Maior admite, din nou, că SRI are și va avea ofițeri acoperiți în presă. „Statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare”

Subiectul acopriților din presă a fost deschis din nou, astăzi, la audierea fostului șef al SRI, George Maior în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009.

Întrebat de senatorul USR Mihai Goțiu dacă ar fi normal sau de dorit o reglementare că ofiteri SRI sa nu activeze în presă, Maior a dat un răspuns evaziv, sugerând însă că, pentru apărare, vor exista acoperiți printre ziariști.

„Pe linia importantă a contrainformațiilor, cum vedeți și astăzi, revenind la linia marilor societăți democratice, pe interferențe externe in alegeri, inclusiv prin folosirea mai multor instrumente, și m-aș referi la elemente de propagandă, măsuri active în termeni de specialitate de informații, eu consider că statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în fața acestor riscuri. Pentru apărarea unei țări, este nevoie de orice instrument care să facă capabilă o apărare eficientă, mai ales că ne confrunta tot mai mult cu asemenea mijloace posmoderne, aș spune, de influențare inclusiv din exterior a evoluțiilor unei societăți și vedem această dezbatere și aceste lucruri și în SUA”, a spus fostul șef al Serviciului Român de Informații.

La remarca lui Goțiu că a înțeles că nu ar vota un astfel de proiect de lege, Maior a răspuns, confirmând indirect: „eu nu am fost specific, eu a vorbit despre orice mijloc de apărare, dvs puteți face, evident, această deducție”.

Vizita la Oprea din noaptea alegerilor, un eveniment privat

Fostul director SRI a declarat luni în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, că în seara turului doi al scrutinului prezidențial din 2009 s-a aflat acasă la Gabriel Oprea, el calificând evenimentul ca unul privat și evitând să spună dacă acolo se aflau și Coldea și Kovesi.

Maior a precizat, în debutul audierilor, că SRI s-a comportat, sub mandatul său, în perioada la care face referire Comisia, exemplar față de prevederile legale și Constituția României.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu, membru al Comisiei, l-a întrebat pe Maior despre prezența acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor.

„Aș răspunde în felul următor: în toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuțiilor mele legale și oficiale, acestea au fost îndeplinitnite conform legii. În viața unui om, chiar deținând asemenea funcțiii, există și aspecte referitoare la elemente private, evenimente private, ele nu au avut legătură cu activitatea instituției”, a spus Maior.

„Din acest punct de vedere, și acest moment îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituționale, sau neconform standardelor de moralitate din punct de vedere al funcționării instituțiilor sau persoanelor. Nu am ce să-mi reproșez”, a adăugat Maior.

Întrebat dacă a participat și Coldea sau Kovesi la acel eveniment, Maior a evitat să răspundă.

„Fiind eveniment privat, cu riscul de a dezamăgi, la această întrebare o să răspund permanent că nu discut de un eveniment privat, desfășurare, persoane care au fost acolo. Orice persoană care are cunoștință despre acest eveniment privat – nu a fost singurul la care am participat în acea zi – poate sesiza insituțiile abilitate în legătură cu eventuale ilegalități, aspecte neconstituționale”, a spus Maior.

El a spus că a fost vorba de un eveniment privat complet disctinct de activitatea instituției, care nu are relevanță vizavi de obiectivele comisiei de anchetă.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a replicat că nu mai are sens să îi adreseze alte întrebări lui Maior, el arătând că acesta a sfidat Comisia și că nu mai are nici „căderea” de a deține funcția de ambasador în SUA

„E de o gravitate maximă că nu răspundeți. Ați fost director SRI. Sunteți plătit din banii românilor. Nu poți să te prezinți în fața unei Comisiiide anchetă, oriunde în lume, să sfidezi poporul român, comisia de anchetă, nerăspunzând la întrebări simple. Nu mai aveți căderea de a avea funcția de ambasador al României în SUA, un stat la care ne raportăm ca civilizația democratică”, a spus Pleșoianu.

Maior a arătat că a răspuns onest și nu consideră că a sfidat comisia.

„Viața mea privată nu mi-o voi expune niciodată în fața unei comisii. Problema oficială a fost că SRI s-a comportat exemplar. Nu consider deloc că evenimentul privat exprimă ceva imoral sau ilegal”, a spus Oprea.

El a arătat că îl cunoștea pe Gabriel Oprea din 2001-2002 și a avut și are cu acesta o relație de prietenie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU