Maior admite, din nou, că SRI are și va avea ofițeri acoperiți în presă. „Statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare”

Publicat: 12/06/2017, 12:22

Subiectul acopriților din presă a fost deschis din nou, astăzi, la audierea fostului șef al SRI, George Maior în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009.

Întrebat de senatorul USR Mihai Goțiu dacă ar fi normal sau de dorit o reglementare că ofiteri SRI sa nu activeze în presă, Maior a dat un răspuns evaziv, sugerând însă că, pentru apărare, vor exista acoperiți printre ziariști.

„Pe linia importantă a contrainformațiilor, cum vedeți și astăzi, revenind la linia marilor societăți democratice, pe interferențe externe in alegeri, inclusiv prin folosirea mai multor instrumente, și m-aș referi la elemente de propagandă, măsuri active în termeni de specialitate de informații, eu consider că statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în fața acestor riscuri. Pentru apărarea unei țări, este nevoie de orice instrument care să facă capabilă o apărare eficientă, mai ales că ne confrunta tot mai mult cu asemenea mijloace posmoderne, aș spune, de influențare inclusiv din exterior a evoluțiilor unei societăți și vedem această dezbatere și aceste lucruri și în SUA”, a spus fostul șef al Serviciului Român de Informații.

La remarca lui Goțiu că a înțeles că nu ar vota un astfel de proiect de lege, Maior a răspuns, confirmând indirect: „eu nu am fost specific, eu a vorbit despre orice mijloc de apărare, dvs puteți face, evident, această deducție”.

Vizita la Oprea din noaptea alegerilor, un eveniment privat

Fostul director SRI a declarat luni în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, că în seara turului doi al scrutinului prezidențial din 2009 s-a aflat acasă la Gabriel Oprea, el calificând evenimentul ca unul privat și evitând să spună dacă acolo se aflau și Coldea și Kovesi.

Maior a precizat, în debutul audierilor, că SRI s-a comportat, sub mandatul său, în perioada la care face referire Comisia, exemplar față de prevederile legale și Constituția României.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu, membru al Comisiei, l-a întrebat pe Maior despre prezența acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor.

„Aș răspunde în felul următor: în toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuțiilor mele legale și oficiale, acestea au fost îndeplinitnite conform legii. În viața unui om, chiar deținând asemenea funcțiii, există și aspecte referitoare la elemente private, evenimente private, ele nu au avut legătură cu activitatea instituției”, a spus Maior.

„Din acest punct de vedere, și acest moment îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituționale, sau neconform standardelor de moralitate din punct de vedere al funcționării instituțiilor sau persoanelor. Nu am ce să-mi reproșez”, a adăugat Maior.

Întrebat dacă a participat și Coldea sau Kovesi la acel eveniment, Maior a evitat să răspundă.

„Fiind eveniment privat, cu riscul de a dezamăgi, la această întrebare o să răspund permanent că nu discut de un eveniment privat, desfășurare, persoane care au fost acolo. Orice persoană care are cunoștință despre acest eveniment privat – nu a fost singurul la care am participat în acea zi – poate sesiza insituțiile abilitate în legătură cu eventuale ilegalități, aspecte neconstituționale”, a spus Maior.

El a spus că a fost vorba de un eveniment privat complet disctinct de activitatea instituției, care nu are relevanță vizavi de obiectivele comisiei de anchetă.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a replicat că nu mai are sens să îi adreseze alte întrebări lui Maior, el arătând că acesta a sfidat Comisia și că nu mai are nici „căderea” de a deține funcția de ambasador în SUA

„E de o gravitate maximă că nu răspundeți. Ați fost director SRI. Sunteți plătit din banii românilor. Nu poți să te prezinți în fața unei Comisiiide anchetă, oriunde în lume, să sfidezi poporul român, comisia de anchetă, nerăspunzând la întrebări simple. Nu mai aveți căderea de a avea funcția de ambasador al României în SUA, un stat la care ne raportăm ca civilizația democratică”, a spus Pleșoianu.

Maior a arătat că a răspuns onest și nu consideră că a sfidat comisia.

„Viața mea privată nu mi-o voi expune niciodată în fața unei comisii. Problema oficială a fost că SRI s-a comportat exemplar. Nu consider deloc că evenimentul privat exprimă ceva imoral sau ilegal”, a spus Oprea.

El a arătat că îl cunoștea pe Gabriel Oprea din 2001-2002 și a avut și are cu acesta o relație de prietenie.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021