• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Mai multe localități din Constanța au duminică referendum despre gazele de șist

Mai multe localități din Constanța au duminică referendum despre gazele de șist
Populația din patru localități ale județului Constanța este așteptată la referendum, duminică, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemați să își exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de șist, iar în cel de-al patrulea caz tema este înființarea unor noi localități

Populația din patru localități ale județului Constanța este așteptată la referendum, duminică, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemați să își exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de șist, iar în cel de-al patrulea caz tema este înființarea unor noi localități.

Astfel, locuitorii din Costinești, Limanu și Mangalia sunt chemați de autoritățile locale, în ziua alegerilor parlamentare, să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de șist din sudul litoralului.

„Municipalitatea a decis organizarea acestui referendum întrucât populația este singura în măsură să decidă în privința oportunității extracției gazelor de șist în această zonă, cu toate implicațiile ce derivă din aceste acțiuni. Referendumul va avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare pentru a reduce cheltuielile de organizare, dar fac apel la cetățeni să iasă la vot pentru că este foarte important să ne spunem punctul de vedere noi, ca și comunitate”, a declarat primarul din Mangalia, Cristian Radu.

El le-a cerut locuitorilor orașului să fie atenți la buletinul de vot, să citească bine întrebarea de la referendum și să răspundă cu „DA” sau „NU”, în funcție de opțiunea fiecăruia, la întrebarea: „Sunteți de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice și a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de șist din sudul litoralului?”.

Duminică sunt chemați la referendum și locuitorii din comuna Mihail Kogălniceanu, care sunt consultați cu privire la înființarea a două noi sate: Ceres și Sibioara Nouă.

Potrivit legii, referendumul va fi validat dacă se vor prezenta la urne jumătate plus unu din numărul total de alegători înscriși pe listele de vot.

Locuitorii municipiului Mangalia au mai participat la un referendum și în 10 iunie, în aceeași zi cu alegerile locale, ei fiind întrebați atunci dacă sunt de acord cu rezilierea contractului cu societatea de termoficare Callastis Therm. Referendumul a fost validat pentru că s-au prezentat la urme 56,73 la sută din persoanele cu drept de vot, iar dintre acestea aproape 80 la sută au fost de acord cu rezilierea contractului.

Inchide