conflict instituțional președinte- ministrul Justiției să nu mai existe, indicând șefului statului revocarea procurorului șef al DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA