„Măi, nesimțitule!” Copiii buni și cei vitregi ai lui Ion Iliescu se trimit la originea partidului

„Măi, nesimțitule! Copiii buni și cei vitregi ai lui Ion Iliescu se trimit la originea partidului
Publicat: 04/12/2014, 17:07
Actualizat: 18/05/2015, 19:58

„Este PSD etichetat drept un partid comunist din cauza lui Ion Iliescu? A contat această etichetă de comunist la pierderea alegerilor prezidențiale de Victor Ponta?”, au fost cele două întrebări cheie lansate în Kiseleff după ce Klaus Iohannis l-a devansat cu peste un milion de voturi pe candidatul social-democrat.

Retragerea lui Ion Iliescu, cerută la câteva ore după prima analiză făcută de PSD despre cauzele eșecului, stârnește în continuare valuri în partid. Chiar dacă Liviu Dragnea a bătut în retragere, afirmând explicit că Ion Iliescu nu are nicio vină în pierderea alegerilor, tema este în continuare de actualitate în PSD. Ion Iliescu nu a rămas dator colegilor săi, afirmând într-o scrisoare că nu acceptă să primească sfaturi de la oameni care și-au cumpărat un partid. Generațiile din PSD explică diferit rolul avut de Iliescu în campania prezidențială, dar și viitorul acestuia în PSD. „Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate”, contraatacă Ion Iliescu.

Dumitru Buzatu: „Iliescu nu trebuie să suporte toate mizeriile pe care le inventează unii. Unii oameni dau dovadă de nesimțire”

„Nu vom scăpa niciodată de comunism”, susține președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care susține că eticheta e pusă de adversari și că nu ar trebui băgată în seamă.

Tonul acestuia se schimbă când vine vorba de înlăturarea lui Ion Iliescu din partid.

„Este o expresie destul de evidentă a nesimțirii de care dau dovadă unii oameni. Ion Iliescu este unul din militanții acestui partid, un om care a jucat un rol extraordinar în istoria contemporană și nu că ar fi intangibil, dar eu nu cred că trebuie să suporte toate mizeriile pe care le inventează unii care pentru a-și ascunde neputința sau eșecul în anumite situații tot timpul îl blamează pe Ion Iliescu. Cred că Ion Iliescu trebuie respectat. Unii îl folosesc pe Ion Iliescu ca pe mecanismul explicativ al eșecului”, se poziționează tranșant Buzatu.

Social-democratul afirmă că a fost „enervat foarte mult” de poziția fostului deputat PSD, Sebastian Ghiță, pe care îl acuză de idei fasciste.

„M-a enervat foarte mult poziția lui Sebastian Ghiță pentru că eu cred a fost o discuție foarte serioasă în CEX și nimic nu îl îndreptățea pe domnul Ghiță să facă asemenea afirmații. Au fost afirmații mult mai grave făcute de domnul Ghiță, modul în care vede funcționarea unui partid, tendința această corporatistă care este reluarea unor teme vechi din perioada interbelică, a funcționat și în România și un exponent al ei a fost Mihail Manoilescu, teoria aceasta corporatistă care a fundamentat într-o măsură teoretică fascismul italian„, a declarat pentru gândul Dumitru Buzatu.

El susține că un partid social-democrat nu trebuie să se comporte într-un „mod corporatist”, iar ideea „de a-i privi pe alegători ca pe niște clienți nu face cinste niciunui partid social-democrat”.

Radu Popa: Este o explicație rușinoasă că am pierdut din cauza lui Iliescu

Consilier al premierului Ponta, deputatul Radu Popa afirmă pentru gândul că alegerile prezidențiale nu au fost pierdute din cauza lui Ion Iliescu și a etichetei de comunist.

„Este o explicație rușinoasă și nu le face cinste celor care susțin că alegerile prezidențiale au fost pierdute din cauza lui Ion Iliescu sau etichetei de comunism. Alegerile au fost pierdute din cauza percepției că partidul este controlat de baroni, percepției de corupției la nivelul partidului și faptului că nu am reușit să explicăm destul de bine succesele guvernului Ponta. Am pierdut în primul rând din cauza etichetei de corupție și că ne protejăm corupții din Parlament”, a fost mesajul lui Popa.

Deputatul precizează că PSD nu poate spune că Ion Iliescu i-a făcut să piardă prezidențialele pentru că „s-ar face de râs”. Ei îi atenționează pe unii colegi despre potențialul politic al președintelui de onoare al PSD.

„Cei care au părerea că domnul Iliescu este perimat, este la apusul carierei cred că se înșală. Vă spun cu puțina experiență politică pe care o am că dacă domnul Iliescu vine în Congresul partidului și va avea un punct de vedere într-o anumită direcție eu cred că sala îl va susține în totalitate”, a afirmat pentru gândul Popa.

Șerban Nicolae: A fost o mojicie, o mizerie la adresa lui Ion Iliescu

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a catalogat discuțiile în jurul lui Ion Iliescu drept o mojicie și lipsă de respect la adresa sa.

„De regulă domnul președinte Iliescu este afectat de obrăznicie, acceptă reproșuri, opinii critice, ce nu acceptă este mojicia, nu acceptă lipsa de respect, lipsa celor șapte ani de acasă. Nu poți să vorbești despre Ion Iliescu așa, cum nu vorbești așa despre părinții tăi. Cred că acum a fost o mojicie ca și atunci când s-a spus că este un produs politic expirat”, își explică poziția Șerban Nicolae.

Social-democratul își acuză colegii de partid că au lansat în spațiul public o temă superficială și neserioasă.

„Este un soi de refulare a unora, mai ales în cazul domnului președinte Iliescu pare mai degrabă o mizerie pentru că Ion Iliescu nu a fost prezent în spațiul public în perioada campaniei electorale, nu au avut loc ședințe la care Ion Iliescu să ia loc în fruntea discuțiilor de-a dreapta sau de-a stânga liderilor, deci nu a fost subiect de discuție în campania electorală. Nimeni nu i-a reproșat apropierea de Ion Iliescu sau succesiunea politică față de domnul președinte Iliescu și atunci cred că este o formă superficială inoculată de oameni din apropierea lui Victor Ponta sau Liviu Dragnea care cred că ar putea să deturneze discuția de la o analiză temeinică„, a declarat pentru gândul Nicolae.

El subliniază că în partid trebuie făcută o analiză serioasă pentru a se vedea de ce s-au pierdut alegerile prezidențiale.

„Teoriile unora că Ion Iliescu ar trebui să facă în pas în spate, un pas în lateral, dincolo de faptul că politica nu este un dans în care să faci pași, este și o formă de a scăpa de răspundere. Trebuie să facem o analiză serioasă, nu să ne cramponăm de formule superficiale nici când păreau că este la modă. Sebastian Ghiță a intrat la scara istoriei în politică ieri sau azi dimineața, nu cred că are capacitatea după atât de puțin timp în partid să aibă o imagine de ansamblu și să cunoască istoria PSD”, a spus Șerban Nicolae.

Manda: Nu suntem copiii lui Ion Iliescu, nu suntem moștenitorii lui Iliescu

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, unul din tinerii impuși de Victor Ponta în fruntea unei organizații puternice, susține că PSD s-a schimbat foarte mult în ultimii 25 de ani și că Iliescu nu mai este un politician care să impună comportamentul politic al partidului.

„Domnul Iliescu nu mai este un personaj care să impună comportamentul politic al PSD. Cred că ar trebui să explicăm foarte clar lucrul acesta, nu suntem copiii lui Ion Iliescu, nu suntem moștenitorii lui Ion Iliescu, nu este partidul pe care Ion Iliescu îl conduce direct sau din umbră prin noi. Este un partid viu, un partid cu oameni care nu au legătură cu comunismul, un partid de centru stânga care a luat și foarte multe măsuri de dreapta”, este teoria lui Claudiu Manda.

El susține că PSD s-a luptat mereu cu această etichetă de partid comunist, deși foști membri PCR sunt în toate partidele.

„Este foarte clar că va trebui să respingem aceste acuzații, este clar că trebuie să facem și gesturi politice în acest, dacă sunt oameni care sunt asociați cu comunismul ar trebui să nu mai fie în prim-planul public. Oameni care sunt asociați cu PCR sau care pe vremea PCR aveau funcții importante, care au limbaj sau comportament de pe vremea respectivă nu ar trebui să ne reprezinte în prim-plan. Este clar că și domnul Iliescu este unul dintre oamenii care este acuzat că este continuatorul comunismului de adversarii noștri politici”, afirmă Manda, președintele PSD Dolj.

Președintele PSD Prahova: În CEX a fost o discuție filosofică despre Iliescu și comunism

Principala problemă „filosofică” identificată de președintele PSD Prahova, deputatul Daniel Savu, este să nu existe percepția că PSD-ul de azi este partidul pe care l-a construit Ion Iliescu.

„Tocmai aici este problema filosofică de a nu cumva să existe această percepție că acest PSD de astăzi este partidul pe care l-a construit Ion Iliescu. După 25 de ani s-a schimbat mult”, a declarat pentru gândul Daniel Savu. Potrivit acestuia, Ion Iliescu nu ar trebui să se retragă din PSD.

„Ion Iliescu este un simbol și nu ar trebui să se retragă din partid. Este un simbol, este Ion Iliescu până la urma urmei pentru toți românii. Este președinte de onoare la partid, greșeala noastră este că nu l-am informat pe Ion Iliescu referitor la ceea ce se întâmpla în mod real în partid. Dânsul nu a fost conectat la ultimele evenimente”, a susținut Savu.

Cu toate acestea, el insist că în CEX-ul PSD în care s-a făcut analiza rezultatelor după alegeri a fost o „discuție filosofică” despre Ion Iliescu.

„Până la urmă de unde să se retragă Ion Iliescu că nu are de unde să se retragă. A intrat în cartea de istorie ca și Traian Băsescu, ca și Emil Constantinescu. Nu cred că Ion Iliescu își mai pune amprenta pe partid în momentul de față într-o măsură determinantă”, a afirmat Savu.

Social-democratul îl critică pe Ion Illiescu pentru scrisoarea postată pe blogul personal, afirmând că prin ea președintele de onoarea a făcut rău partidului. Președintele PSD Prahovă pledează pentru găsirea unor soluții pentru ca partidul să scape de eticheta de comunist. El afirmă că în spațiul virtual nu te mai poți ascunde de acuzațiile care ți se aduc.

„Este necesar să găsim soluții. Îmi face plăcere să spun „generație Facebook te salut” cum a spus Adrian Păunescu la vremea lui „generație în blugi te salut”. Cred că trebuie să ținem cont, politica se face și în spațiul virtual. Nu te poți ascunde, dacă sunt motive reale privind anumite acuzații care ți se aduc în spațiul virtual nu ai cum să te ascunzi.

Dragnea: Nu din cauza lui Ion Iliescu am pierdut alegerile

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, încearcă să estompeze conflictul din interiorul partidului, generat de afirmațiile critice ale deputatului Sebastian Ghiță la adresa lui Ion Iliescu.

„Sunt de acord cu domnul Iliescu că niciun partid, nici al nostru nu poate fi condus ca o corporație și nu este condus și nu va fi condus ca o corporație. Va fi condus ca un partid. Alegerile au fost pierdute și din cauza acestei etichete de comunist. Eu nu am spus că este vina domnului președinte Iliescu, dar s-a strigat asta, s-a scris, s-a spus la mitinguri, au spus-o oamenii, a fost una din cauze, dar nu este de vină Ion Iliescu. Ar fi chiar culmea să dăm vina pe Ion Iliescu”, a fost reacția lui Liviu Dragnea.

Dragnea susține că Iliescu are locul lui bine stabilit în istoria partidului.

„Eu nu am folosit niciodată expresia aceasta, un pas în spate, un pas în lateral, că nu suntem la un ansamblu de dansuri. Domnul Iliescu are locul lui foarte bine stabilit, atât în istoria partidului, cât și în istoria României. Nu e problema Ion Iliescu, categoric. Ion Iliescu a făcut pentru această țară, ceea ce nu au făcut mulți la vremea respectivă și pentru asta este respectat și recunoscut de foarte mulți oameni. Nu din cauza lui Ion Iliescu am pierdut noi alegerile. Este important ce a generat acest curent”, a afirmat Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu